Türkiye’de Hantavirüs kaç kişiye bulaştı, bugüne dek kaç kişi öldü?
Türkiye’de son 17 yılda 336 Hantavirüs vakası görüldü
Kruvaziyer gemisisinde yaşanan ölümler nedeniyle gündeme oturan hantavirüs için Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) başta olmak üzere uzmanlar “küresel salgın tehdidi yok” açıklamaları yaparken Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Çetinkaya, hantavirüsün yeni ortaya çıkan bir hastalık olmadığını belirterek, yaklaşık 70 yıldır bilindiğini söyledi.
Çetinkaya, 2009-2025 yılları arasındaki verilere göre Türkiye’de yılda ortalama 19 hantavirüs vakası görüldüğünü belirterek, “Bu yeni karşılaştığımız bir virüs değil ve doğrulanmış yaygın bir salgın söz konusu değil. Ancak küresel hareketlilik nedeniyle sağlık otoriteleri doğal olarak dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor” dedi.
Hantavirüsün ilk kez Kore Savaşı sırasında dikkat çektiğini hatırlatan Çetinkaya, virüsün adını Kore’de bulunan Hantan Nehri çevresindeki vakalardan aldığını ifade etti. Virüsün o dönemde nehir çevresindeki kemirgenlerle temas eden askerlerde sık görülmesi nedeniyle tanımlandığını aktardı.
Dikkat: Hantavirüs toz soluma yoluyla da bulaşabilir Uzmanlar uyarıyor: Farelerin bulunduğu çatı katı, bodrum, kiler, odunluk ve ahır gibi riskli alanlarda toz solumamaya dikkat edilmeli. Bu alanlar temizlik öncesi yarım saat havalandırılmalı, ve süpürme gibi toz kaldıracak yöntemlerden kaçınılmalı.
Hantavirüsün en sık bulaşma yolu kemirgen teması
Hantavirüsün çoğunlukla fare ve benzeri kemirgenlerin idrarı, dışkısı ya da salyasıyla temas sonrası bulaştığını kaydeden Çetinkaya, özellikle uzun süre kapalı kalmış depo, ahır ve kulübe gibi alanların temizliği sırasında riskin arttığını söyledi.
Toplumda en çok merak edilen konulardan birinin insandan insana bulaşma olduğunu belirten Çetinkaya, hantavirüs türlerinin büyük bölümünde rutin sosyal temasla bulaş beklenmediğini ifade etti. Ancak Güney Amerika kaynaklı bazı türlerde insandan insana bulaş görülebildiğini vurgulayan Çetinkaya, son dönemde kruvaziyer gemisinde görülen ve ölümlerle sonuçlanan vakalarda da bu tipin etkili olduğunu söyledi.
DSÖ Hantavirüs'ten çok Ebola'dan endişe ediyor Hantavirüs konusunda pandemi derecesinde salgın endişelerin, yersiz bulan Dünya Sağlık Örgütü, bu konuda endişeye mahal olmadığını tekrarladı.
Hantavirüs böbrekleri ve akciğerleri etkileyebiliyor
Hastalığın iki ana tipi bulunduğunu belirten Çetinkaya, Avrupa ve Doğu Asya tipi hantavirüslerin daha çok böbrekleri etkileyerek böbrek yetmezliğine yol açabildiğini, Amerika tipi vakaların ise akciğer, kalp ve böbrek yetmezliğiyle birlikte daha ağır bir tablo oluşturabildiğini ifade etti.
Bazı hastalarda gelişen böbrek yetmezliğinin diyaliz uygulamalarıyla kontrol altına alınabildiğini söyleyen Çetinkaya, hastalığın belirtilerinin çoğu zaman grip ile karıştırıldığını kaydetti.
Eklem ağrısı, yüksek ateş, halsizlik, öksürük ve bazı vakalarda ishal görülebildiğini belirten Çetinkaya, özellikle düşmeyen ateş, peteşiyal döküntüler ve “kola renginde idrar” gibi bulguların böbrek tutulumu açısından önemli işaretler olabileceğini dile getirdi.
Türkiye’de Hantavürüsten 16 kişi öldü
Türkiye’de de hantavirüs vakalarının görüldüğünü belirten Çetinkaya, 2009-2025 döneminde toplam 336 vakanın bildirildiğini ve 16 kişi öldü.
Hastalığın tedavisinde etkili seçenekler bulunduğunu ifade eden Çetinkaya, hepatit C tedavisinde kullanılan bazı antiviral ilaçların hantavirüs kaynaklı ölüm oranlarını ciddi şekilde azalttığının bilindiğini söyledi.
Uzmanlar, mevcut verilerin ışığında toplumun temel hijyen kurallarına dikkat etmesinin yeterli olduğunu, ancak hastalıkla ilgili aşırı endişeye gerek bulunmadığını vurguluyor...
Hantavirüs belirtileri ve sendromları nelerdir? Tedavi çalışmaları ne aşamada?Belirtiler, genellikle virüsün türüne bağlı olarak maruziyetten bir ila sekiz hafta arasında başlar ve genellikle ateş, baş ağrısı, kas ağrıları ve karın ağrısı, bulantı veya kusma şeklinde görülüyor.