Sağlık

Aybaşı kanamalarındaki anormalliğin sebebi demir olabilir

Eğer vücutta demirin eksikliği varsa; halsizlik, çabuk yorulma, nefes alma güçlüğü, çarpıntı, saç ve kaşlarda seyrekleşme, huzursuz bacak sendromu görülmesi mümkündür.

Aybaşı kanamalarındaki anormalliğin sebebi demir olabilir

Kanda Hemoglobin adı verilen ve oksijen taşınmasına yardımcı olan maddenin düşük seviyelerde olmasına TIP dilinde "Anemi" olarak bilinen kansızlıktır.

Pek çok sebebe bağlı olarak meydana gelebilse de aneminin  en çok görülen sebebi demir eksiklikiğidir. 

 Kadınlarda sık görülen kansızlık nedeninin anormal ve şiddetli adet kanamalarına bağlı olduğunu söyleyen Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümünden Prof. Dr. Behiye Pınar Göksedefkonu hakkında bilgiler verdi.

Demir eksikliği adet döngüsündeki anormalliklere neden oluyor

Vücuttaki demir seviyesinin azalması demir emiliminde bozukluk gibi nedenlere ilaveten, en sık kan kaybının fazla olmasından kaynaklanmaktadır. Özellikle kadınlar gebelikte ve adet döngüsünde fazla kan kaybına bağlı olarak demir eksikliğine bağlı kansızlık gözükmektedir. Anemi nedeni araştırılırken kadınların adet döngüsündeki anormallikler sorgulanmalıdır.

Normal adet döngüsü, 24-38 günde bir 4-8 gün süren kanamalar ile karakterizedir. Toplam kan kaybı yaklaşık 80 mililitre civarındadır.  Adet kanamalarının sık aralıklarla olması, 7 günden daha fazla sürmesi, her 2-3 saatte bir pet ya da tampon değiştirilmesi gereksiniminin olması, kullanılan petlerden kanamaların sızması, pıhtı şeklinde kanamalar olması halinde fazla kan kaybı olur ve anemi meydana gelebilir.

Anormal adet kanamasının olası nedenleri

  • hormonal düzensizlikler, 
  • rahim iç duvarında kalınlaşmalar ve polip adı verilen iyi huylu bölgesel büyümeler,
  • myomlar,
  • kanama bozuklukları,
  • rahim ve rahim ağzı kaynaklı kötü davranışlı tümörler olabilir. 

Anormal adet kanamaları olması halinde, jinekolog tarafından yapılacak ilk değerlendirme, genellikle kan sayımı, pıhtılaşma testleri ve bazı hormon tetkikleri,  genel jinekolojik muayene, rahim ve yumurtalıkların ultrasonografik olarak   incelenmesini içerir. Gereken durumlarda rahim duvarı biyopsisi gibi ileri tetkikler yapılabilir.

Anormal kanamaların tedavisi, nedene ve yaşa göre değişmektedir.

 

Yorumlar