Sağlık

5 aşamada benlerdeki tehlikeyi analiz etme kuralı

Ben takibinde ABCDE kuralı büyük önem taşıyor. Özellikle yazın benleri takip altında tutmak ve kimi zaman ayna karşısında kontrol etmek gerekiyor.

5 aşamada benlerdeki tehlikeyi analiz etme kuralı

 “ Benlerdeki olası değişiklerin göz ardı edilmesi, ne yazık ki pandemi sonrası hayatı tehdit edebilen deri kanserinde gecikmiş tanı ve gecikmiş tedavi şeklinde karşımıza çıkacak” diyen Acıbadem Maslak Hastanesi Deri Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sedef Şahin, bendeki değişimleri ABCDE kuralına göre takip ederek, bazı değişiklikler ya da özellikler gözleniyorsa bir dermatoloğa başvurulması gerektiğini söylüyor.

Prof. Dr. Sedef Şahin, benleri takip ederek hayat kurtaran ABCDE kuralını anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

A (Asimetri):  Renk ve/veya şekil olarak benin bir yarısının diğer yarısına benzememesi.

B (Border=Sınır):  Benin sınırlarının (yüzeyi değil) düzensiz (girintili-çıkıntılı) olması

C (Color=Renk):  Benin renk dağılımının homojen olmaması (kahverengi, siyah, gri, beyaz, kırmızı gibi farklı renklerin, birden fazla sayıda bir arada bulunması)

D (Diameter=Çap): Benin çapının 6 mm’den büyük olması (kabaca bir kurşunkalem silgisinin çapından büyük olması)

E (Evolving=Değişim): Bir benin boyutundaki ve şeklindeki değişiklikler, bende kaşıntı, kanama, kabuklanma gibi belirtilerin ortaya çıkması.

Deri kanseri riski daha yüksek 7 grup insanAşağıdaki özelliklere sahip bireylerin benlerinin muayene ve takibi konusunda çok daha hassas davranmaları gerekiyor.
Basit bir sivilce eğer geçmiyorsa çok tehlikeli olabilirHalk arasında köpek memesi hastalığı olarak da bilinen Hidradenitis Suppurativa hastalığı, yaklaşık her 100 kişiden birinde görülebiliyor.

 

Yorumlar