53 yıl önce Venüs'e gönderilen SSCB uydusu Kosmos-482 Dünya'ya düştü
,53 yıl boyunca yörüngede kalan ve kontrolsüz bir şekilde Dünya atmosferine giren Sovyet yapımı uzay aracı Kosmos-482 Hint Okyanusu'na düştü.
Sovyetler Birliği tarafından 31 Mart 1972'de fırlatılan Kosmos-482, 53 yıl sonra bugün Moskova saatiyle 09:24'te Dünya atmosferine yeniden girdi. Rusya'nın uzay ajansı Roscosmos'a göre Kosmos-482, Endonezya'nın başkenti Jakarta'nın batısına, Hint Okyanusu'na düştü.
Fırlatıldığında amacı Venüs'e inmek olan Kosmos-482, fırlatmadan kısa süre sonra roket iticisi erken kapandığı için Dünya yörüngesinde mahsur kalmıştı. Bu nedenle de görevini hiçbir zaman yerine getiremedi.
53 yıl sonra bugün kendisini hatırlatan uzay aracı, inişini yapana kadar dünyanın nefesini tutmasına neden oldu. Çünkü insanların yaşadığı bir alana düşme riski vardı. Bununla birlikte aracın inişinden sonra herhangi bir yaralanma ya da hasar bildirimi yapılmadı.
Avrupa Uzay Ajansı verilerine göre sadece 2022 yılında 2400'den fazla insan yapımı cisim Dünya'ya düştü. Bu cisimlerin büyük kısmı atmosferde yanarak yok oldu. Yanamayanlar ise okyanuslara düştü.
Kosmos-482 ise bu cisimlerden farklıydı; Venüs'ün yoğun atmosferine dayanacak şekilde tasarlanmıştı. Venüs'te ortalama sıcaklıklar 464 dereceye buluyor. Bu da uzay aracının aşırı sıcak ve basınca dayanıklı olduğu anlamına geliyordu.
Bu nedenle Dünya atmosferinden geçişi çok daha kolay olacaktı. Araç parçalanmadan yeryüzüne ulaşabilecek sağlamlıktaydı. Roscosmos'a göre araç tek parça halinde Hint Okyanusu'na inmiş olabilir.