Sağlık

Yazın pişirilebilecek 5 soğuk çorba ve faydaları

Alışılmışın aksine üzerinde duman tütmese de; soğuk yenilerek hem serinleten hem de zengin besleyici değerleriyle bağışıklığı güçlendiren çorbalar ve yararları:

Yazın pişirilebilecek 5 soğuk çorba ve faydaları

Pandemi sürecinde bağışıklığımızı güçlü tutmak için önemli rol oynayan sıcak çorbalar, sıcak yaz aylarında çok tercih edilmeyebiliyor.  Ancak yaz sebzeleri ve meyveleriyle hazırlayacağınız soğuk çorbalar; virüslere karşı direncimizi artırırken, yüksek lif, vitamin ve mineral içeriklerinin yanı sıra yüksek antioksidan özellikleri sayesinde vücudun temizlenmesinde yani detoksunda önemli fayda sağlıyor. Düşük kalori içerikleri sayesinde de tokluk hissi yaratıyor.

"Bir öğünde 8 çorba kaşığı yenmesi dengeli ve yeterli olacaktır" diyen  Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Deniz Uzunoğlu soğuk yaz çorbalarının faydalarını anlattı. 

Mineral ve sıvı kısıtlamasına yönelik diyet uygulayan böbrek hastalarının bu çorbaları yerken dikkatli olmalarında ve hekimlerine danışmalarında fayda var. 

Ayran Aşı Çorbasının Faydaları: 

Ayran Çorbası Tarifi Ayran Aşı Çorbası olarak da bilinen Ayran Çorbası özellikle İç Anadolu'da yaz aylarının baş tacı besinlerdendir. Ayran Çorbası malzemeleri nelerdir, Ayran Çorbası nasıl yapılır?

 Yüksek antioksidan seviyesine sahip nane ve dereotu içeren soğuk ayran aşı çorbası düşük kalorili olmasının yanı sıra A vitamini, folat ve C vitamini yönünden zengin içeriğiyle detoks etkisini destekler. Sindirim sistemine sağladığı olumlu etkilerle birlikte yaz aylarında sofralarınızda eksik etmemeniz gereken bir çorbadır.

Erişteli Mercimekli Yoğurt Çorbasının Faydaları:

Erişteli Mercimekli Yoğurt Çorbası TarifiSoğuk yaz çorbalarından Erişteli Mercimekli Yoğurt Çorbası malzemeleri nelerdir? Erişteli Mercimekli Yoğurt Çorbası nasıl yapılır?

 A vitamini, folat ve demir yönünden zengin olan nane ve A, C ve K vitaminlerinden zengin yeşil mercimek içeren soğuk erişteli mercimekli yoğurt çorbası hem protein bakımından hem de vitamin-minerallerden zengin lifli içeriğiyle tokluk sağlar ve kilo vermede yardımcı olur. 

Fesleğenli Kabak Çorbasının Faydaları: 

Fesleğenli Kabak Çorbası TarifiSoğuk yaz çorbalarından fesleğenli kabak çorbasının malzemeleri nelerdir? Fesleğenli kabak çorbası nasıl yapılır?

 Düşük kaloriye sahip ve A vitamini, lutein, zeoksantin, beta-karoten gibi antioksidan etkiye sahip karotenoidler açısından zengin olan kabak bağışıklığı desteklemesinin yanı sıra detoks etkisi yüksek olan sebzelerdendir. Vücuttaki serbest radikallerle savaşan antioksidanlara sahip fesleğen kabak ile birlikte soğuk çorba olarak tüketildiğinde bağışıklık sistemini olumlu yönde destekler.  

Gazpazho Çorbasının Faydaları:

Gazpazho Çorbası TarifiSoğuk yaz çorbalarından Gazpazho Çorbası'nın malzemeleri nelerdir? Gazpazho Çorbası nasıl yapılır?

 Domates, C vitamini, potasyum, K vitamini ve folat yönünden zengin içeriğinin yanı sıra kanser savaşçısı olarak bilinen domates likopen içeriğine sahiptir. Salatalık, yüksek antioksidan içeriğiyle birlikte yüksek oranda su içerir ve hidrasyonu destekleyerek kilo kaybına destek olur. Yüksek C vitamini içeriği ve lifli yapısı ile tokluk sağlayan dolmalık biber bağışıklığın desteklenmesinde olumlu rol oynar ve kilo kaybını destekler. Bu zengin içerikli sebze ve meyveleri içeren soğuk gazpacho çorbasına sofralarınızda yer verin.

Pancar Çorbasının Faydaları:

Pancar Çorbası TarifiSoğuk Yaz Çorbaları arasında öne çıkan Pancar Çorbası'nın malzemeleri nelerdir? Pancar Çorbası nasıl pişirilir?

 Nitrat içeriği ile yüksek kan basıncını düşürücü etkiye sahip olan pancar, vücutta inflamasyonla savaşır. Yüksek C vitamini ve folat içeriğinin yanı sıra yüksek su içeriği ile hidrasyona destek olur. Ayrıca  lif içeriği ile iştahı azaltarak kilo kaybına destek sağlayan pancarı soğuk pancar çorbası olarak mutlaka sofralarınıza ekleyin. 

Yorumlar