Sağlık

Sağlık için faydası tartışılmayacak 10 öneri

Sağlıklı ve uzun bir yaşam için pek çok uzman önerisi var ama bunların bir çoğu tartışmaya açık hatta yönlendirici olabiliyor. Bu önerilerin yararları ise bilimsel olarak kanıtlanmış

Sağlık için faydası tartışılmayacak 10 öneri

Sultan 2. Abdülhamid Han Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Muhammed Keskin, sağlıklı ve uzun bir ömür için TIP otoritelerinin üzerinde uzlaştığı 10 öneriyi paylaştı.

1.    Şekerli içeceklerden uzak durmalısınız

Meyve suları, kola, soğuk çaylar ve aromalı maden suları gibi şekerli içeceklerin vücudumuza girebilecek en zararlı gıdalar. Vücudumuz katı yiyeceklerden gelen kalorileri kullanmak için bazı mekanizmalara sahip olsa da, şekerli içeceklerin kalorisini kullanmak ve vücutta bu kalorilere rol vermekteki başarısı yetersiz kalıyor, bu nedenle de bir bardak kola içtiğimizde aldığımız enerjinin aynı kalorideki yemekten aldığımız enerjiye göre vücuda vereceği yük ve maliyet daha fazla. Şekerli içecekler, obezite, tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve diğer birçok sağlık problemiyle güçlü şekilde ilişkili olduğu da kesinleşti.  

Bazı meyve sularının, bazen aynı miktarda şeker içerdiklerinden neredeyse kola kadar kötü olabileceğini unutmayın.  İçeriğinde bolca reklamı yapılan fakat az miktarda bulunan antioksidanlar, şekerin zararlı etkilerini ortadan kaldırmaz.

2.    İşlenmiş atıştırmalıklar yerine gerçek yiyecekler yiyin.

İşlenmiş atıştırmalıklar inanılmaz derecede sağlıksız. Bu yiyecekler zevk merkezlerimizi tetiklemek için tasarlanmıştır ve beynimizi aşırı yemeye teşvik eder. Bu gıdalar genel anlamda lif, protein ve mikro besinler bakımından düşüktürler ancak ilave şeker ve rafine tahıllar gibi sağlıksız içerikler bakımından yüksektirler. Bu nedenle, çoğunlukla boş kalori yüküne neden olurlar.

3.    Uygun Miktardaki Kahve İçmekten Korkmayın.

Kahveseverleri sevindirecek bir bilgi vereyim. Kahve çok sağlıklı içecektir. Fakat önerdiğimiz kahve türü filtre kahve veya Türk kahvesidir. Antioksidan bakımından zengindir ve araştırmalar düzenli filtre kahve içiminin ömrümüzü uzattığını göstermektedir. Günlük kafein miktarı ise yaklaşık 300 miligramdır. Kahve ayrıca Tip 2 diyabet, Parkinson ve Alzheimer hastalıklarına ve diğer birçok hastalığa yakalanma riskini azaltıyor.

4.    Yağlı Balık ve Yumurta Yemelisiniz.

Balık yüksek kaliteli protein ve sağlıklı yağ için harika bir kaynak. Özellikle omega-3 yağ asitleri ve diğer çeşitli besinler ile yüklü somon gibi yağlı balıklar mümkün olduğunca tercih edilmeli.   Araştırmaların, bol miktarda balık yiyen kişilerin kalp hastalığı, bunama ve depresyon gibi çeşitli rahatsızlıklara yakalanma riskinin daha düşük olduğunu gösteriyor.

Bütün yumurtalar o kadar besleyicidir ki genellikle "doğanın multivitamini" olarak adlandırılırlar. Araştırmalar, yumurtanın kan kolesterolü üzerinde hiçbir etkisi olmadığını gösteriyor. Ek olarak, 263.938 kişide yapılan büyük bir incelemede, yumurta alımının kalp hastalığı riski ile hiçbir ilişkisi olmadığı bulundu. Yumurta, gezegenin en besleyici gıdalardan biri. Özellikle, yumurta sarısı neredeyse tüm sağlıklı bileşikleri içeriyor.”  

