Sağlık

Koronavirüs hastalığı geçirenleri bekleyen tehlikeler

Covid-19 virüsü bulaşması sonucu 2 ay sonra bile bilişsel ve davranışsal sorunlar yaşıyor. Koronavirüs geçirenlerin beyninde, gri madde ve doku kaybı görülüyor

Koronavirüs hastalığı geçirenleri bekleyen tehlikeler

İtalya’da yapılan Avrupa Nöroloji Akademisinin (EAN) 7. Kongresi'nde sunulan araştırma raporunda, Covid-19 hastalarının nörobilişsel yeteneklerinin test edilmesi için taburcu edildikten iki ay sonra beyin MR'larının çekildiği belirtildi.

Çalışmada, hastaların yüzde 50'sinden fazlasının bilişsel sorunlar, yüzde 16'sının çalışma belleğini yönetme, esnek düşünme ve bilgi işlemeyle ilgili sorunlar, yüzde 6'sının görsel-uzamsal sorunlar yaşadığı, yüzde 6'sında hafızayla ilgili problemler ve yüzde 25'inde tüm bunların kombinasyonunun görüldüğü kaydedildi.

Her 5 hastadan birinde travma sonrası stres bozukluğunun, yüzde 16'sında ise depresyon belirtilerinin görüldüğü aktarıldı.

Bilişsel ve patolojik sorunların gençleri daha çok etkilediğine işaret edilen araştırmada, 50 yaş altındaki hastaların çoğunun çalışma belleğini yönetme, esnek düşünme ve bilgi işlemeyle ilgili sorunlar yaşadığı bilgisi paylaşıldı.

Vita-Salute San Raffaele Üniversitesinden araştırmanın baş yazarı, Prof. Massimo Filippi, "Çalışmamız, önemli bilişsel ve davranışsal sorunların Covid-19 ile ilişkili olduğunu ve birkaç ay sonra da devam ettiğini gösterdi" diye konuştu.

Koronavirüs geçirenlerin beyninde, gri madde ve doku kaybı görülüyor

Birleşik Krallık’ta yapılan yeni bir çalışma ise, Covid-19'un kişilerin beyinleri üzerindeki potansiyel etkisini araştırdı.

Genetik ve sağlık bilgilerinin yer aldığı veri tabanı olan UK Biobank'tan alınan veriler kullanılarak yapılan çalışmada, corona virüsü atlatan kişilerin zaman içerisinde beyinlerindeki gri madde ve diğer beyin dokularının kaybı yaşayabileceği bildirildi.

782 gönüllünün katıldığı uzun süreli deneyde, bireylerin pandemi öncesi ve sonrasındaki beyin tomografileri karşılaştırdı.

Çalışmanın bulgularına göre, corona virüsü hafif atlatanlarda bile beyin dokusu kaybı tespit edileceği bildirilirken beynin hafıza ile ilgili bölgelerindeki gri madde kaybının "hastaların uzun vadede bunama geliştirme riskini artırabileceği" öne sürüldü.

Coronavirus geçirenlerin genel itibarıyla beynin koku ve tat ile ilgili bölgelerinde "önemli" gri madde kaybı görüldüğü belirtilen araştırmada, kişilerin uzun vadede duygu uyandıran olayları hatırlama yetenekleriyle ilgili sorunları olup olmayacağını belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğu belirtildi.

Araştırmanın sonucunda yayınlanan makalede, "Bulgularımız tutarlı bir şekilde birincil koku alma ve tat alma sistemiyle doğrudan bağlantılı limbik alanlardaki gri madde kaybıyla veya beyindeki koku ve tat gibi duyuların algılanması alanlar ile ilgilidir" ifadeleri yer aldı.

Gri madde nedir?

Beyindeki gri madde, merkezi sinir sistemimizin bir parçası olarak görev yaparken temel itibarıyla beynin tüm işlevlerini kontrol eder.

Kişilerin hareketi, hafızayı ve duyguları kontrol etmelerini sağlayan gri maddede meydana gelen bir anormalli durumunda iletişim becerileri ve beyin hücreleri etkilenir.

ntv.com.tr

Yorumlar