Sağlık

Mutasyona uğramış Koronavirüs 3 ülkede daha görüldü

Dünya Sağlık Örgütü, İngiltere'de görülen mutasyonlu coronavirusün başka ülkelerde de ortaya çıktığını açıkladı..

Mutasyona uğramış Koronavirüs 3 ülkede daha görüldü

Dünya Sağlık Örgütü'nün açıklamasına göre Hollanda'da yapılan testler, ülkede yeni koronavirüs mutasyonunu ortaya çıkardı. Ayrıca Danimarka ve Avustralya'da da virüsün tespit edildiği ifade edildi.

İngiltere uçuşları kapatılıyor

Hollanda hükümeti, 1 Ocak'tan itibaren İngiltere'yle yapılacak olan uçuşları yasakladığını söyledi. Belçika ve İtalya da uçuşları kısıtlama yönüne giderken, Avusturya, Fransa ve İsveç de benzer bir çalışma için düğmeye basmış durumda. Daha önceki haberlerimizde de yeni virüse karşı alınan bu önlemlerden bahsetmiştik.

Hollanda hükümeti de konuyla ilgili bir açıklama yaparken, İngiltere’den yeni virüs mutasyonunun getirilme riskini azaltma olasılığını araştırmak” amacıyla diğer Avrupa Birliği üye ülkeleriyle birlikte çalışma yapacaklarını da söylemişti. 

Dünya Sağlık Örgütü'nden Maria Ven Kerkhove, konuyla ilgili olarak BBC'ye konuştu. Van Kerkhove'un yaptığı açıklamada uzmanların "salgının başladığı günden bu yana dünya genelinde mutasyonları takip ettiğini” bildirdi.

Normal virüsten yüzde 70 daha bulaşıcı

Yeni, mutasyonlu koronavirüs türü, İngiltere'nin güneydoğusunda keşfedilmişti. İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve bir grup bilim insanı tarafından duyurulan gelişmede, yeni virüs türünün %70 daha bulaşıcı olduğu da ifade edilmişti.

Görünüşe göre koronavirüs pandemisi daha bir süre daha hayatımızda yer alacak. Bakalım geliştirilmekte olan aşılar, mutasyonlu virüslere karşı da başarılı olabilecek mi? Yoksa yeni tür yüzünden salgın tehditi bir süre daha devam edecek mi?

Bilim Kurulu Üyesinden 'Mutasyonlu COVID-19' Hakkında Açıklama: Küresel Dalgalanmaya Sebep Olabilir

İngiltere'de tespit edilen ve çok daha bulaşıcı olduğu düşünülen 'mutasyona uğramış koronavirüs' nedeniyle başta Avrupa olmak üzere tüm ülkelerde panik havası oluştu. Dünya Sağlık Örgütü, mutasyonlu virüsün İngiltere dışında Hollanda, Danimarka ve Avustralya'da da tespit edildiğini duyururken birçok ülke, İngiltere'ye uçuşları yasaklamaya başladı.

Koronavirüsün mutasyona uğramasına ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yapan Bilim Kurulu üyesi ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlüise bazı uyarılarda bulundu. Özlü, açıklamasında İngiltere'de bildirilen virüsün önümüzdeki yıl içerisinde yeni bir küresel dalgalanmaya neden olabileceğini söyledi.

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü'nün mutasyona uğramış virüs hakkında yaptığı açıklama:

Özlü, konu hakkında sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"İngiltere'den bildirilen B.1.1.7 virüsü, 2021'de yeni bir küresel dalgalanmayaneden olabilir. Bu virüste gözlenen N501Y, Spike 69-70 del ve P681H mutasyonlarının, virüsün daha kolay ve hızlı yayılmasına neden olabileceği, hastalığı geçirenlerde ve aşılananlarda oluşan bağışıklıktan kurtulmasını sağlayabileceği öngörülüyor. Hastalığın kliniğini, risk gruplarını ve şiddetini değiştirip değiştiremeyeceğini ise şimdilik bilemiyoruz. Umarım kötü senaryo gerçekleşmez. Ama, dikkatli olmamız ve tedbirlere uymakta ihmalkarlık yapmamamız gereken günlerdeyiz."

Uzmanlar, yeni virüsün %70 oranında daha bulaşıcı olduğunu tahmin ederken virüsün daha ölümcül olup olmadığı sorusuysa şimdilik yanıtlanamıyor. Bu noktada yeni tipin mutlaka takip edilmesi gerektiğini düşünen bilim insanları, çok daha hızlı yayılan bir virüsün sağlık sistemlerini çökertebileceğinden ve kontrolün kaybedilmesine yol açabileceğinden endişe ediliyor.

Yorumlar