UEFA Avrupa Ligi 2026 Şampiyonu Aston Villa
Freiburg: 0 - Aston Villa: 3
Stat: Dolmabahçe
Hakemler: François Letexier, Cyril Mugnier, Mehdi Rahmouni (Fransa)
Freiburg: Atubolu, Kübler (Dk. 73 Makengo), Ginter, Lienhart (Dk. 61 Rosenfelder), Treu, Eggestein, Höfler (Dk. 61 Höler), Beste (Dk. 86 Günter), Manzambi, Grifo (Dk. 73 Scherhant), Matanovic
Aston Villa: Emiliano Martinez, Cash, Konsa, Pau Torres (Dk. 88 Mings), Digne (Dk. 81 Maatsen), Lindelöf (Dk. 66 Onana), Tielemans (Dk. 88 Luiz), McGinn, Rogers, Buendia (Dk. 81 Jadon Sancho), Watkins
Goller: Dk. 41 Tielemans, Dk. 45+3 Buendia, Dk. 58 Rogers (Aston Villa)
Sarı kartlar: Dk. 5 Treu (Freiburg), Dk. 16 Buendia, Dk. 21 Cash, Dk. 86 McGinn (Aston Villa)
UEFA Avrupa Ligi 2026 Final Maçının özeti
UEFA Avrupa Ligi finalinde İngiliz ekibi Aston Villa ile Almanya temsilcisi Freiburg İstanbul'da karşılaştı.
3. dakikada rakip yarı alanda buluştuğu topla hücuma çıkan Rogers'ın şutunda kaleci gole izin vermedi.
17. dakikada kullanılan serbest vuruşta ceza sahasında Aston Villa savunmasının çevirdiği topa ceza yayı önünde Höfler sert vurdu, meşin yuvarlak auta gitti.
34. dakikada Aston Villa'nın çıkarken kaptırdığı topta Manzambi'nin ceza sahası dışından şutunu kaleci Emiliano Martinez kurtardı.
41. dakikada Aston Villa'nın golü geldi. Sol taraftan köşe vuruşunu paslaşarak kullanan İngiliz ekibinde Rogers'ın ceza sahasına gönderdiği topa Tielemans gelişine düzgün vurarak meşin yuvarlağı ağlarla buluşturdu: 0-1
45+3. dakikada Aston Villa skoru 2-0 yaptı. McGinn'in sağ taraftan pasında ceza sahası dışı sağ çaprazında topla buluşan Buendia'nın sol ayağıyla şık vuruşunda meşin yuvarlak uzak direğin köşesinden ağlara gitti: 0-2
Karşılaşmanın ilk yarısı İngiliz ekibinin 2-0 üstünlüğüyle sona erdi.
58. dakikada Aston Villa skoru 3-0 yaptı. Soldan gelişen atakta Buendia'nın içeri çevirdiği topa altıpas içinde dokunan Rogers topu ağlara gönderdi.
70. dakikada sağ taraftan kullanılan köşe vuruşunda arka direkte topa yükselen Onana'nın kafa vuruşunda meşin yuvarlak direkten oyun alanına döndü.
75. dakikada Aston Villa bir kez daha gole yaklaştı. Ceza sahası sol çaprazında topla buluşan Buendia müsait pozisyonda meşin yuvarlağı kalecinin yanında auta attı.
Müsabakayı 3-0 kazanan Aston Villa, kupanın sahibi oldu.
Aston Villa 43 yıl sonra Avrupa'da kupa sevinci yaşadı
İspanyol teknik adam Unai Emery, UEFA Avrupa Ligi'nde 5. kez mutlu sona ulaştı
Avrupa Kupası Törenle Verildi
UEFA Avrupa Ligi finalinde Alman ekibi Freiburg'u 3-0 yenerek şampiyon olan İngiliz takımı Aston Villa düzenlenen törenle kupasını aldı.
Tüpraş Stadı'nda oynanan finalin ardından sahaya kurulan platforma kupayı Beşiktaş'ın ve milli takımın eski futbolcusu İlhan Mansız getirdi.
Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu, UEFA Başkanı Aleksander Ceferin'le birlikte iki takım oyuncularını da tokalaşarak tebrik etti.
Futbolculara madalyalarını takan Ceferin, kupayı Aston Villa kaptanı McGinn'e verdi.
