Çin'de sel mevsiminin faturası yine ağır: Hunan eyaleti sular altında

21 Haziran 2025 Cumartesi

Çİn'in Hunan Eyaleti Şiddetli Yağışlarla Mücadele Ediyor: Seller Can ve Mal Kaybına Neden Oldu, Acil Durum Ekipleri Seferber Oldu

Çin'in güneyindeki Hunan eyaletinde sel tehlikesi nedeniyle 95 bin kişinin güvenli bölgelere sevk edildiği bildirildi.

Xinhua'nın haberine göre, cephe yağışlarının etkisiyle eyaletin kuzeybatısındaki Cangciacie ve Çangdı şehirleri ile Şiangşi Tucia ve Miao özerk illerinde metrekareye düşen yağmur miktarı 100 milimetreyi aştı.

Eyalet Meteoroloji Bürosu fırtına uyarı düzeyini 3. seviyeden 2. seviye, Acil Durum Yönetimi Komisyonu da sel alarmını 4. seviyeden 3. seviyeye yükseltirken riskli bölgelerde yaşayan 95 bin kişi tahliye edildi.

Meteoroloji Bürosu, eyaletin orta ve kuzey kesimlerinde şiddetli yağışın yarın da devam edeceğini belirtirken Lişui ve Yüenşui nehirlerinin havzalarında taşkınlar olabileceği uyarısında bulundu.

Geçen hafta Wutip Tayfunu'nda şiddetli yağış alan bölgede erken muson yağmurlarının başlamasıyla sel tehlikesi artmıştı.

Hunan Eyaleti, 18 Haziran'dan bu yana etkisi altına alan şiddetli yağışlar nedeniyle büyük bir sel felaketiyle karşı karşıya. Kuzey ve kuzeybatı Hunan'da yoğunlaşan yağışlar, Xiangxi Tujia ve Miao Özerk İli, Zhangjiajie Şehri ve Changde Şehri başta olmak üzere yedi şehir ve prefektörlükte 400.000'den fazla kişiyi etkiledi. Yağışların en şiddetli yaşandığı bölgelerden biri olan Sangzhi İlçesi'ne bağlı Badagongshan Kasabası'nda kümülatif yağış miktarı 664,5 mm'ye ulaşarak rekor kırdı.

Afetin Boyutları ve Etkilenen Bölgeler
21 Haziran saat 17:00 itibarıyla Hunan Eyaletindeki ortalama yağış miktarı 68,5 mm olarak kaydedildi. Zhangjiajie (331,1 mm), Changde (180,9 mm), Xiangxi Eyaleti (160,6 mm) ve Huaihua (110,6 mm) gibi şehirlerde yağışlar 100 mm'yi aştı. Özellikle Longshan İlçesi'nde 18 Haziran akşamından itibaren başlayan şiddetli yağışlar, ilçe merkezindeki Guoli Nehri'nin su seviyesini şimdiye kadar kaydedilen en yüksek seviyeye çıkararak 185.000 kişiyi etkiledi. Sel baskınları nedeniyle bazı bölgelerde su ve elektrik tedarik tesisleri zarar gördü, birçok topluluk elektrik kesintileri ve su kıtlığı yaşadı.

Acil Durum Müdahalesi ve Tahliyeler
Hunan'ın çeşitli bölgeleri, şiddetli sel karşısında derhal acil durum müdahale planlarını devreye soktu. Kilit alanlara ve bölgelere erken uyarı ve müdahale güçlendirilirken, 95.000'den fazla kişi zamanında tahliye edildi. 20 Haziran saat 17:00 itibarıyla, Xiangxi Tujia ve Miao Özerk İli, Zhangjiajie Şehri, Changde Şehri ve Huaihua Şehri'nde 53.000'den fazla kişi güvenli bölgelere taşındı. Hunan Eyalet Maliye Bakanlığı ve Eyalet Acil Durum Yönetim Bakanlığı, afet yardımı ve sel kontrolü için 30 milyon yuan acil durum fonu tahsis etti.

Kurtarma Çalışmaları ve Altyapı Onarımları
Ulusal İtfaiye Kurtarma İdaresi'nin Hunan Mobil Ekibi ve Hunan Eyalet İtfaiye Kurtarma Kolordusu, afet bölgelerine yüzlerce personel ve ekipman göndererek arama-kurtarma ve çamur temizleme operasyonları yürütüyor. 21 Haziran'da itfaiyeciler, Sangzhi İlçesi, Liyuan Kasabası'ndaki 1 No'lu İlkokul'da çamur temizleme operasyonları gerçekleştirdi. Yerel yetkililer, hasar gören altyapı ve ekipmanı onarmak için çalışmalarını sürdürürken, sakinlerin günlük su ve elektrik ihtiyaçlarını karşılamak için çevre ilçelerle iş birliği yapıyor.

Sangzhi İlçesi, Badagongshan Kasabası'nda su seviyesinin yükselmesiyle birçok ev sular altında kalırken, kasaba yetkilileri 316 kişiyi güvenli bir şekilde tahliye ederek barınma ve gıda ihtiyaçlarını karşıladı. Wudaoshui Kasabası'nda ise Lishui Nehri kıyısındaki evler ve yollar heyelanlar nedeniyle hasar gördü. Sangzhi İlçe Karayolu Bakım Merkezi ekipleri, heyelan nedeniyle kapanan yolları açmak için yoğun çaba harcıyor.

Gelecek Tahminleri ve Riskler
Meteorolojik ve hidrolojik tahminlere göre, 21-23 Haziran tarihleri arasında, merkezi Hunan'ın kuzeyinde, özellikle Xiangxi Eyaletinin güney kesiminde, batı Changde'de, orta ve kuzey Huaihua'da ve batı Yiyang'da şiddetli ila şiddetli yağmurların devam etmesi bekleniyor. Bu yağışların daha önceki afet bölgeleriyle örtüşme potansiyeli yüksek olduğundan, afet riski de artış gösteriyor. Önümüzdeki hafta Lishui Nehri ve Yuanjiang Nehri'nde büyük sel riskinin artması beklenirken, nehir taşkınları, dağ selleri, jeolojik afetler, küçük ve orta ölçekli rezervuarlar ve kentsel su baskını risklerine karşı önlemler alınması gerektiği vurgulanıyor.

21 Haziran itibarıyla Longshan İlçesi'ndeki Guoli Nehri'nin su seviyesi düşüşe geçti ve ilçede yoğun yağışın olmaması, normal hayata dönüş için umut veriyor. Longshan İlçesi'ndeki taşkın kontrolü acil müdahale seviyesi III'ten seviye IV'e düşürüldü. Ancak yetkililer, yağmur kuşağının hala bölge üzerinde olduğunu ve sellerin tekrar yükselebileceği konusunda uyarıyor. Köy ve kasaba kadroları, insanların can ve mal güvenliğini sağlamak için evden eve risk noktalarını kontrol etmeye devam ediyor.

Kaynak: Xinhua haber ajansı