Yeniçağ

Druidlerin Hasır Adamlı kurban töreni gerçek miydi?

Haklarında az şey bilinen ve genelde iyi yanları olduğu düşünülen Druid rahipleri, Romalılara göre hayli vahşi ve kanlı ayinler gerçekleştiriyordu.

Druidlerin Hasır Adamlı kurban töreni gerçek miydi?

Günümüzde Britanya, İrlanda ve Fransa toprakları olan bölgelerde yaşamış, ayrıcalıklı özel bir rahipler sınıfı olduğu tahmin edilen Druidler neydi?

Barışçıl ezoterik ve şifacı rahipler miydiler, yoksa kanlı ayinler gerçekleştiren kahinler mi? Doğanın güçlerini insanları iyileştirmek için mi kullanıyorlardı yoksa Kelt haklarını Romalı işgalcilere karşı isyana mı teşvik ediyorlardı? 

Druidlerle ilgili detaylı en eski kayıtlar MÖ 1. yüzyıla tarihleniyor, ancak bu dinsel inanç grubunun, günümüz Druid ismi, antik Keltler arasında kehanet ve ritüellerle ilgilenen bir sosyal sınıfa verilen Keltçe ismin Latin transkripsiyonundan geliyor.

Keltler yazılı eser bırakmadıkları için Druidler hakkında bugün sahip olunan bilgilerin çoğu Romalıların anlatımlarına dayanıyor.  Bu anlatımlardan biri de M.Ö. 50 yılında Galya Fatihi ilan edilen Julius Caesar'a ait. 

Julius Caesar: Druidler Galyalıları Hasır Adam'ın içinde yakarak kurban ederlerdi

Julius Caesar, Galya'yı işgal ettikten sonra Druidler hakkında şunları söylüyor: “Druidler kutsal şeylerle ilgilenirler, halka açık veya gizli, tüm kurbanları bunlar yönetirler ve dini konularda yorumda bulunurlar. Astronomi, eğitim ve kahramanlığa meraklıdırlar. Galyalı soydaşlarını insan şekilli devasa bir hasır heykeli  (Hasır Adam)  bölümleri içine koyup, tanrılarını memnun etmek için yakalardı. 

Yaşlı Plinius: Druidler için ökseotu ve insan kurbanı önemliydi

Druidlerin hakkında yazan Romalı yazarlar da Druidlerin kanlı ve vahşi ayinlerinden söz ediyorlar. Yaşlı Plinius, Druidler için ökseotu ve insan kurbanının  çok önemli olduğunu yazar ve “Bir insanı öldürmek en büyük dindarlık alametiydi. Kurban edilen kişinin etini yemek ise sağlık nimetinin en yücesi ile kutsanmak demekti" der.

Tacitus: Sunaklarını esirlerin kanına boyadılar

Romalı Yazar Tacitus ise Druidlerin Galler’deki bir savaş sırasında yaptıklarından şöyle bahsediyor: “Sunaklarını esirlerin kanına boyadılar, insan iç organları ile tanrılarından kehanet istediler.”

Romalılar Druidleri büyük tehdit olarak görüyorlardı

Druidlerin Roma tarafından fethedilmiş topraklarda yaşayan Keltler üzerindeki gücünden korkan Romalılar, bu pagan rahiplerini büyük bir tehdit olarak görüyorlardı. 

Bu yüzden Druidlerin vahşet dolu dinsel ritüelleri ile ilgili Roman kaynaklıiddialar tarihçiler tarafından abartılı kabul ediliyor.

Klasik edebiyat uzmanı Jane Webster, Augustus’un MÖ 27 yılında başlayan yönetimi sırasında, Druidlerin vahiysel görüleri ile ritüellerinin Romalı fatihlere karşı bir direniş hareketi olarak algılandığını belirtiyor.

İngiltere'de bulunan  insan kalıntıları Druidlerle ilişkilendirimek istendi

Kan donduran ritüellerin varlığı 1984 yılında ilginç bir şeklde yeniden tartışılmaya başlandı. Bir torf kesici, İngiltere, Cheshire’da bir cesed kalıntısını ortaya çıkardı. Lindow Adamı olarak adlandırılan mumyalaşmış ve bozulmamış kalıntıların sahibi kafasına darbeler almış, bıçaklanmış, boğulmuş ve bataklığa atılmıştı.  Midesinde ökseotu poleni bulunması adamın ya Druidler tarafından bir ayinde kurban edilmiş olabileceğibi ya da bir soylu bir Druid mensubu olduğu için öldürüldüğüne yoruldu.

Ancak, Druid ruhban sınıfı hakkında bilinenlerin çoğu ikincil kaynaklardan geldiği, Hristiyanlık öncesi Keltlerden hiçbir yazılı kayıt kalmadığı için iddiaların büyük kısmının doğrulanması mümkün değil. Öte yandan Druid terimi doğa, adalet ve sihir ile ilgilenen akademisyenleri, felsefecileri, öğretmenleri ve din adamlarını ifade eden bir terim olarak algılanıyor. 

Doğruların ortaya çıkması açısından en büyük ümit Arkeolojik kalıntılar. Ancak mevcut arkeolojik bulgular bu konudaki soruları cevaplamaya yetmiyor. 

Şu ana den ortaya çıkarılan kalıntıların bile Druidlerle nasıl ilişkilendirileceği konusunda arkeologlar arasında tartışmalar var. 

History Today’den Ronald Hutton. “Şimdiye kadar tüm uzmanların kesinlikle Druidlere ait olduğunu kabul ettiği tek bir tarihi eser bulanamadı.” diyor. 

Druitsel inançlar bir kaç kez 'yeniden doğdu'

M.S. 1. yüzyılda Fransa ve Britanya’yı etkisi altına almaya başlayan Hristiyanlık, yüzyıllar geçtikçe Kelt geleneklerinin yerini almaya başladı. Druidlerin Orta Çağ edebiyatında görülmeye devam etmesi ise bu pagan rahiplerinin sonraki yüzyıllarda şifacı veya büyücü rollerini üstlendiklerini gösteriyor. 

Druidler adıyla bazı tarikatlar ve Newage akımları tarih boyunca birkaç kere yeniden canlandılar.  Bunlardan biri Romantik dönemdeki dirilme, diğeri ise 21. yüzyılda Modern Druidizm hareketiydi. Ama her ikisi de ilk Druidler hakkında anlatılanlara göre çok masumdular.

National Geographic

Yorumlar