Yeniçağ

X, Y ve Z kuşaklarının beslenme tarzları farklı

X kuşağı nasıl besleniyor? Y kuşağı nasıl besleniyor? Z kuşağı nasıl besleniyor? Nesiller arasında ne tür beslenme farklılıkları var? Hangi kuşak nasıl bekleniyor?

X, Y ve Z kuşaklarının beslenme tarzları farklı

Kuşakların beslenme programları ve yaşam tarzları hakkında bilgi verem Sports International İstanbul Diyetisyeni Ebru Kahraman, 1946 – 1964 arası doğanların bebek patlaması kuşağı, 1965-1980 yılları arasında doğanların X Kuşağı, 1980-2000 yılları arası doğanların Y Kuşağı, 2000 yılı ve sonrasında doğanların Z Kuşağı olduğunu söyleyerek "Yapılan araştırmalar kişisel özellikler, tutum ve davranışlar açısından kuşaklar arasında farklılıklar bulunduğunu göstermekle birlikte, farklılıkların net ve kesin olmadığı da ileri sürülmektedir" dedi.

Kahraman kuşakların beslenmesi hakkında şu bilgileri verdi:

X kuşağı nasıl besleniyor?

X kuşağında doğup büyüyen bireyler, iş yaşamında sadık, kanaat duyguları yüksek ve aynı işte uzun yıllar çalışmış kişilerdir. X kuşağı bireyleri, teknolojik devrime denk geldiklerinde zorunlu olarak teknoloji kullanmaya başlamışlardır.

X kuşağının genellikle öğün sayıları azdır. Sabah ve akşam olmak üzere iki öğün yapmaktadırlar.

Yemeklerinde en çok buğday ve buğday unu ile yapılan yağlı hamur işleri vardır. Yaşadıkları coğrafi bölgenin de etkisiyle beslenmelerini ağırlıklı olarak hayvansal ürünlerden sağlamaktadırlar.

X kuşağı içecek olarak genellikle, boza ,oralet, kımız, ayran, şerbet, şalgam, hoşaf ve kefir kullanılmaktadır.

Yemeklerinden en çok kullanılan sebzeler, kabak, pancar, pırasa, havuç, soğan, sarımsak, turp, patlıcan, dağ ıspanağı, salatalıktır.

Meyve ve kuruyemişlere de ilgi gösterdiği bilinmektedir. En çok yedikleri meyve ve kuruyemişler, erik, kayısı, şeftali, elma, kavun, karpuz, şeftali, iğde, dut, fıstık, armut, üzüm, fındık ve ceviz benzeri yemişlerdir.

X kuşağında en çok tercih edilen beslenme ürünleri;  baklagiller ve tahıllar, bulgur, pirinç, un, mercimek, buğday nişastası, nohut; sebzeler pırasa, lahana, ıspanak, pazı, şalgam, hıyar, soğan; yağlar zeytinyağı, kuyruk yağı, sadeyağ; otlar ve baharat, misk, safran, zeytin, maydanoz, hardal, sarımsak, kişniş, nane, kimyon, eflak tuzu, sakız, sirke, fülfül (karabiber), tarçın, karanfil, anber; Hayvansal gıdalar yumurta, tavuk, peynir, süt, yoğurt, kaymak, istiridye, karides, paça, kaz, sığır işkembesi, bal, av kuşları, balık olarak sıralanabilir.

Y kuşağı nasıl besleniyor?

Bu kuşak üyeleri, elde ettikleri gelirden çok, sosyal yardımlar, esnek çalışma saatleri gibi manevi olarak da onları tatmin edecek faktörlere odaklanmaktadırlar. Bu kuşak için iyi bir gelirden çok, yaptıklarının onaylanması, eğitim ve öğrenme fırsatlarının da dâhil olduğu bütünsel bir iş tatmini çok daha önemlidir.

Diğer kuşaklarla ekonomik düzeyleri kıyaslandığında, alım gücünün en yüksek kuşak olduğu görülmektedir. 

X kuşağında iki öğün olan yemek yeme alışkanlıkları, y kuşağında üç öğüne çıkmıştır. X kuşağı ; hayvansal yağları severken , y kuşağı ; sağlık yönünden bitkisel yağları tercih etmektedir.

Y kuşağı daha çok ayçiçek, margarin ve zeytinyağı kullanmaktadır. Y kuşagı bireylerinin daha çok yediği besinler ; döner, pide, lahmacun, simit, gözleme, börek, dürüm, köfte, yahni, tandır, kebaplar, balık çeşitleri, pastırma, sucuk, çeşitli peynirler, zeytinler ve bazı sakatatlardır.  Y kuşağı bireyleri X 'e kıyasla, tüm meyve sebzeleri yemektedir.

Bakliyat olarak mercimek, nohut, pirinç  çok yeniliyor . Y kuşağı, çorba çeşitleri olarak; mercimek, ezogelin, tarhana, işkembe, tuzlama ve domates çorbasını tercih ediyor.

Tatlı çeşitliliği Y kuşaklarında talep görürken, muhallebi, baklava, kadayıf, sütlaç, tulumba, lokma, lokum, yaş pasta ve çeşitli kurabiyeler çok fazla yenilen ürünler arasındadır

Z Kuşağı nasıl besleniyor?

Bu kuşak henüz çalışma hayatında olmadığı için net bir şekilde kuşağın iş yaşamıyla ilişkili güçlü ve zayıf yönleri tespit edilememiş olsa da, tahminler; Z kuşağı üyelerinin markalara ve çalıştıkları organizasyonlara karşı sadakatsiz olabileceklerini, azimli ve hırslı olmayabileceklerini, çabuk sıkıldıkları için kolay vazgeçebileceklerini göstermektedir.

Z kuşağı düzensiz beslenmektedir özellikle kahvaltı öğününü atlamaktadırlar.

Z kuşağı bireyleri hazır, pratik genellikle fast food tarzı beslenmeyi severler. Bu kötü beslenme alışkanlıklarından dolayı ev yemeklerini, süt ürünlerini çok tercih etmezler. İçecek olarak daha çok ; gazlı, asitli ve şekerli içecekler tercih ederler. Z kuşağı bazı yiyecekleri kremalı , soya soslu , barbekü soslu ve beşamel soslu olarak yemeyi tercih etmektedir. Aperatif olarak çiğ köfte tercih sebepleridir.

Z kuşağı tatlı olarak genellikle waffle, donut, künefe vb. tatlıları tercih etmedir.

Yorumlar