Sağlık

Koronavirüsün en yaygın 5 uzun vadeli etkisi

Covid-19 Hastalığını Atlattıktan Sonra Neler Oluyor?

Koronavirüsün en yaygın 5 uzun vadeli etkisi

SARS-CoV-2 virüsünün sebep olduğu Covid-19 hastalığı, ilk iyileşmeden sonraki haftalardan aylara kadar olan süre zarfında Uzamış/Uzun Covid (Long/Post Covid) olarak adlandırılan sekel ve diğer tıbbi komplikasyonları (sorunları) içerebilmektedir.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı, Uzm. Dr. Ali İhsan Çarkanat covid19 hastalığı sonrasında olabilecek hastalar hakkında şu bilgileri aktardı: 

Yani Covid-19 hastalığından kurtulduktan sonra temel sağlık çizgisine tam olarak dönülememesi ve kalıcı belirtiler, bulgular veya anormal klinik farklılıklar potansiyel olarak hastalığın uzun vadeli etkilerinin olabilir. Bu etkileri şöyle sınıflandırabiliriz:

  • Kardiyovasküler: miyokardit, perikardit,
  • Solunum: akciğer fonksiyon anormallikleri, böbrek: akut böbrek hasarı,
  • Dermatolojik: döküntü, saç dökülmesi,
  • Nörolojik: Baş ağrısı, dikkat bozukluğu, koku ve tat almada bozukluk, uyku bozukluğu, hafıza sorunları,
  • Psikiyatrik: depresyon, anksiyete, ruh halindeki değişiklikler...

Koronovürüsün en yaygın 5 uzun vadeli etkisi 

Covid-19 enfeksiyonunun en yaygın 5 uzun vadeli etkisi ise şunlardır:

  1. Yorgunluk (%58) (kadınlarda daha yaygın)
  2. Baş ağrısı (%44),
  3. Dikkat bozukluğu (%27),
  4. Saç dökülmesi (%25),
  5. Nefes darlığı (%24)

Bu tür değişiklikler çoğunlukla şiddetli ve kritik Covid-19 hastalığından kurtulan kişilerde bildirilse de hastaneye yatma gereksinimi olmayan hafif enfeksiyonlu bireylerde de uzun vadeli etkiler olarak meydana gelmiştir.’

Covid-19 Neden Uzun Süreli Etkilere Sahiptir?

Bazı hastaların Covid-19'dan sonra uzun süreli belirtiler yaşamasının nedeni belirsizdir. Bu, genetik yatkınlık, hastanın yaşı, enfeksiyonun dozu ve yolu, anti-enflamatuar hücrelerin girişi ve proteinler, eşzamanlı enfeksiyonların varlığı, çapraz reaktif maddelere geçmişte maruz kalma dahil viral enfeksiyonun sonucunu etkileyen konakçı kontrollü faktörlerle kısmen açıklanabilir. Dolayısıyla Covid-19 hastalığını atlatan kişilerin belirtilen şikayetlerin olması ve devam etmesi durumunda sağlık merkezlerine gecikmeden gidilip şikâyetleri doğrultusunda ilgili branşlarda muayene edilmeleri son derece önemlidir.

Yorumlar