Menopozu haber veren genetik sinyal bulundu

07 Ağustos 2021 Cumartesi

Menopoza girme yaşını etkileyen birçok genetik sinyal bulundu ve kadınların doğal üreme süresini uzatabilecek doğurganlık tedavilerinin yolu açıldı.

Çoğu kadın menopoza 40 ila 60 yaş arasında giriyor. Menopoz yaşı, genetikle birlikte dış etmenlere ve yaşam tarzına bağlı olarak değişiyor. Dış etmenlerle ilgili birçok araştırma olmasına rağmen genetik kısmına yeterince ışık tutulmamıştı. Kadınların yumurta sayısı doğumlarından önce belli olmasına rağmen DNA hasarları dolayısıyla hücre ölümüyle karşılaşılabilindiği için genetik sebepleri araştırmak daha zor olmuştu. Ancak son araştırmalarla, 200 bin kadının genleri taranarak erken menopoz yatkınlığına neden olan yaklaşık 300 genetik sinyal bulundu. Cambridge, Exeter ve Copenhagen üniversitelerinin araştırmaları iki genin varlığını ortaya koydu; CHEK1 ve CHEK2. Bu genler erken menopoz yatkınlığı olan ve olmayan kadınları ayırmada anahtar görev üstleniyor. CHEK2 seviyesi düşük olan kadınların menopoza girme yaşı üç yıl daha uzuyor.

Menopozla ilgili en çok merak edilen 10 konuDr. Gülay Beydilli Nacak menopozla ilgili en çok merak edilen 10 soruyu yanıtladı, önemli öneriler ve uyarılarda bulundu.

 Aynı zamanda araştırmada erken menopozun bazı sağlık sorunlarına yol açtığını bazılarını ise azalttığı gözlemlendi. Erken menopoza girmenin rahim ve göğüs kanseri gibi bazı kanser tiplerinde riski azalttığı bildirildi. Araştırmanın ortak yazarlarından Exeter Üniversitesi’nden Dr. Katherine Ruth “Umarız ki araştırmamız kadınların geleceklerini planlamalarında yardımcı olur. Genetik varyasyonlarla doğduğumuz için hangi kadının daha erken menopoza girebileceğini bulabiliriz ve hamile kalmakta zorlananlar için çözüm sunabiliriz” dedi. Cambridge Üniversitesi’nden Dr. John Perry şöyle konuştu: “Bilinenden beş kat daha fazla genetik faktörün olduğunu keşfettik. Çalışmamız, kadınların DNA’larını analiz edip üreyebilecekleri aralıkları bularak bilinçli üreme seçimleri yapmalarını sağlamak.”

Kaynak: The Guardian /  Çeviren: Buse İlkin Yerli - Birgun.net

Menopozun 5 belirtisiTüm Bilinmeyenleriyle Menopoz!