Yaşam

400 yıl Osmanlı'da 100 yıl Cumhuriyet'te yaşadı ama göz göre kesildi

Kuşadası Belediyesi, tescil işlemleri tamamlanıncaya kadar ağaç ve yakın çevresinde herhangi bir fiziki müdahalede bulunulmaması için gerekli tedbirler almıştı ama ağaç sizlere ömür.

400 yıl Osmanlıda 100 yıl Cumhuriyette yaşadı ama göz göre kesildi

Kuşadası'nın Soğucak köyünde Anıt niteliği taşıyan ve 11.03.2022 tarihinde Aydın Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne bağlı, Tabiat Varlıklarını Koruma Şube Müdürlüğü’ne tescil işlemlerinin yapılması için başvur yapılan 500 yıllık Menengiç ağacının ( Pistacia terebinthus) önce 3 dalının kesildi, sonra tamamı yok edildi.

Kuşadası merkezli Çevre Koruma Kuruluşu olan Ekosistemi Koruma Ve Doğa Sevenler Derneği'nin (EKODOSD) yaptığı açıklama ile anıt niteliği taşıyan bir ağacın göz göre nasıl katledildiğini açıkladı. 

EKODOSD bildirisinde şu ifadeler yer aldı: "

500 YAŞINDA BİR AĞAÇ YOK OLDU

Kuşadası Soğucak köyü altında siteler arasında kalan bir parselde 500 yaşında olduğu tahmin edilen bir Menengiç ağacının ( Pistacia terebinthus) 3 dalının kesildiği ve yok edileceği ihbarı üzerine, incelemelerde bulunmuş ve Anıt niteliği taşıması nedeniyle Aydın Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne bağlı, Tabiat Varlıklarını Koruma Şube Müdürlüğü’ne tescil işlemlerinin yapılması için 11.03.2022 tarihinde başvurumuzu yapmıştık.

Tabiat Varlıklarını Koruma Şube Müdürlüğüne bağlı teknik elemanlar tarafından, ağaçla ilgili yapılan ölçümler sonucu elde edilen verilerin, 110 Sayılı İlke Kararı’nda belirtilen kriterleri sağladığı ve “Anıt Ağaç” olma özelliği taşıdığı mütalaa edildiği ve tescil çalışmalarının başlatıldığı bildirilmişti.
Ağaçla ilgili işlemlerin yapılabilmesi için ilgili kurumlara gerekli yazılar gönderilmiş ve görüşler alınmıştı.

Kuşadası Belediyesi tarafından, tescil işlemleri tamamlanıncaya kadar ağaç ve yakın çevresinde herhangi bir fiziki müdahalede bulunulmaması için gerekli tedbirler alınmıştı.

Tabiat Varlıklarını Koruma Şube Müdürlüğü teknik elemanları tarafından, 11.04.2022 tarihinde saat 11.00 sularında ağacın tekrar incelemesi gerçekleştirilmiştir.

üAncak, Osmanlı Dönemi’ni gören ve sağlıklı bir şekilde günümüze kadar ulaşan tarihe tanıklık etmiş doğal bir mirasımız olan Menengiç ağacının yerinde yapılan incelemesinde; ağacın tamamen ortadan kaldırılmış olduğu, parsel içerisinde inşaat çalışmalarına başlanıldığı, ağacın bulunduğu koordinat noktasında kazı yapıldığı ve yapılması planlanan yapı için beton temel atıldığı ve inşaat demirlerinin döşenmiş olduğu şeklinde görülerek, bir tutanak tutulmuştur.
Bulunmuş olduğu bölgedeki tek görkemli ağaç buydu. Keşke yapılan inşaatlara kurban edilmeseydi. Villalarda oturanlar sıcak yaz aylarında altında oturup serinleyebilselerdi. Asırlardır ayakta kalan canlı bir tarihe dokunmanın mutluluğunu yakalayabilselerdi. Ne yazık ki olmadı ve ağaç yok edildi.


Kuşadası ve çevresi endemik ve nadir bitki türleri, mevcut anıt ağaçlar ve anıtsallık kriteri taşıyan ağaçlar açısından zengin kaynaklara sahiptir.
Ekonomi ve ekoloji dengesinde koruma faktörü gözardı edildiğinde, birçok değerimizi ve maddiyatla yerine koyamayacağımız zenginliklerimizi kaybetmekteyiz.
Doğal zenginliklerimizin korunması için, başta kamu kurumları olmak üzere, tüm sivil toplum örgütleri duyarlılık göstermeli ve bu değerlerin geleceğe taşınması için işbirliği yapmalıdır.

EKODOSD / KUŞADASI

Yorumlar