Medya ve Sinema-TV

Yönetmen Erden Kıral Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verildi

Tedavi gördüğü hastanede 17 Temmuz'da vefat eden yönetmen ve senarist Erden Kıral, son yolculuğuna uğurlandı.

Yönetmen Erden Kıral Zincirlikuyu Mezarlığında toprağa verildi

Kıral için Beyoğlu Atlas Sineması'nda düzenlenen anma töreninde yönetmen Reis Çelik,  Yönetmen İsmail Güneş,  Yönetmen Şerif Gören, oyuncu Berhan Şimşek konuştu . 

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un ve törene katılamayan isimlerin taziye mesajlarının da okunduğu törenin ardından cenaze salondan alkışlarla uğurlandı.

Kıral'ın cenazesi, Teşvikiye Camii'nde ikindi namazını müteakip kılınan namazın ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.

Düzenlenen törenlere Sinema Genel Müdürü Erkin Yılmaz,  yönetmen Canan Gerede, oyuncu Gani Rüzgar Şavata, Meral Çetinkaya, Meltem Cumbul, Kerem Alışık, Menderes Samancılar, Güner Özkul ve Güven Kıraç'ın da arasında bulunduğu sinema dünyasından pek çok isim ve siyaetçilerin yanı sıra Kıral'ın ailesi, dostları ve sevenleri katıldı.

Erden Kıral kimdir?

Yönetmen ve senarist Erden Kıral, Antalya'da hastalanarak tedavi altına alınmış, müdahalelere rağmen beyin kanaması ve çoklu organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetmişti.

İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Seramik Bölümü mezunu Kıral, kariyeri boyunca "Kumcu Ali Yaşar" (1968), "Kanal" (1978), "Bereketli Topraklar Üzerinde" (1979), "Hakkari'de Bir Mevsim" (1982), "Ayna" (1984), "Dilan" (1987), "Av Zamanı" (1988), "Mavi Sürgün" (1993), "Aşk Üzerine Söylenmemiş Her Şey" (1995), "Ay Hikayeleri" (1996), "Avcı" (1997), "Baba" (2000), "Baba Evi" (2001), "Babam ve Biz" (2002), "Canım Kocacığım" (2002), "Yolda" (2005), "Vicdan" (2008), "Haliç" (2010), "Kuş (2012) ve "Gece" (2014) yapımlarına imza attı.

Kıral, Gerçek Sinema, Çağdaş Sinema ve Güney dergilerinde sinema yazıları yazdı ve editörlük yaptı. Vatan gazetesinde ve 7. Sanat dergisinde "3. Dünya Sineması" ile ilgili araştırmaları yayınlanan Kıral, Berlin Akademie der Künste üyesiydi.

"Yolda" filmiyle 2005'te Harvard Üniversitesi Sinemateğine kabul edilen sanatçı, Adana Film Festivali, Uluslararası İstanbul Film Festivali ve Beykent Üniversitesi tarafından "Yaşam Boyu Başarı" ve "Onur Ödülleri"ne layık görüldü.

Erden Kıral, "Yük" filmiyle 19. Altın Koza Film Festivali'nde Film Yönetmenleri Derneği En İyi Yönetmen Ödülü'nün sahibi oldu.

Yorumlar