Xfiles

Stonehenge güneş takvimi mi?

Stonehenge tapınağının taşları güneş takviminin yaprakları olabilir

Stonehenge güneş takvimi mi?

Dünya üzerinde gizemi hala tam olarak çözülememiş yapılar bulunuyor. Bunlardan birisi, İngiltere’deki Stonehenge taşlarıdır. Yaklaşık 5000 yıl öncesine dayanan bu taşlar hakkında birçok bilim insanı değişik öngörülerde bulunmuştu

Stonehenge taşlarının, niçin inşa edildiği üzerine gerçekleştirilen yeni bir çalışma değişik bir bakış açısı ortaya çıkardı

Bournemouth Üniversitesi’nde arkeolog olan Profesör Timothy Darvill, Stonehenge’in sarsen adı verilen büyük kumtaşı levhalarının sayılarını ve konumlarını analiz ettiği çalışma ile, Stonehenge taşlarının eski bir güneş takvimi olarak hizmet ettiğini ve insanların yılın günlerini takip etmesine yardımcı olduğunu söyledi.

Taşların, mevsimlerin takip edilmesinde bir takvim olarak kullanabileceği görüşü önceden de savunuluyordu. Ancak, Darvill’in çalışması bu taşların nasıl takvim yaprakları gibi çalıştığına açıklık kazandırdı.

Takvim nasıl çalışıyordu?

Profesör Darvill, Stonehenge’in 365.25 günlük tropikal bir güneş yılına dayanan “basit ve zarif” bir daimi takvim olduğunu belirtti.

Tüm sitenin bir ayın (30 gün süren) fiziksel temsili olduğunu ve sarsen dairesindeki 30 taşın her birinin ay içinde bir günü temsil ettiğini söyledi.

Stonehenge’deki insanların, her biri bir taşla temsil edilen ayın günlerini, belki küçük bir taş veya tahta bir mandal kullanarak basitçe işaretledikleri düşünülüyor.

Profesör Darvill makalesinde, “Stonehenge’in uzun zamandır bir tür takvimi içerdiği düşünülüyordu, ancak özel amacı ve tam olarak nasıl çalıştığı net olmaktan uzaktı… Sarsen öğelerini birleşik bir grup olarak anlamak ve her bir bileşendeki öğelerin sayısal önemini tanımak, ortalama bir tropikal yılda 365.25 güneş gününe dayanan basit ve zarif bir sürekli takvimin yapı taşlarını temsil etme olasılığını ortaya çıkarıyor” dedi.

English Heritage’de çalışma sistemi hakkında şu bilgilere yer verildi. Yaz gündönümünde Stonehenge’de, güneş ufkun kuzeydoğu kısmındaki Topuk Taşı’nın arkasından doğar ve ilk ışınları Stonehenge’in kalbine doğru parlar.

Sitenin tamamı bir ayın (30 gün süren) fiziksel temsiliydi ve sarsen dairesindeki 30 taşın her biri ay içinde bir günü temsil ediyordu. Bu resim, S1’den S30’a kadar numaralandırılmış 30 dik sarsen taşından oluşan halkayı saat yönünde göstermektedir. Profesör Darvill’e göre, her biri ay içinde bir günü temsil ediyordu.

Kış gündönümünde Stonehenge’deki gözlemciler, muhafaza girişinde duran ve taşların merkezine bakan, ufkun güneybatı kısmında güneşin batışını izleyebilirler.

Bu yeni çalışmayla, ünlü Stonehenge sakinlerinin sadece yılın zamanlarını değil, ayın günlerini de takip ettiği görülüyor.

Profesör Darvill MailOnline’a “Yaptıklarının sadece taşın temsil ettiği günleri işaretlemek olduğunu düşündüm” dedi.

“Günleri listeledikleri ve her birinin yanında bir çiviyle işaretleyebilmeleri için bir delik bulunan daha sonraki tarih öncesi takvimlerimiz var.

“Stonehenge’de, belki küçük bir taş ya da tahta bir kazık kullanarak benzer bir şey olacağını düşünüyorum.”

Yakın zamanda yapılan araştırmalar, Stonehenge’in sarsenlerinin inşaatın aynı aşamasında – MÖ 2500 civarında – eklendiğini göstermişti.

Aynı bölgeden tedarik edildiler ve daha sonra aynı oluşumda kaldılar – bu, tek bir birim olarak çalıştıklarını gösteriyor.

Bu nedenle, Profesör Darvill bu taşları analiz etti, numerolojilerini inceledi ve bu döneme ait bilinen diğer takvimlerle karşılaştırdı.

Planlarında bir güneş takvimi belirledi ve Wiltshire’ın eski sakinlerinin günleri takip etmesine izin vermek için fiziksel bir temsil olarak hizmet ettiklerini öne sürdü.

Stonehenge inşa edildiğinde bir ay üç haftadan oluşuyordu. Bu haftaların her biri 10 günden oluşuyordu.

Profesör Darvill, dairenin içinde, ayın bu üç haftasının her birinin başlangıcını gösteren ayırt edici taşlar olduğunu söyledi.

10 günlük hafta, MÖ 2600’den itibaren Mısır takviminin önemli bir parçasıydı, diye ekledi.

Böyle bir güneş takvimi MÖ 3000’den sonraki yüzyıllarda Doğu Akdeniz’de geliştirildi ve Mısır’da 2700 civarında takvim olarak kabul edildi ve MÖ 2600 civarında Eski Krallığın başlangıcında yaygın olarak kullanıldı.

Bu, Stonehenge tarafından takip edilen takvimin bu diğer kültürlerden birinin etkisinden kaynaklanma olasılığını artırıyor.

Yakındaki buluntular, bu tür kültürel bağlantılara dair ipuçları veriyor – aynı dönemde yakınlarda gömülü olan yakındaki Amesbury okçusu, Alplerde doğdu ve bir genç olarak İngiltere’ye taşındı.

Ek olarak, güneş yılına uyması için beş günlük bir ara ay ve her dört yılda bir artık gün gerekiyordu.

Profesör Darvill, “Muhtemelen sitenin tanrılarına adanan ara ay, sitenin merkezindeki beş trilithon tarafından temsil ediliyor” dedi.

‘Sarsen Circle’ın dışındaki dört İstasyon Taşı, artık bir güne kadar çentik açmak için işaretler sağlıyor.’

Bu nedenle, kış ve yaz gündönümleri her yıl aynı taş çiftleriyle çerçevelenirdi.

Trilithonlardan biri de kış gündönümünü çerçeveliyor ve bu da yeni yıl olabileceğini gösteriyor.

Bu gündönümü hizalaması aynı zamanda takvimi kalibre etmeye de yardımcı olur – günlerin sayımındaki herhangi bir hata, güneş gündönümlerinde yanlış yerde olacağından kolayca tespit edilebilir.

Profesör Darvill’e göre, Stonehenge’de bir güneş takviminin tanımlanması, onu nasıl gördüğümüzü değiştirmelidir.

“Stonehenge mimarisinde temsil edilen bir güneş takvimi bulmak, anıtı yaşayanlar için bir yer olarak görmenin yepyeni bir yolunu açıyor” dedi.

‘Törenlerin ve festivallerin zamanlamasının, evrenin dokusuna ve göklerdeki göksel hareketlere bağlı olduğu bir yer.’

Çalışma Antiquity dergisinde yayınlandı .

Oğuz Büyükyıldırım - Arkeonews.com

Yorumlar