Xfiles

Kral Tutankhamun’un mumyasının penisi ne anlatıyor?

Kral Tutankhamun’un erkeklik organının ereksiyon halinde iken mumyalanmış olmasının Antik Mısır'daki dinsel mücadeleyle ilgili olabileceği ileri sürülüyor...

Kral Tutankhamun’un mumyasının penisi ne anlatıyor?

Alışılmadık bir şekilde, Firavunu Tutankhamun, penisi 90 derecelik açıyla eroksiyon halindeyken mumyalanmıştı. İddiaya göre, bu mumyalama şekli babası tarafından serbest bırakılan bir dini akımla mücadelesi ile ilgiliydi.

Firavun, Krallar Vadisi’ne kalbi (veya kalp bok böceği olarak bilinen bir yedek eser) olmadan gömüldü; penisi dik mumyalandı; ve mumyası ve tabutları, görünüşe göre çocuk kralın alev almasına neden olan kalın bir siyah sıvı tabakasıyla kaplıydı.

Bu anomaliler son yıllarda hem bilim dünyasının hem de medyanın dikkatini çekti. Kahire’deki Amerikan Üniversitesi’nde profesör olan Egyptologist Salima Ikram’ın Études et Travaux dergisinde yayımlanan bir makalesinde, bunların ve Tutankhamun’un diğer gömme anomalilerinin neden var olduğunu öne sürdü.

Ikram makalesinde, mumyalanmış dik penis ve diğer gömme anormalliklerinin mumyalama kazaları olmadığını, daha ziyade kralı yeraltı dünyasının tanrısı Osiris kadar kelimenin tam anlamıyla mümkün olduğunca kasıtlı olarak göstermeye yönelik girişimler olduğunu öne sürüyor.

Osiris’in yenileyici güçlerini çağrıştırıyor

Ereksiyon halindeki penis, Osiris’in yenileyici güçlerini çağrıştırır; siyah sıvı Tutankhamun’untenini Osiris’inki gibi yaptı; ve kayıp kalp, kardeşi Seth tarafından parçalara ayrılan ve kalbi gömülen tanrının hikayesini hatırlattı.

Ikram, kralın Osiris gibi görünmesinin, yaygın olarak Tutankhamun’un babası olduğuna inanılan bir firavun olan Akhenaten’in getirdiği dini devrimi tersine çevirmeye yardımcı olmuş olabileceğini söyledi.

Yorumlar