Konfetiler eşliğinde kupayı kaldıran İngiliz ekibi, Queen'in "We are the champions" şarkısı eşliğinde tribünleri dolaşarak, şampiyonluk sevincini yaşadı.
UEFA Avrupa Ligi finalinde Alman temsilcisi Freiburg'u 3-0 mağlup eden Aston Villa, 43 yıllık aranın ardından Avrupa'da kupa sevinci yaşadı.
Tüpraş Stadı'nda Tielemans, Buendia ve Rogers'ın attığı gollerle karşılaşmayı 3-0 kazanan İngiliz ekibi, Avrupa arenasındaki ilk kupa zaferini 1982 yılında yaşadı.
Hollanda'da oynanan Şampiyon Kulüpler Kupası'nda Alman ekibi Bayern Münih'i 1-0 yenerek kulüpler bazında Avrupa'nın en büyük kupasını kazanan Aston Villa, bir sonraki sezon da UEFA Süper Kupası'nda Barcelona'yı geçerek kupanın sahibi oldu.
İstanbul'dan Kupa 2'yle dönerek tarihinin ilk UEFA Avrupa Ligi kupasını kazanan Aston Villa, müzesindeki Avrupa kupası sayısını 3'e çıkardı.
Teknik Direktör Unai Emery 5. kez UEFA Avrupa Kupası Kazandı
İstanbul'a UEFA Avrupa Ligi'nde en çok şampiyonluk yaşayan teknik direktör olarak gelen Aston Villa Teknik Direktörü Unai Emery, organizasyonda 5. kez kupayı kaldırdı.
4 şampiyonluğunu da İspanyol takımlarıyla yaşayan Emery, 2014, 2015, 2016'da Sevilla ile şampiyonluk yaşarken, 2021'de Villarreal'le mutlu sona ulaştı.
Tecrübeli teknik adam 2019'da Arsenal'le oynadığı finali ise Chelsea'ye 4-1 kaybetti.
İngilizler, İstanbul'daki finalllerde sevinen taraf oluyor
Beşinci kez UEFA organizasyonunun finaline ev sahipliği yapan İstanbul'dan zaferle ayrılan taraf yine İngilizler oldu.
İstanbul'da gerçekleştirilen finallerin 4'ünde İngilizler mutlu sona ulaştı. Avrupa futbolunun 1 numaralı organizasyonu olan UEFA Şampiyonlar Ligi'nde ve UEFA Avrupa Ligi'nde 2'şer kez finali organize eden İstanbul, 1 kez de UEFA Süper Kupa'ya ev sahipliği yaptı.
İstanbul'da 2 kez final oynayan Liverpool, 2005 UEFA Şampiyonlar Ligi finalinin yanı sıra 2019 yılında oynanan UEFA Süper Kupa maçını kazandı.
Manchester City, İtalya ekibi Inter'i 1-0 mağlup ederek tarihinin ilk UEFA Şampiyonlar Ligi kupasını evine götürdü.
İngiliz ekipleri sadece 2009 yılında Shakhtar Donetsk ve Werder Bremen arasında oynanan UEFA Kupası finalinde yer almadı.
UEFA Avrupa Ligi'nde en çok İngilizler final oynadı
Aston Villa'nın Alman ekibi Freiburg ile oynayacağı maç sonrasında UEFA Avrupa Ligi'nde en fazla final oynayan takım unvanı İngilizlere geçti.
İngilizler bu finalle birlikte UEFA Avrupa Ligi'nde 20 kez final oynayarak zirveyi 19 finalli İspanyolların elinden aldı.
Freiburg ise Almanya'nın final sayısını 16 yaptı.
Galler Prensi William da Tribünde Sevinçten Havalara Uçtu
UEFA Avrupa Ligi finalini Galler Prensi William da takip etti.
Heyetiyle birlikte kendisine ayrılan locada karşılaşmayı takip eden William, Aston Villa'nın attığı gollerde büyük sevinç yaşadı.
Unai Emery: Bir krallık söz konusuysa hep beraber kralız
UEFA Avrupa Ligi finalinde Almanya temsilcisi Freiburg'u 3-0 yenerek kupanın sahibi olan İngiltere ekibi Aston Villa'da teknik direktör Unai Emery, kupayı en fazla kazanan teknik direktör olmasına rağmen kendini turnuvanın kralı olarak hissetmediğini söyledi.
