Yeniçağ

Kanser tedavisinde alternatif refleksoloji

Refleksoloji semptomların azaltılmasında, yaşam kalitesinin artırılmasında çok etkili .

Kanser tedavisinde alternatif refleksoloji

Pek çok ülkede kanser tedavisi gören hastalar; ilaç, kemoterapi ve radyasyon tedavisinin yan etkilerine karşı alternatif tıbba yönlendiriliyor. Özellikle kanserli hastalarda yapılan refleksoloji uygulaması hastalığın veya tedavi sürecine bağlı olarak ortaya çıkan semptomların azaltılmasına yardımcı oluyor.

Yrd. Doç. Dr. Gamze Şenbursa, kanser tedavisinde alternatif tıp uygulamaları hakkında şu bilgileri verdi:

NORVEÇ’TE HASTANELERİN YÜZDE 50’SİNDE KULLANILIYOR

“Son yıllarda artan tedavi maliyetleri, kemoterapi gibi tedavilerin yan etkileri gibi durumlar insanları alternatif tedavilere yönlendirmektedir. Kanserli hastalarda kullanılan alternatif tıp yöntemlerinin genel amacı hastanın yaşam kalitesini arttırmaktır.

Norveç’te tüm kanser vakalarının en az üçte biri alternatif tedavi yöntemlerini denemektedir ve devlet alternatif tıbbı desteklemektedir. Norveç’te hastanelerin yüzde 50’sinde alternatif tıp yöntemleri kullanılmaktadır. Avrupa ve Amerika’da da modern tıbbın yanında hastalar tarafından alternatif tıp yöntemleri sık tercih edilmektedir.

Ülkemizde de son yıllarda alternatif tıp alanına bir yönelim söz konusudur ve refleksoloji tedavisi bu konuda sık kullanılmaktadır.

Yapılan çalışmalar, alternatif tıp yöntemlerinin etkinliğini desteklemektedir. Özellikle refleksoloji uygulamasının semptomların azaltılmasında, yaşam kalitesinin artırılmasında çok etkili olduğu bulunmuştur.

NEFES DARLIĞINI AZALTIR

2012 yılında Oncology Nursing Forum’da yayınlanan çalışmada; meme kanserli hastalarda uygulanan refleksoloji tedavisinin hastaların nefes darlığını azalttığı ve fonksiyonel olarak daha iyi olmalarını sağladığı bulunmuştur.

DUYU KAYIPLARINI ORTADAN KALDIRIR

2018 yılında Europen Journal of Nursing’de yayınlanan çalışmada; kemoterapiye bağlı hastalarda görülen Periferal Nöropati (genelde ayaklarda uyuşma, hissizlik, karıncalanma durumu) tedavisinde refleksoloji kullanılmış ve hastaların duyu kayıpları büyük oranda ortadan kaybolmuştur.

AĞRILARI AZALTMADA ETKİLİ

2017 yılında Asia-Pasific Journal of Oncology Nursing’de yayınlanan bir çalışmada; kanserli hastalarda kemoterapi sonrası görülen bulantı, kusma, yorgunluk gibi semptomların refleksoloji ile azaldığı görülmüştür. 2014 yılında Pain Managment Nursing’de yayınlanan çalışmada meme cerrahisi sonrası hastaların tedavisinde kullanılan refleksolojinin ağrıları azaltmada etkili olduğu gösterilmiştir.

DAHA AZ İDRARA ÇIKMA

2017 yılında İnternational Journal of Nursing Practice’de yayınlanan ve ülkemizde yapılan çalışmada; kolorektal kanseri olan hastalarda refleksoloji uygulamasının ağrı ve yorgunluk düzeyini, idrara çıkma sıklığını azaltmada etkili olduğu bulunmuştur.”

Yorumlar