Sağlık

Bayramda dişleri korumanın formülü: Az şeker, bol su!

Ramazan Bayramında iştahla yenilen ve tadına doyulmayan şekerlemeler ve tatlı gıdalar sadece mide ve vücudun iç organlarının değil ağız sağlığını da tehdit ediyor.

Bayramda dişleri korumanın formülü: Az şeker, bol su!

Ramazan Bayramı boyunca şekerli gıdalara dikkat edilmesine gerektiğini belirten diş hekimleri, tatlı gıdalar sonrası bol su içilmesini ve dişlerin fırçalanmasını önerirken, bol su içmenin öneminde de dikkat çekiyor.

Ramazan Bayramı boyunca yoğun yenilen şekerli gıdaların diş sağlığını olumsuz etkileyeceğini aktaran Diş Hekimi Arzu Yalnız Zogun, “Ramazan ayı boyunca vücut, gün içerisinde susuz kalmaya ve yemek yememeye alıştı. Ramazan ayının diş sağlığı açısından en büyük dezavantajı ise su içmenin yetersizliği oldu. Su az içilince  tükürük akışı da azaldı. Bu nedenle su içimi şu an çok daha önemli hale geldi. Bayramla beraber açlıktan şekerli gıdalara geçilmesiyle dişlerdeki çürük oluşumu artabilir” diye konuştu.

Arzu Yalnız Zogun: Vücut sağlığı ağızdan başlıyor

Tatlı gıdalar yemenin diş sağlığına büyük zararları olduğunu hatırlatan Zogun, “Ramazan boyunca özellikle iftardan sonra tatlı gıdalar çok yenildi. Bayramda ise daha da çok yenilecek. Şekerli gıdaları çok fazla yemekten kaçınmalıyız. Çünkü tatlı ve karbonhidrat fazlalalığı bağışıklığı düşürüyor. Düşük bağışıklık ise koronavirüse davetiye çıkarıyor. Unutmayalım ki vücut sağlığı ağızdan başlıyor” ifadelerini kullandı.

Diş sağlığını korumak için bol su için

Arzu Yalnız Zogun’un diş sağlığını korumak isteyenlere önerileri ise şöyle: “Bayramda tatlı gıdalardan kaçış yok. Ancak önerim en azından diş aralarının iyi fırçalanması ve bol su içilmesi. Sadece diş fırçalamak da yeterli değil. Kalıntıları temizlemek için arayüz fırçası kullanılmalı. Ayrıca çiğnemede mümkün olduğunca her iki tarafında kullanılması gerekiyor. Çünkü bazen tek taraflı çiğnemeye bağlı çiğneme yapılmayan tarafta diş taşı ve çürük oluşumu artabiliyor.”

Yorumlar