5 kez UEFA Avrupa Ligi'ni kazanarak bu organizasyonda en çok şampiyonluk yaşayan teknik direktör olan Emery, bu durumu fazla önemsemediğini kaydederek, "Sevilla'ya, Villarreal'e, Aston Villa'ya, kulüplerin tarihiyle, taraftarıyla tüm ekiplere müteşekkirim. Onlar olmasaydı ben bu turnuvada başarılı olamazdım. Oyuncuların payı yadsınamaz. Bu turnuvada ben favori gösterildiysem bunu iyi oyuncular olmadan başaramazdık. Kulübün, benim ve oyuncuların hedefleri vardı. Ben kendimi bu turnuvanın kralı olarak hissetmiyorum. Bir krallık söz konusuysa hep beraber kralız." diye konuştu.
Kupaya gelen süreçte her adımı planladıklarını söyleyen tecrübeli teknik adam, "Kulübün hedefleri çok önemli. Bu süreçte attığımız her adım hesaplanarak atılmış adımlardı. Bu adımları farklı zamanlarda, farklı süreçler içinde uygulayarak buraya geldik. Kulüp içinde daha iyiye taşımak için yaptığımız birçok şey var. Avrupa'da kupa için oynamak, kupa kazanmak bir hedef. Bunu başardık bu akşam. Konferans Ligi'nde ve diğer kupalarda hedefe yaklaştık. Bugünkü gibi tecrübeler kendimizi geliştirmek için çok kıymetli. Bazı oyuncuların kupa tecrübesi var ama önemli olan buraya nasıl geldiğimiz. 1982'den bu yana takımın Avrupa'da kazandığı ilk kupa." ifadelerini kullandı.
Favori olmanın yeterli olmadığını vurgulayan İspanyol teknik adam, "Maç kazanmak, final oynamak çok zor. Hep gördüğümüz bir şey var. Favori gösterilenler bu aşamaya gelemediler. Yarı finalde ya da daha öncesinde kaybettiler. Bunlar iyi hocaları olan iyi takımlar. Son 15 yıla baktığımızda finalleri düşündüğümüzde buraya gelmenin çok zor olduğunu görüyoruz. Başkasının sizi favori göstermesi önemli değil bunu sahada göstermeniz lazım." değerlendirmesinde bulundu.
Önümüzdeki sezon UEFA Şampiyonlar Ligi'nde oynayacaklarını hatırlatan Emery, "Her anın tadını çıkarmaya ve kendimizi geliştirmeye çalışıyoruz. Tekrar Avrupa sahnesinde oynayacağız. Zorlu bir süreç olacak. Avrupa Ligi'nde oynamak müthiş bir şey. Buralara gelmeden önce buralara gelen yolculuğun tadını çıkarmak lazım." dedi.
Emiliano Buendia: Zorlu rakip karşısında güzel maç çıkardık
Maçın oyuncusu olan Emiliano Buendia da takım adına çok mutlu olduğunu dile getirerek "Hocanın kulübe gelmesinden başlamış ve bugüne gelmiş bir süreç. Herkes sezon içinde gelişmek için elinden geleni yaptı. Avrupa'da 3 sezondur peş peşe sahaya çıkıyoruz. Bu sezon Avrupa Ligi süreci harika geçti. Bu akşam zorlu bir rakip karşısında güzel bir maç çıkardık. Detaylar farkı oluşturdu ve kupayı kazandık." diye konuştu.
Attığı golle ilgili de konuşan Arjantinli oyuncu, "Kendimi güzel bir pozisyonda buldum. Topu kontrol edip dönebilirdim ama vurmaya karar verdim. Bu antrenmanlarda çalıştığımız bir şey. İki ayağıma da güveniyorum. Güzel bir şut ve gol oldu. İlk yarıyı bitirmeden önce kritik bir anda geldi. Bu golle rakibi bir adım geri düşürdük." dedi.
Matty Cash: Çok mutluyum
UEFA Avrupa Ligi finalinde Almanya temsilcisi Freiburg'u 3-0 yenerek kupanın sahibi olan İngiltere ekibi Aston Villa'nın oyuncusu Matty Cash, muhteşem bir gece yaşadıklarını söyledi.
