Yaşam

Tarantula'ya benzer yeni bir örümcek türü keşfedildi

ABD'nin Florida eyaletine sınırlarındaki Miami kentinde 'küçük parlak siyah tarantula'yı andıran yeni bir örümcek türü keşfedildi.

Tarantulaya benzer yeni bir örümcek türü keşfedildi

Yaklaşık 9 yıldır inceleme yapan Bilim adamları, The Pine Rockland Trapdoor Spider (Çam Kayalıkları Ormanı Trapdoor Örümceği /Latince ismi ) adını verdikleri yeni bir örümcek türünün keşfini açıkladılar. 

Küçük parlak siyah tarantula ibi görünen ve soktuğu insanlara tıpkı arı gibi acı hissettiren örümcek türü ilk olarak 2012 yılında Miami Hayvanat Bahçesi arazisindeki sürüngen tuzaklarını kontrol eden bir hayvanat bahçesi görevlisi tarafından fark edilmişti. Hayvanat Bahçesi personeli, önce örümcekleri ölümcül zehirli tarantulaya benzeterek korktular. Hayvanların fotoğrafını çekerek, hayvanat bahçesinin koruma ve araştırma departmanına gönderdiler. Ancak örümcekler tarantula değildi ve bölgedeki bilinen türlere ait kayıtlarla eşleşmiyordu. İki yıl boyunca hayvanın hangi tür olduğu bulunmaya çalışıldı. Ancak araştırmalardan sonuç alınamayınca bir kaç numune alınarak değerlendirme için uzmanlara gönderildi.

Yıllar süren incelemeler sonucunda  Gürcistan'daki Piedmont Koleji'nden Dr. Rebecca Godwin, ZooKeys'de yayınlanan makale ile örümceğin daha önce bilinmeyen yeni bir tür olduğunu açıkladı.  Örümcek 1875'te İsveçli araknolog Tamerlan Thorell tarafından keşfedilen ummidia ailesine aitti (bu tür Tarantulaların da akrabasıydı) bu nedenle de  Ummidia richmond olarak adlandırıldı.

The Pine Rockland Trapdoor Spider türü dişi örümceklerin 20 yıldan fazla yaşadığı sanılıyor, türün erkekleri ise eş bulmak için yuvadan çıkıp çiftleştikten sonra eşleri tarafınsan yaklaşık 7 yaşında iken öldürülüyor. Hayvanat bahçesi personelinin karşılaştığı örümceklerin eş bulmak için gezinen erkekler olduğu sanılıyor. Bacaklarını uzatmış haldeyken, erkek yörümcekler yaklaşık bir poundluk madeni para büyüklüğündeyken, dişileri iki, üç kat daha büyük.

 Dr. Rebecca Godwin, "Kim yeni bir tür gibi bir şeyi keşfetmenin bir parçası olmak istemez ki? Ancak bu keşif beni hem mutlu etti hem de endişelendirdiç Tür, zaten tehdit altındaki habitat içinde olduğundan, varlığı tehdit altında. 

Miami Hayvanat Bahçesi yetkilerine göre de örümceklerin yaşadığı alan, Everglades Ulusal Parkı'nın dışında olduğu için, türün varlığı sanıldığından daha büyük risk altında. 

Trapdoor (Kapı menteşesi) türü örümcekler, kendilerini yırtıcı hayvanlardan saklamak için yapraklardan ve dal parçalarından inşa edilmiş kapıları andırır yapılarla çevrili yeraltı yuvalarında yaşarlar. Genellikle yuvalarının çevresinde gezen cırcır böcekleri, güveler, kınkanatlılar ve çekirgelerle beslenirler. Zehirlidirler ancak, zehirleri insanlar için ölümcül değildir, genellikle hafif ağrı veya şişmeye neden olurlar. Trapdoor türü örümcekler,  aynı yuvada onlarca yıl, bazen tüm yaşamları boyu yaşayabilir.

mistikalem.com

Yorumlar