Sağlık

Fıtıktan sonra spor yapmak zararlı olabilir

Egzersiz yapmak, fıtık oluşumunu engeller ama fıtık olduktan sonra yapılması halinde zarar verebilir

Fıtıktan sonra spor yapmak zararlı olabilir

 Bel fıtığı  hakkında açıklamalarda bulunan Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Emre Ünal  Omurga kemiklerinin arasında disk denilen kıkırdak dokular olduğunu ve erişkin bir kişide 23 adet bulunduğunu belirterti. 

Op. Dr. Emre Ünal, “Disklerin zamanla bozulup arkaya doğru yer değiştirmesine bel fıtığı denir. Omurga kemiklerimizin hemen arkasında bacaklarımıza giden sinirler geçer. Bu durum omuriliğin ezilmesine sebep olabilir. Bu bir hastalıktır denilemez. 30 yaşından sonra bu kıkırdaklarda bir bozulma olur. Ufak kaymalar olursa bunlar çok normaldir. İnsanların yüzde 99’unda bu durumla karşılaşılabilir. Her bel fıtığı tedavi gerektirmez. ” dedi.

Bazı insanlarda bel fıtığı görülme ihtimalinin yüksek olduğunu söyleyen Ünal, tarlada ve eğilerek iş yapan kişilerle spor ve egzersiz yapmayan, sigara içen ve kilolu insanlarda da bel fıtığı oranının yüksek olduğunu kaydetti.

Bel fıtığı ameliyatlarının genellikle mikroskobik veya endoskopik gözlemlerle yapıldığını aktaran Ünal, “En iyi tedavi yöntemi mikroskobik yöntemdir. Bel fıtığı ameliyatı da bir omurilik ameliyatı olacağından kendine göre riskleri vardır ama özenerek yapılır. Ameliyatın riskleri mikroskobun kalitesi, cerrahın tecrübesi ve cerrahın ne kadar özenerek iş yaptığıyla doğru orantılı olarak düşer.” şeklinde konuştu.

Bel ağrılarının yüzde 90’ı bel fıtığı değildir

Bel ağrılarının yüzde 90’ının bel fıtığı olmadığı ve her bel fıtığının da ameliyat gerektirmediğinin altını çizen Op. Dr. Emre Ünal, “Fıtıkların yüzde 90-95’i ameliyat gerektirmeyecek bir tedavi yöntemiyle düzelir. İlaç, fizik tedavisi, disk içine lazer tedavisi ve iğne tedavisi gibi birçok tedavi yöntemi var. Ameliyat ancak geri dönüşsüz sonuçları olma ihtimali olan hastalarda yapılır. Hasta tedavilerin hiçbirine yanıt alamadıysa ya da tedaviye başlanmadan bacağında güç kaybıyla geldiyse ameliyat şarttır.” açıklamasında bulundu.

Egzersiz, fıtık oluşumunu engeller ama fıtıktan sonra zarar verebilir

Spor ve egzersizin bel fıtığının oluşumunu engellediğine vurgu yapan Ünal, “Spor yapmak bel fıtığını küçültülecek bir tedavi değildir. Küçülecekse kendiliğinden küçülür. Eğer bir şey yapmayıp yatak istirahati yapılırsa 3-6 ay içinde büyük bel fıtıklarının küçüldükleri MR ile teyit edilir. Spor yapmak mutlaka gereklidir ama fıtıktan sonra spor yapmak zarar verebilir.” diyerek egzersizin önemine, tarzına ve zamanına dikkat çekti.

Yorumlar