Sağlık

Türkiye'de geçen yılki ilk 3 ölüm nedeni

Türkiye'deki ölüm nedenlerinin büyük kısmının önlenebilir nedenler olduğu belirtildi.

Türkiyede geçen yılki ilk 3 ölüm nedeni

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre Türkiye'de 2016'da 422 bin 135 vatandaşın hayatını kaybettiğini, bu rakamın yaklaşık yüzde 27'sine denk gelen 115 bin kişinin ölüm nedenin de tütüne, çoğunlukla da sigaraya bağlı hastalıklar olduğunu bildirdi.

Erdöl, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastalıkları önceden önlemenin, hastalık sırasında uygulanacak tedaviden çok daha önemli olduğunu belirtti.

Hastalıkların önlemenin en kestirme yolunun ise sağlığa zarar veren unsurların önlenmesinden geçtiğini ifade eden Erdöl, böylece daha hastalık oluşmadan tedavi sürecinin başlamış olacağına ve hastalıkların önünün alınabileceğini aktardı.

Prof. Dr. Erdöl, Türkiye'deki ölüm nedenlerinin büyük bir kısmının önlenebilir nedenler olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"TÜİK 2016 yılı 'Ölüm Nedeni İstatistikleri'ne baktığınızda 2016'da ülkemizde yaşanan ölüm vakalarının yüzde 39,8'inin dolaşım sistemi hastalıkları kaynaklı olduğunu görmekteyiz. Bunu, yüzde 19,7 ile iyi ve kötü huylu tümörler, yüzde 11,9 ile solunum sistemi hastalıkları izlemektedir. Dolaşım sistemi hastalıkları nedeniyle gerçekleşen ölümlerin 2016'da yüzde 40,5'i iskemik kalp hastalıkları, yüzde 23,6'sı ise beyin-damar hastalıkları kaynaklıdır. Kötü huylu tümörler nedeniyle gerçekleşen ölümlerin yüzde 31,1'i gırtlak ve soluk borusu, bronş, akciğerin kötü huylu tümörlerinden kaynaklanmıştır. Bu ölümlerin mühim bir kısmının önlenebilir ölüm nedenleri olduğunu söyleyebiliriz."

- "Sigara insanlık tarihi boyunca üretilmiş en tehlikeli kitle imha silahıdır"

Prof. Dr. Cevdet Erdöl, sigara ve alkolden uzak durarak, sağlıklı beslenerek, gündüz güneşten, gece uykudan yeterince faydalanarak, hareketli bir yaşamla kiloyu ideal ölçülerde tutarak, stresten uzak durarak daha uzun ve sağlıklı bir yaşam sürdürülebileceğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"TÜİK verilerine göre 2016'da 422 bin 135 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Bu rakamın yaklaşık yüzde 27'sine denk gelen 115 bin kişinin ölüm nedeni tütüne, çoğunlukla da sigaraya bağlı hastalıklardır. Nükleer, kimyasal ve biyolojik silahlar nedeniyle yaşanan ölümler sigaranın verdiği zararla mukayese bile edilemez. Sigara bağımlılığı tüm ülkeler için ciddi sonuçları olan küresel bir sorundur. Bu nedenle sigara ve her türlü sigara ürünü ile mücadeleye 'kitle imha silahı' penceresinden bakmak gerekmektedir. Çok net olarak söyleyebiliriz ki sigara insanlık tarihi boyunca üretilmiş en tehlikeli kitle imha silahıdır. 20. yüzyılda, 100 milyondan fazla kişinin ölüm nedenidir. Bu nedenle tütün ve tütün ürünlerine hiç bulaşmamak, eğer bulaşılmışsa bırakmak yönünde doğru adımları atmak pek çok hastalığı önlemede ve önlenebilir ölüm nedenleriyle mücadelede önemli bir adım olacaktır."

Yorumlar