Aston Villa taraftarının bu kupayı hak ettiğini belirten Cash, "Bugün bu kadar kalabalık bir şekilde gelmeleri inanılmazdı. Yarın bir kutlama törenimiz var, bu yüzden evdeki insanlar da bundan mahrum kalmayacaklar. Bizimle birlikte keyfini çıkaracaklar. Oyun planımızı doğru şekilde uyguladık. Maçta oldukça rahattık. Ve sonra büyük oyuncularımız sahneye çıktı, goller attılar, işlerini hallettiler." diye konuştu.
Finalde oldukça rahat ve tecrübeli oynadıklarını belirten 28 yaşındaki oyuncu, "İyi görünüyorduk. Çok baskı altında görünmüyorduk. Ve bence bu, yaşadığımız anlardan yola çıkarak bu gece ortaya koyduğumuz şeydi. Oyun planını gerçekten iyi uyguladık. Çok mutluyum. Bir kupa kazanmak istediğimiz için omuzlarımızda bir yük vardı." ifadelerini kullandı.
Avrupa Ligi kupasını kazanmayı çok istediklerinin altını çizen Cash, "Bu kupayı kaldırmak bizim için büyük bir adım. Son birkaç yıldır Avrupa'ya gittik. Bundan birkaç yıl önce de kulüp küme düşme tehlikesinden kurtulmuştu ve ardından temel taşları inşa etmişti. Ve tüm bunlar şu anki noktaya gelmek içindi. Ve önümüzdeki yıl Şampiyonlar Ligi'nde bir yıl daha geçireceğiz. Umarım iyi bir performans sergileyebiliriz." dedi.
Ollie Watkins: Sahadaki atmosfer inanılmazdı
UEFA Avrupa Ligi finalinde Almanya temsilcisi Freiburg'u 3-0 yenerek kupanın sahibi olan İngiltere ekibi Aston Villa'nın oyuncusu Ollie Watkins, sahadaki atmosferin inanılmaz olduğunu söyledi.
Aston Villa taraftarının etkileyici bir ortam hazırladığını belirten Watkins, "Sahaya çıktığımızda atmosfer inanılmazdı. Villa taraftarları çok gürültülüydü ve şarkı söylüyorlardı. Bence bu, oyuncuları motive etti. Bence onları hem taraftar desteğiyle hem de sahadaki oyun tarzımızla alt ettik." dedi.
Ülkesinden arkadaşlarının da kendisini desteklemeye geldiğini kaydeden 30 yaşındaki futbolcu, "Biliyorum ki arkadaşlarım bugün beni desteklemek için buradaydı ve Exeter'deyken benimle birlikte yedek maçlarda oynuyorlardı. Bu kadar yol katettikten ve bu sezon birçok iniş çıkış yaşadıktan sonra, şahsen ben sezona kötü başladım. Sezonu nerede bitirdiğimi ve kulüp olarak birlikte neler başardığımızı, Avrupa Ligi finalini kazanmayı başardığımızı görmek inanılmaz." ifadelerini kullandı.
Kazanılan başarının yılların birikimi olduğunun altını çizen İngiliz forvet, "Finallerde pek şansım yaver gitmedi. Bu, bu maça girerken aklımdaydı. Başka bir kayıp olmasını istemiyordum. Bence bugün burada kazandığımız kupa, sıkı çalışmanın ve yılların emeğinin bir sonucu. O (Aston Villa Teknik Direktörü Unai Emery) geldiğinden beri, sezon sonunda Avrupa'ya katılmamız, Konferans Ligi'ne ve Şampiyonlar Ligi'ne ulaşmamız gibi birçok başarıya imza attık. Yani bu sadece bir yıllık çalışma değil. Birkaç yıl sürdü ve bu yüzden çok daha tatlı geliyor bana çünkü çok emek verdik." diye konuştu.
Maçın oyuncusu seçilen Emiliano Buendia ise kupayı kazandığı için mutlu ve gururlu olduğunu dile getirdi.
29 yaşındaki Arjantinli oyuncu, "Bu takımın her üyesine, sadece oyunculara değil, tüm teknik ekibe ve kulüp için çalışan herkese teşekkür etmek istiyorum. Özellikle bugün inanılmaz olan taraftarlarımız için böyle bir geceye değerdi. Yıllar sonra bu kulüp için bir kupa kazanmamıza yardımcı olmak en önemli şeydi." dedi.
