Konya'da Mevlana'yı anma etkinliklerine yoğun ilgi var

10 Aralık 2021 Cuma

Konya'da önceki gün başlayan "Hz. Mevlana 748. Uluslararası Vuslat Yıldönümü Anma Etkinlikleri" çeşitli etkinliklerle sürüyor.

Mevlana'nın 748. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri kapsamında, Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Topluluğu konser verdi.

Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce düzenlenen anma törenleri kapsamında, geleneksel "Türbeönü Buluşmaları" etkinliği gerçekleştirildi.

Karatay Belediyesinin iş birliğiyle gerçekleştirilen etkinlikte, NEÜ Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Topluluğu, Türk tasavvuf müziğinin birbirinden güzel eserlerini seslendirdi.

Solistliğini Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Yıldırım''n yaptığı topluluk, Türk Tasavvuf Müziğinin çeşitli makamlarındaki eserlerini, sohbet çadırını ziyaret eden yerli ve yabancı misafirlerin beğenisine sundu.

Kültür ve Turizm Bakanlığının katkısıyla Karatay Belediyesi iş birliği ile KTO Karatay Üniversitesince düzenlenen "The Journey of Being: Yunus Emre, Var Olmanın Dijital Yolculuğu ve Mevlana Celadeddin-i Rumi" Dijital Sanat Sergisi kapsamında, Kılıçarslan Meydanı'nda kurulan kıl çadırda, KTO Karatay Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüsamettin Erdem (fotoğrafta)"Yunus Emre ve Mevlana Düşüncesinde İslam" konulu konferans verdi.

Konya'da bu yıl "irfan vakti" temasıyla düzenlenen Mevlana'nın 748. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri'nde yabancı turist yoğunluğu yaşanıyor.

Her yıl Mevlana'yı anmak için Türkiye ve dünyanın dört bir yanından Konya'ya gelen binlerce ziyaretçi, bu yıl da Mevlana'nın "gel" çağrısına uydu. Binlerce turist, Mevlana Müzesi'nde yoğunluk oluşturdu.

Mevlana'nın 748. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri'nin üçüncü gününde, Mevlana Kültür Merkezi'ndeki programda, Devlet Sanatçısı Ahmet Özhan, Tasavvuf Müziği Konseri verdi.

Tasavvuf tarihi araştırmacısı yazar Ömer Tuğrul İnançer'in "Mesnevi Sohbeti" yaptığı program, Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu'nca icra edilen "Mevlevi Ayini Şerifi" ile sona erdi.

- "Sema Ayini Şerifi" Mevleviliğin felsefesini yansıtıyor

Mevlana'nın anıldığı törenlerde icra edilen sema ayini, Mevleviliğin temel felsefesini yansıtan önemli sembolleri içeriyor.

Sema genel olarak, kainatın oluşumunu, insanın alemde dirilişini, Allah'a olan aşk ile harekete geçişini ve kulluğunu idrak edip "insan-ı kamil"e doğru yönelişini ifade ediyor.

Asırlardır Mevlevi dervişlerince icra edilen ayinlerde semazenlerin giydiği kıyafetler de bu felsefenin önemli sembolleri arasında yer alıyor.

Mevlana, kainatta canlı ve cansız tüm varlıkların bir dönüş içinde olduğunu ve bu dönüşün başı boş değil, Allah'ı zikrederek yapıldığını düşünerek, bu coşku ile sema ediyor.

Günümüze kadar Mevlevi zikri olarak süregelen sema, Cenabıhakk'a ulaşma gayesinin aracı olarak görülüyor.