Sağlık

Covid-19’dan korunmak için aspirin içmek tehlikeli

Aspirin koronavirüse yakalananların tedavisinde yararlı yoluyor. Fakat Aspirin içmek, Kovid-19’un bulaşmasına engel olmuyor.

Covid-19’dan korunmak için aspirin içmek tehlikeli

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Dahiliye Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ayhan Levent, bilinçsiz ve yaygın şekilde Aspirin kullanımına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Covid-19 pıhtıya yol açabilir, Aspirin Covid-19’a yakalanan hastaların pıhtı riskini azaltıyor

Aspirin’in dünya genelinde en fazla kullanılan ilaçların başında geliyor. Aspirin cox-1 enzimini inhibe ederek antiagregan etki göstermektedir. Yapılan bir çalışmada, yüksek riskli grupta Aspirin damarsal kaynaklı ölümleri yüzde 15, ölümcül olmayan damarsal olayları ise yüzde 30 oranında azaltmaktadır. Aspirin etkinliği iyi bilinmesi nedeniyle en önemli antitrombositer tedavi olarak kabul edilmektedir.

Koronavirüs (coronavirus) hastalığının tedavisi sürecinde karşılaşılan zorlukların başında vücudun çeşitli yerlerine atılan pıhtıların geliyor. Pıhtılar vücuttaki damarların herhangi bir yerinde olabilir. Özelikle akciğerlere ve kalbe pıhtı atılmasından çok çekiniriz. Akciğer damarlarına pıhtı atması pulmoner emboli dediğimiz nefes almakta zorluk ile seyreden hastalığa,  kalbimize atılan pıhtı ise kalp krizine sebep olabilir. Bunların yanında pıhtılar bacaktaki damarlarda tıkanıklık yapıp bacak damarlarında pıhtı bulunmasına ya da beyin damarlarında tıkanıklık yapıp felce sebep olabilir.

Covid-19 tedavisinde yoğun bakım ihtiyacını azaltabilir

Damarın en iç tabakasını oluşturan endotelin bazı maddeleri salgılayarak kanın damar içinde pıhtılaşmasına engel oluyor. Covid-19 (Kovit 19) virüsünün damar endotelini zedeleyerek damarda ayrıca inflamatuvar yanıta yol açtığını kaydetti. Damarda gelişen inflamatuvar yanıttan dolayı damar endotelinin pıhtılaşmayı engelleyen mekanizmaları devreye sokamıyor. Yapılan bir çalışmada Aspirin kullanımının Covid-19 hastalarında yoğun bakım ihtiyacını azalttığı, solunum cihazına bağlanma oranını indirdiğini ayrıca hastane içinde ölüm oranını düşürdüğü gözlenmiştir.

Aspirin’in Covid-19’dan koruyucu etkisi yoktur

Özellikle 50 yaş üzeri diyabet, kalp hastalığı, hipertansiyon, inme öyküsü olan hastalara Covid-19 tedavisinde 100 mg gibi düşük dozlarda aspirin başlanması gerekir. Aspirin Covid-19’a yakalananların tedavisinde işe yarayabilir. Ancak Aspirin’in Covid-19’un bulaşmasına karşı koruyucu etkisi yoktur. Bundan dolayı Covid-19 bulaşmasın diye Aspirin kullanılmamalıdır.

Aspirin sadece doktor kontrolünde alınmalı

Aspirin erişkin hastalarda mide ve bağırsak kanamasına, çocuklarda ise Reye Sendromu denilen ölümcül hastalığa sebep olabilir. Bundan dolayı hastaların aspirine sadece doktor kontrolünde başlamanız tavsiye edilir.

Koronavirüsten korunmak için aspirin içmek öldürebilirKoronavirüs tedavisinde aspirin neden etkili oluyor ve neden bu virüsten korunmak için bu ilacı kullanmak tehlikeli?
Dişiniz ağrıdığında aklınıza aspirin gelmesinDiş ve diş eti ağrılarında aspirin ya da herhangi bir ağrı kesici kullanılması dokularda tahrişe yol açabilir

 

 

Yorumlar