Almanya'nın Freiburg ile İngiltere'nin Aston Villa takımları arasında İstanbul'un ev sahipliğinde Tüpraş Stadı'nda oynanacak UEFA Avrupa Ligi final müsabakası öncesinde Çırağan Sarayı'nda gala yemeği düzenlendi.
Türkiye Futbol Federasyonundan (TFF) yapılan açıklamaya göre, gala yemeğine Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, UEFA Başkanı Aleksander Ceferin, TFF Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu, Freiburg ile Aston Villa'nın temsilcileri ve futbol camiasından birçok önemli isim katıldı.
Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, konuşmasında Türkiye'nin üst düzey organizasyonları başarıyla düzenlediğini vurgulayarak, "Bu güzel şehirde, büyük organizasyonlara ev sahipliği yapmaya alışkınız. UEFA Avrupa Ligi finalini de başarıyla gerçekleştireceğiz. Önümüzdeki yıl UEFA Konferans Ligi finaline ev sahipliği yapacağız. İtalya ile ortaklaşa düzenleyeceğimiz 2032 Avrupa Futbol Şampiyonası organizasyonu için de şimdiden hazırız diyebilirim. Avrupa Şampiyonası finallerini en iyi şekilde organize edeceğimize inanıyoruz." ifadelerini kullandı.
Önemli organizasyonları ülkeye kazandırdığı için TFF'ye teşekkür eden Bakan Bak, "Freiburg ve Aston Villa takımları arasında oynanacak final için iki ekibe de başarılar diliyorum. Ayrıca Dünya Kupası'na katılacak olmanın heyecanını şimdiden yaşıyoruz. A Milli Takım'ın çok başarılı maçlar çıkarıp ülkemizi en iyi şekilde temsil edeceğine yürekten inanıyoruz." diye konuştu.
UEFA Başkanı Aleksander Ceferin İstanbul'da bulunmaktan dolayı memnuniyet duyduğunu dile getirerek, "UEFA Avrupa Ligi finali için hepimiz büyük heyecan duyuyoruz. İstanbul sadece tarihi bir şehir değil, aynı zamanda iki kıtayı birleştiren, futbolla yaşayan çok özel bir şehir. İstanbul'da gösterilen misafirperverlik için değerli arkadaşım İbrahim başkana ayrıca teşekkür ediyorum. İki takım da çok zorlu maçların ardından finale çıktı. Bizleri çok ilginç bir müsabaka bekliyor. İyi olan kazansın." değerlendirmesinde bulundu.
TFF Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu, İstanbul'un tarih boyunca birçok önemli finale ev sahipliği yaptığını belirtti.
Freiburg ile Aston Villa takımlarına başarılar dileyen Hacıosmanoğlu, "2005 ve 2023 yıllarında UEFA Şampiyonlar Ligi finallerine, 2009'da UEFA Kupası finaline, 2013 FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası'na ve 2019 UEFA Süper Kupa'ya başarıyla ev sahipliği yaptık. Her organizasyon, ülkemizin spor alanındaki gücünü ve uluslararası güvenilirliğini daha da pekiştirdi. Avrupa Ligi finali de Türkiye'nin uluslararası spor organizasyonlarındaki gücünü bir kez daha ortaya koyacak." açıklamasını yaptı.
Türkiye'nin spor altyapısını yenilediğini vurgulayan Hacıosmanoğlu, "Birçok şehrimize yeni stadyumlar kazandırıldı. Ulaşım, konaklama ve lojistik yetkinliğimizle, bugün dünyanın en önemli spor organizasyonlarını düzenleyebilecek seviyeye ulaştık. Şimdiden 2032 Avrupa Şampiyonası'na hazırız. Farklı inançları ve kültürleri asırlardır bağrına basan ülkemiz, Avrupa Şampiyonası'nda dünyanın dört bir yanından futbolseveri konuk edecek. Çok kültürlü kimliğimize katkı sağlayacak Avrupa Şampiyonası, organizasyon yeteneğimizi bir üst seviyeye taşıyacak ve Türkiye'nin dünya futbolundaki konumunu daha da güçlendirecek." ifadelerini kullandı.
AA