Yeniçağ

Yetişkinler için masal terapileri: Hark Dergisi ve Çizinti eki

Masallar, henüz psikiyatri ve psikoterapi kavramları ortaya çıkmadan önce, ağızdan ağıza, kulaktan kulağa insanların ruhsal dünyasına katkı sağlardı.

Yetişkinler için masal terapileri:  Hark Dergisi ve Çizinti eki

Günümüzde pek çok kişi, masalların, tamamen çocukların hobisi olduğu düşünülüyor. Ancak günümüze kalan masalların pek çoğu çocuklardan daha gelişkin çağdaki insanlara hitap eden içerikte. Hans Christian Andersen gibi peri masalı yazma ustalarıı bile, başyapıtlarından bazılarını yetişkinler için yazmıştı. Bu, insanların uzun zamandır masalları sadece çocuk eğlencesi için değil, başka amaçlar için de kullandıklarını göstermektedir. 

Hatta masallar günümüzde çocuklar ve yetişkinler için psikolojik düzeltme yöntemi olarak kullanılıyor. Masalın terapi amaçlı kullanılması bu bilimin kurucularına kadar gidiyor. Peri masallarının yorumlanması ve analizine katılan bilim adamları arasında Jung ve Freud gibi insan ruhunun uzmanları var. Bu öğretici hikayelerde ele alınan olayların, yaşamdaki benzer bir durumdan bir çıkış yolu bulmaya yardımcı olabileceğine inanılıyor. Çünkü masallar, bir insanı tarih karakterlerinden örneklerle, kendi sorunlarını fark edebileceği, kendini farklı bir açıdan görebileceği bir masal dünyasına sokmanıza izin verir.

Batıda durum böyle. Büyüklere masallar anlatılıyor ve masal terapi yöntemi olarak kullanılıyor. 

Anadolu kültüründe de ateş başından köy odalarına kadar uzanan masal anlatma geleneğinde masal yalnızca çocuklara değil köyün tüm ahalisine, ailenin tüm bireylerine hitap ediyordu. 

BÜYÜKLER İÇİN MASAL DERGİSİ: HARK

“Masal anlatmak ve dinlemek insanın en temel ihtiyacıdır. Bu ihtiyaç yalnızca çocuk eksenli düşünülemez” diyen bir grup liseli genç, 2018’in bahar mevsiminde, Hark Masal Dergisi’ni çıkarmaya başladı.

Masal çocuklarıyla tablet çocukları arasında kalan kuşağa ait gençlerin çıkardığı dergi, alıp başını gitti. 16. sayıya ulaşan masal dergisi, büyükler arasında elden ele dolaşıyor. 

Erkam Aslanoğlu: 

Hark’ın Genel Yayın Yönetmeni Erkam Aslanoğlu, ulusal yayın organına dönüşen masal dergisinin serüveni hakkında şu bilgileri verdi.  “Lisede bir grup gençtik, aslında her birimizin lise dergileri vardı. İstanbul’un Sirkeci garındaki dergi fuarına her yıl okul dergimizle katılıyorduk. Tam liseden mezun olmak üzereyken biz bu edebiyat ortamını çok seviyoruz bir dergi çıkarmalıyız. Ancak standart edebiyat dergileri gibi olmasın dedik. Biz masal dinlemeyi ve masal anlatmayı çok seviyoruz. Biz masalın yalnızca çocuklara ait olmadığını savunan bir dergi çıkaralım dedik. 2017 yılında Hark’ı çıkarmaya karar verdik. Hummalı bir çalışmanın ardından ilk sayımızı Nisan 2018’de çıkardık.

Neden adına Hark dedik? Farklı farklı okullardan gelen insanlarız ortak bir yol bularak bu yoldan bütün insanların gönlüne masal serpmek istiyoruz. Hark su yolu demek, su yolu da tek tek bir kanaldan farklı farklı kanallara açılan, tarlaları şenlendiren, baharı getiren bir unsur. Bizim masalı Türk insanlarına anlatmak için birebir bir simge Hark. Duyar duymaz Hark bizi ifade eden bir kelime dedik ve bu isme karar verdik. 

Bir atölye grubu kurduk. Yazar, çizer, pedagog ve masalcılar var. Farkındalık oluşturmak istediğimiz konular oluyor; Kâinat masalları, toprak masalları, su masalları, İstanbul masalları, Kudüs masalları, kanaat masalları gibi. Bu temalar doğrultusunda masallar yazıyoruz. 

30'dan fazla çizerimiz var. Çizerlerimizin sayısı artınca neden çizgi roman dergisi çıkarmıyoruz dedik. Hark'ın eki olarak Çizinti’yi çıkardık. İlk üç sayı çıktı yeni sayılar da yolda.”

Yorumlar