5.    Yeterince Uyuyun.

Uykun yaşam kalitemizi arttırmakta büyük önem taşır. Yeterince kaliteli uyku almanın önemi büyüktür. Kötü uyku, insülin direncini artırır, iştah hormonlarınızı bozar ve fiziksel ve zihinsel performansınızı azaltır. Zayıf uyku, kilo alımı ve obezite için en güçlü bireysel risk faktörlerinden biridir. Çalışmalarda yetersiz uykunun çocuklarda %89,  yetişkinlerde % 55 oranında artmış obezite riskine neden olduğu gösteriliyor  

6.    Özellikle yemeklerden yarım saat önce biraz su için.

Yeterince su içmenin birçok faydası artık herkesçe biliniyor. Şaşırtıcı bir şekilde, yaktığınız kalori miktarını da arttırma özelliği olan suyun, yapılan çalışmalarda metabolizmayı 1–1,5 saat içinde % 24–30 oranında hızlandırabileceğini gösteriyor. Su içmek için en uygun zaman yemeklerden yarım saat öncedir. Çalışmalar, her yemekten 30 dakika önce 500 ml su içmenin kilo kaybını % 44 artırdığını göstermektedir.

7.    Uyumadan önce parlak ışıklardan kaçının.

Akşamları parlak ışıklara maruz kaldığımızda uyku hormonu melatonin üretimimizin bozulur. En güzeli bu ışık kaynaklarını odalarınızdan yatak ve uyuma odalarınızdan uzaklaştırmak. Çözüm olarak, akşam mavi ışığın gözlerinize girmesini engelleyen mavi ışık filtreli gözlük kullanabilirsiniz. Bu, melatoninin tamamen karanlıkmış gibi üretilmesini sağlayarak daha iyi uyumanıza yardımcı olur.  

8.    Sebze ve meyve yiyin. Baharatlara diyetinizde yer verin.

Sebzeler ve meyveler prebiyotik lif, vitaminler, mineraller ve bazıları güçlü biyolojik etkilere sahip birçok antioksidan ile yüklüdür. Araştırmalar, bol miktarda sebze ve meyveyle beslenen insanların daha uzun yaşadığını ve kalp hastalığı, tip 2 diyabet, obezite ve diğer hastalıklara yakalanma riskinin daha düşük olduğunu gösteriyor. İnanılmaz derecede sağlıklı birçok bitki ve baharat var. Örneğin, zencefil ve zerdeçalın güçlü antienflamatuvar ve antioksidan etkileri vardır. Dolayısıyla diyetinize mümkün olduğunca çok bitki ve baharat eklemeye çalışmalısınız.” 

9.    Egzersiz yapın.

Kardiyo olarak da adlandırılan aerobik egzersiz yapmak, zihinsel ve fiziksel sağlığımız için yapabileceğimiz en iyi şeylerden bir. Egzersiz,  özellikle organlarımızın etrafında oluşan zararlı yağ türü olan göbek yağını azaltmada etkilidir. Azaltılmış göbek yağı metabolik sağlığımızın temellerinden biri. Ağırlık kaldırmak ise kaslarımızı güçlendirmek ve vücut kompozisyonumuzu geliştirmek için yapabileceğimiz en iyi şey diyebiliriz. Ayrıca, insülin duyarlılığının artması da dahil olmak üzere metabolik sağlığımızda büyük iyileşme sağlar.”

10. İlişkilerinize iyi bakın.

Sosyal ilişkilerin sadece zihinsel sağlığımız için değil, aynı zamanda fiziksel sağlığımız için de inanılmaz derecede önemli. raştırmalar, yakın arkadaşları ve ailesi olan kişilerin, olmayanlara göre daha sağlıklı ve daha uzun yaşadığını gösteriyor. Aile ve arkadaşlık ilişkileri de uzun yaşamın sırlarından biri diyebiliriz.

Yorumlar