Sağlık

Yeni yıla evde girecekler için altın öneriler;

İster dışarıda ister evde olsun yılbaşı gecesi dikkat etmeniz gereken nokta sağlığınız! Peki, yeni yıla girerken beslenmenizde nelere dikkat etmelisiniz?

Yeni yıla evde girecekler için altın öneriler;

Bir yılı daha geride bırakıyoruz. Her yılbaşında olduğu gibi bu yılda da yeni umutlar, dilekler ve beklentilerle yeni yıla merhaba diyeceğiz. 2018 yılını karşılamaya sayılı günler kala yılbaşı gecesi hazırlıkları devam ediyor. Kimileri yeni yılı evde karşılamaya hazırlanırken kimileri dışarıda olmayı tercih ediyor. Bu gecede dikkat etmeniz gereken ortak nokta var ki; o da sağlığınız!

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü Yöneticisi Diyetisyen Derya Dinçer Akın’ın yeni yıla sağlıklı ve zinde girmeniz için önerileri şöyle:

Şekersiz Sakızla Başlayın

Evdeki parti için yemeği siz hazırlıyorsanız; öncelikle ağzınıza şekersiz bir sakız atmayı unutmayın. Çoğumuz yemek yaparken en lezzetlisine ulaşmak için, yemeklerden minik tadımlar yaparız, ancak bu gecenin özel bir gece olduğunu göz önünde bulundurursak yapacağımız çeşit de artacak dolayısıyla tadım yaptığımız yemek miktarı da o oranda artacaktır, bu durumda daha gece başlamadan gereksiz bir sürü kalori almış oluyorsunuz.

Yeni yıla evde girecekler için Altın Öneriler;

  • Kendinizi iyi hissettirecek yemek seçimleri yapın ve yemeğe çok aç oturmamaya özen gösterin. Bu durumda “yağsız protein ve kompleks karbonhidratlar” imdadınıza yetişip, kurtarıcınız olacaktır. Örneğin; ince dilimlenmiş yağsız peynir ve grisini, diyet kraker ile sütlü kahve veya 1-2 adet kuru meyve ile 10 fındık/badem iyi seçimlerdir.
  • Yemek öncesi salata ve zeytinyağlı/ızgara sebze ile başlangıç yapılabilir ana yemek olarak yılbaşının vazgeçilmezi hindi eti iyi bir seçimdir. Yanında kestaneli pilav tercihiniz varsa ekmek ve püre yememenizi ve çorba içmemenizi öneririm.
  • Yılbaşı tatlısı olarak cevizli kabak tatlısı, kaymaksız ayva tatlısı, fırında armut veya elma, dondurma gibi yağ içermeyen hafif meyve tatlılarını ya da fırın sütlaç, keşkül gibi sütlü tatlıları seçebilirsiniz.
  • Yemek sonrası gece devam ederken yüksek kalori almamak için, taze sebze ve meyveleri atıştırmalık olarak tercih edebilirsiniz. Havuç, renkli biber, çiğ karnabahar, kereviz sapı, brokoli, kuşkonmaz gibi sebzeleri bir kaseye doldurun, yanına da yağsız yoğurt, light labne peynir, kuru nane, kekik ve kırmızıbiber ile kendi dip sosunuzu yaratın. Sizi gece boyunca oyalayacaklardır.
  • Kuruyemiş seçiminizde de dikkatli olun, kendinize ufak bir kase seçin; içine 5 fındık, 5 badem, 5 parça ceviz, 5 şam fıstığı, 5 fıstık, 10 kuru yaban mersini ve kuru üzüm ile 3-4 kuru erik, son olarak 1 yemek kaşığı dolusu beyaz leblebi ekleyin ve gece boyunca yiyin.

Mayonezsiz Mezeler Tercih Edin

Yılbaşını evde geçirmek istemeyenlerin en çok rağbet ettiği alternatif “restoranda” yemektir. Burada amaç; hem yemek organizasyonuyla uğraşmamak hem de aynı ortamda eğlenceye devam etmektir. Yılbaşı gecesi de yediklerinize dikkat etmek istiyorsanız bu programların menülerine önceden ulaşabilirsiniz, böylece alternatiflere göz gezdirip, ne seçeceğinize karar verebilirsiniz. Ordövr tabağından; mayonezsiz mezeler tercih edilebilir. Ara sıcaklar genelde yağda kızartılmış oldukları için es geçilip, ana yemekle devam edilebilir. Yemeğin hemen sonrasında ikram edilen meyve veya tatlı seçimlerinden ise meyveyi seçmeniz daha uygun olacaktır. “Limitsiz meze ve içki” alternatifi sunan restoranlardan uzak durmanızı öneririm çünkü bu durumda kontrolün sizin elinizden çıkması olasıdır. Yemekler yerine arkadaşlarınıza ve eğlenceye odaklanmalısınız.

Partide Açık Büfenin Etrafından Hemen Ayrılın

Partiye katılacaksanız, asla aç gitmemeye özen gösterin çünkü sunulan minik atıştırmalıklar kalori yüklü olabilir ve siz de bunlara hayır diyemeyebilirsiniz. Bunun için evden çıkmadan önce küçük, ancak sağlıklı bir şeyler yemek oldukça önemli. Açık büfe için; öncelikle küçük bir tabak seçin ve tabağınızın yarısının çeşitli meyve veya sebzeler ile dolu olduğuna emin olun ve size önerim tabağınıza seçtiğiniz yemekleri koyduktan sonra açık büfenin etrafından hemen ayrılın.

Alkolü Limitleyin

Alkolün yağ olarak depolandığını unutmamalısınız. İçkiyi kontrol altına almak için size iki önerim olacak;

  • 1. Seçenek; Bir bardak bira veya şarap tercihi yapmak votka, viski, martini, rakı, rom veya karışık alkollü içkilere göre çok daha iyi bir seçenektir. Hazırlanan alkollü karışımlar sırasında içkiniz neredeyse 400-600 kaloriyi bile bulabilir. Bu seçenekte, ertesi sabah çok içmediğiniz için pişmanlık duymayacak ve yeni yılın ilk gününe enerjik başlayacaksınız.
  • 2. Seçenek; Ne yazık ki tahmininizden çok içtiniz ve ertesi gün nasıl ayılacağınıza dair şüpheleriniz var bu durumda;

- Bitki Çayları: Bitki çayını (papatya, adaçayı, rezene, melisa), 1 dilim limonla tercih etmek, hem midenizi yatıştıracak, hem erken ayılmanızı sağlayacak hem de kendinizi iyi hissetmenize yardımcı olacaklardır.

- Detoks suyu:

Ertesi gün detoks suyu imdadınıza yetişecektir; bir kilo salatalığın katı meyve suyu sıkacağı ile suyunu çıkarıp üzerine, 2 greyfurt, 1 portakal, 1 limon suyunu ekleyin, gün boyu içmenizi öneririm.

Hayır demeyi öğrenmenin tam zamanı!

Lezzetli görünen ve yılbaşına özel olarak hazırlanmış olan birçok ikram aynı zamanda çok kalorili de olabiliyor bu nedenle içeriğinden tam olarak emin olmadığınız yiyeceklerden uzak durun. Limitlerinizi kendiniz belirleyin. Kendinizi tanıyın ve duygularınızdan emin olun. İkramlar ve ısrarlar karşısında iradenizi test edin; “Evet, çok güzel görünüyor ancak teşekkürler” demeyi alışkanlık haline getirmeye çalışın. Unutmayın, mideniz çöplük değil her istediğinizi onun içine atamazsınız.

Yorumlar