Sağlık

Prostat ile meme kanseri aynı genden kaynaklanıyor

Meme kanserine karşı uyaran Prof. Dr. Atilla Soran, ailede kanser öyküsünün olup olmadığına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Prostat ile meme kanseri aynı genden kaynaklanıyor

3 yıldır meme kanseriyle mücadele kampanyasını sürdüren AVON’un, erken teşhisin önemine dikkat çekmek için ‘Işığım Pembe’ sloganıyla Beşiktaş Barbaros Meydanı’nda düzenlediği etkinlikte konuşan MEMEDER Kurucusu ve Onursal Başkanı Prof. Dr. Vahit Özmen ve Amerika’nın meme kanserinde kabul ettiği 12 bilim insanından biri olan Türk doktor Prof. Dr. Atilla Soran kadınları meme kanserine karşı duyarlı olmaları konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Konuşmasına ailesinde meme kanseri vakasının olmadığını ama meslek yaşamının 33 yılını meme kanseriyle mücadele için verdiğini belirterek başlayan MEMEDER Kurucusu ve Onursal Başkanı Prof. Dr. Vahit Özmen, meme kanserinin kadınlarımız için çok büyük sorun olduğunu söyledi. ‘‘Daha geçen yıl yayınladığımız 20 bin hasta çalışmasında Türkiye’de meme kanseri tanısı alan kadınların sadece yüzde 5’inin sıfır evrede, yüzde 27’sinin birinci evrede olduğunu gördük. Amerika’da bu oranlar yüzde 20 ve 80 civarında.’’

"Türkiye’de mamografik tarama yaşı 40’a indi’’

2007’de kurulan MEMEDER’de 2008-2018 yılları arasında Bahçesehir’de 10 bin kadına ücretsiz mamografik tarama yaptıklarını, 130 kadına erken tanı sağlandığını belirten Prof. Dr. Vahit Özmen, bu kadınlarda sıfır evre oranının yüzde 15, birinci evre oranının ise yüzde 60 olduğunu açıkladı ve ekledi: ‘‘Bu çalışma sonucunda Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Türkiye’de meme kanseri tarama yaşını 50’den 40’a indirerek 20 milyon civarındaki kadınımıza, 40 yaşında başlayan ücretsiz mamografik taramayı başlattı.’’ Prof. Dr. Vahit Özmen ayrıca, 10 yıllık Bahçeşehir Tarama Projesi sayesinde MEMEDER’in Türkiye’de evden davetle mamografik taramanın mümkün olabileceğini gösterdiğini, bunun 6 kat daha ekonomik olduğunu kanıtladığını söyledi.

Türkiye’de mamografik taramanın KETEM’lerde, devlet hastanelerinde ve devlet fakültelerinde ücretsiz olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Vahit Özmen, Barbaros Meydanı’nda toplanan kadınlardan vermek istediği mesajları yüksek sesle tekrar etmelerini istedi.

Prof. Dr. Vahit Özmen’in meydanı dolduran yüzlerce kadından yüksek sesle tekrar etmesini istediği mesajlar şöyleydi:

- Meme kanserinden korunabilirsiniz,

- Meme kanseri önlenebilir,

- Erken tanı yüzde 100 yaşam sağlar,

- Erken tanıyla yaşamı kurtarabilirsiniz, meme korunabilir

- Erken tanıyla ailenizle, sevdiklerinizle sağlıklı, uzun yaşam sağlayabilirsiniz.

Konuşmasını, ‘‘Meme kanserine yakalansanız bile sıfır veya birinci evrede olmanızı diliyorum’’ diyerek bitiren Prof. Dr. Vahit Özmen, sahneye 15. Ulusal Meme Hastalıkları Kongresi için Türkiye’ye gelen, Amerika Birleşik Devletleri’nin meme kanserinde kabul ettiği 12 bilim insanından biri olan, Pittsburgh Üniversitesi Meme Cerrahisi Anabilim Dalı Direktörü Prof. Dr. Atilla Soran’ı davet etti.

‘‘Prostat kanseri ile meme kanseri aynı geni kullanıyor!’’

Kadınları meme kanserine karşı uyaran Prof. Dr. Atilla Soran, ailede kanser öyküsünün olup olmadığına çok dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi. ‘‘Ailenizde meme kanseri varsa, erkek bir ferdinizde meme kanseri varsa veya ailenizde birden fazla kanser varsa; yumurtalık, pankreas, bağırsak, cilt kanseri, hele hele gençyaşta oluşmuşsa meme cerrahlarına veya genetikle uğraşan meme cerrahlarına başvurun. Yaptığımız araştırmalarda çalıştığımız 84 genin içinde meme kanseri yapan 8-9 gen var. Ailenizde kanser varsa mamografi çektirin, kendi kendinize muayene yapın, özellikle de akraba evliliği yaptıysanız ve kuzenlerde, halalarda, dayılarda kanser varsa ihmal etmeyin. Prostat kanseri ile meme kanseri aynı geni kullanıyor. Lütfen duyarlı olun, gerekli yerlere başvurun.’’

‘‘TV’ye çıkan bazı doktorlar yanlış bilgi veriyor, lütfen inanmayın’’

Prof. Dr. Vahit Özmen önderliğinde MEMEDER ile Türkiye’nin her bir köşesine giderek halkı bilinçlendirme çalışmaları yaptıklarını belirten Prof. Dr. Atilla Soran, birinci ağızdan doğru bilgi almanın çok önemli olduğunu ama Türkiye’ye her geldiğinde maalesef mamografi veya beslenmeyle ilgili yanlış bilgilerin çoğunlukta olduğunu gözlemlediğini söyledi.‘‘Televizyona çıkan bazı arkadaşlarımız yanlış bilgi veriyor. Lütfen bunlara inanmayın. Kanseri ancak kanser uzmanları tedavi edebilir. Kanser uzmanı olan kişilere; cerrahlara, medikal onkolog veya radyasyon onkologlarına gidin. Biz ABD’de her yıl sırf meme kanserini yok etmek için 6-7 milyar dolar harcıyoruz. Erken yakalanıldığında yaşam şansı yüzde 95-100, geç yakalanıldığında bile 5-10 yıl yaşama şansı var. Tümörün kemiğe, akciğere veya karaciğere sıçraması durumunda bile yaşam şansını 5-10 yıl üzerine çıkardık. Eskiden bu hastalar 1-2 yıl yaşardı. Bu işleri ancak bilimin arkasından ve yola bilim insanlarımızla devam ederek çözebileceğimize inanıyorum.’’

 

Yorumlar