33 ülkeden Kuş Gözlemcileri etkinliklere koştu

08 Ekim 2018 Pazartesi

Doğa Derneği’nin Türkiye ortağı olduğu Dünya Kuşları Koruma Kurumu’nun (BirdLife International) 1993 yılından beri gerçekleştirdiği Avrupa Kuş Gözlem Günü etkinliğinde, 25 yıl boyunca bir milyondan fazla insan yetmiş üç milyondan fazla kuşu gözlemleme imkanı buldu

Avrupa Kuş Gözlem Günü'ne bu yıl Avrupa’dan 33 ülke katıldı. Gerçekleştirilen etkinliklere 25,066 kişi katıldı ve toplam 5,266,930 kuş gözlemlendi. Türkiye ve Kıbrıs’taki etkinlikler, Doğa Derneği ortaklığıyla 21 farklı noktada gönüllü topluluklar tarafından gerçekleştirildi. Yapılan etkinliklere 521 kişi katıldı. Bu etkinliklerde 216 farklı kuş türü ve toplam 30,670 kuş gözlemlendi. Kuş Gözlem Günü’ne en yüksek katılım 103 kişiyle İstanbul’da oldu. Gözlemlenen türler arasında dağ horuzu, kara iskete, sakallı akbaba ve turna gibi pek çok nadir kuş türü de yer aldı.

Konu hakkında açıklama yapan Doğa Derneği Genel Koordinatörü Dicle Tuba Kılıç şunları söyledi: “Bu sene Kuş Gözlem Günü’nde 521 gönüllü insanını emeğiyle Türkiye ve Kıbrıs’ta 21 farklı noktada etkinlik düzenlendi. Türkiye gibi göçmen kuşların göç yolu üzerinde önemli bir yere sahip bir coğrafyada böyle bir etkinlik düzenlemek hepimizi çok mutlu etti. Türkiye barındırdığı biyolojik çeşitlilik dışında göçmen kuşların göç yolu üzerinde olması sebebiyle küresel ölçekte önemli bir konuma sahip. Bu etkinliklerde, katılan yüzlerce insanla beraber kuşları ve göç yolları üzerinde karşılaştıkları sorunları da anlamaya çalıştık. Göçmen kuşlar hepimizin ortak değeri. Ölüm nedenleri ise tamamen insan kaynaklı. Doğa Derneği, yaşadığımız dünyanın ayrılmaz bir parçası olan kuşların daha yakından anlaşılması ve doğal yaşam alanlarının korunması için yürüttüğü çalışmalara devam edecek. 25. Avrupa Kuş Gözlem Günü’ne katılan ve bir kuş gözlemcisi olarak doğanın korunmasına katkı veren herkese çok teşekkür ederiz. ”

Niğde'de Dünya Kuş Gözlem Günü etkinlikleri kapsamında bir araya gelen kuş gözlemcileri, Akkaya Barajı'nda teleskoplarla kuş gözlemi yaptı.

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Zooloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Karataş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 6-7 Ekim'de Uluslararası Kuşları Koruma Birliği ve Doğa Derneği öncülüğünde 25. Avrupa Kuş Gözlem Günü'nün kutlandığını söyledi.

Etkinliğin ikinci gününde Akkaya Barajı'nda gözlem yaptıklarını belirten Karataş, şöyle devam etti:

"Akkaya Barajı'nda sular çekildiği için az sayıda kuş kaldı. 224 kuş türü tespit ettiğimiz bu barajda ve Niğde genelinde yapılan bu etkinlik Türkiye'deki pilot uygulamalardan bir tanesi. Bugünkü etkinlikler Avrupa genelinde ilk başta 5 ilde kutlanıyordu. Bunlardan birisi de Niğde'deydi. Daha sonra 20 ilimize temsilciler katılarak bu etkinlikler yapıldı. Bugün 30 civarında farklı kuş türü gördük. Bunlardan bir kısmı Akkaya barajında bulunan ördek türleri, balıkçıllar ile diğer ötücü türler. Bunların içinde ala doğan gibi bu günlerde ülkemizden geçiş yapan kuşlardan da var."

Karataş, doğanın tanıtılması ve korunması açısından son derece önemli bu etkinlikleri gelecek seneler de devam ettirmek istediklerini belirtti.