Kim Kardashian tarihi eser kaçırmakla suçlanıyor

08 Mayıs 2021 Cumartesi

 Myron'un Samian Athena'sının bir parçası (Fragment of Myron's Samian Athena) olarak satılan bilinen eser, 1. yüzyıldan 2. yüzyıl arasına tarihlenen, br kadın heykelinin alt kısmına ait.  Kim Kardashian ve eşi Kanye West'in 2016 yılında Belçika'daki Axel Vervoordt Galerisi'nden Antik Roma döneminden bu heykeli satın aldığı ve malikânesinin dekorasyonunda kullandığı belirtiliyor. 

Artnet News'e göre heykel, Kim Kardashian’ın ekibinin yanlış belgelerle ithal etmeye çalışmasının ardından 2016 yılında ABD sınırında gözaltına alındı.  İtalya şimdi bu “kaçırıldığını ve yasadışı olarak yurt dışına çıkarıldığını" belirtiyor. 

İtalya Kültür Mirası Bakanlığı tarafından ABD'ye gönderilen bir arkeolog, heykelin orijinal bir Yunan heykelinin bir kopyasını temsil eden klasik Peplophoros (erken Roma İmparatorluğu) tarzında olduğunu da değerlendirdi. Bakanlık, "Heykelin İtalya'ya iadesi için tüm çabaların gösterilmesini talep ediyoruz." açıklamasında bulundu.

Mahkeme belgeleri, bir gümrük komisyoncusu tarafından sunulan eşyanın faturalarının, biri Almanya'dan diğeri İtalya'dan olmak üzere iki farklı heykeli tasvir ediyor gibi göründüğünü de iddia ediyor. 

30 Nisan'da gerçekleşen bir mahkeme ise Kim Kardashian’ı heykelin alıcısı ve ithalatçısı olarak ilan etti ve heykelden vazgeçmesini istedi.

Kim Kardashian ise mahkemeye katılımı reddetti ve sözcüsü; “Kim bu parçayı hiç satın almadı ve heykelin varlığını ilk defa öğrendi. Adının kullanılarak izinsiz olarak satın alınmış olabileceğine ve hiç teslim alınmadığı için işlemden habersiz olduğuna inanıyoruz. Soruşturmayı teşvik ediyor ve heykelin hak sahiplerine iade edilmesini umuyoruz.” açıklamasında bulundu.