Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nda 40. Yıl Ödülleri Sahiplerini Buldu
Aydın Doğan Vakfı tarafından bu yıl 40’ıncı kez düzenlenen Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nın ödül töreni İstanbul’da gerçekleştirildi. Düzenlenen geceye jüri üyeleri, Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu Üyeleri ile ödül kazanan sanatçılar katıldı.
Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması 2025 Ödülleri
Yarışmaya bu yıl 67 ülkeden 529 sanatçı, toplamda 1.137 eserle başvurdu. Değerlendirme süreci, alanında tanınmış ve uluslararası saygınlığa sahip karikatüristlerden oluşan jüri tarafından yürütüldü. Türkiye’den Gürbüz Doğan Ekşioğlu’nun başkanlık ettiği jüride; Ercan Akyol (Türkiye), Rafael Correa (Brezilya), Piyale Madra (Türkiye), Firoozeh Mozaffari (İran), Tan Oral (Türkiye), Edel Rodriguez (ABD), Tjeerd Royaards (Hollanda) ve Ross Thomson (İngiltere) yer aldı.
Uluslararası jüri toplantısının ardından açıklanan sonuçlara göre birincilik ödülünü İran’dan Mohammad Ali Khalaji kazanırken, Romanya’dan Marcel Claudiu Morariu ikinciliğe, yine Romanya’dan Pascal Gelu ise üçüncülüğe layık görüldü. Seçici Kurul ayrıca İran’dan Javad Takjoo ve Marzieh Khanizadeh Abyaneh, Türkiye’den Hamit Gış’a Başarı Ödülü verilmesini kararlaştırdı.
Aydın Doğan Vakfı’nın kız çocukları ve genç kadınların yaşamın her alanında eşit fırsatlara sahip olmalarını desteklemek amacıyla verdiği “Güçlü Kızlar, Güçlü Yarınlar” Ödülü, bu yıl Meksikalı sanatçı Camila de la Fuente’ye takdim edildi. Vakıf yetkilileri, bu özel ödülün yalnızca karikatür sanatına katkıyı değil, aynı zamanda toplumsal farkındalık yaratma sorumluluğunu da simgelediğini vurguladı.
Arzuhan Doğan: Yarışmamız ‘Karikatür Oscar’ı’ olarak anılıyor
Törende konuşan Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, yarışmanın uluslararası sanat dünyasındaki önemine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:
“Her yıl dünyanın dört bir yanından farklı düşünce ve inançları karikatüre döken sanatçıları bir araya getiren yarışmamız, sanatın evrensel gücünü bir kez daha ortaya koydu. Karikatür, toplumun vicdanı ve belleği olarak sessiz ama etkili bir biçimde yol gösteriyor. Yarışmamız bugün dünyada ‘Karikatürlerin Oscar’ı’ olarak anılıyor. Özgürlük, hoşgörü ve eşitlik değerlerini çizgilerle yaşatmaya devam edeceğiz.”
Ödüller ve Atölye Çalışması
Birincilik ödülü 6.000 dolar, ikincilik ödülü 2.500 dolar, üçüncülük ödülü 1.000 dolar, “Güçlü Kızlar, Güçlü Yarınlar” Ödülü ise 3.000 dolar olarak belirlendi. Başarı Ödülü kazanan üç sanatçıya da 500’er dolar takdim edildi.
Öte yandan, ödül alan sanatçılar 1 Ekim’de gençlerle bir araya geldi. Aydın Doğan Güzel Sanatlar Lisesi ile Bağcılar ve Bahçelievler’deki Aydın Doğan Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri öğrencilerinin katıldığı karikatür atölyesi, sanatçılar ile genç kuşak arasında bir köprü kurdu. Bu etkinlikte öğrenciler, uluslararası ödüllü sanatçılarla bir araya gelerek yaratıcı deneyimlerini paylaşma fırsatı buldu.
40 yıldır düzenlenen yarışma, bugüne dek dünyanın dört bir yanından 9.000’i aşkın sanatçıyı ve onların eserlerini bir araya getirdi. Yarışmanın zengin arşivi ise Aydın Doğan Vakfı Sanal Müze web sitesinden erişime açık durumda.
Sanatın evrensel dili aracılığıyla hoşgörü, eşitlik ve özgürlük değerlerini yaşatmaya devam eden yarışma, gelecek yıllarda da farklı fikirlerin ve kültürlerin dostça buluştuğu uluslararası bir platform olarak yoluna devam edecek.