Ruhsal

Yeme bozukluğunu anlatan ipuçları

Takıntılı düşünce ve duyguların etkili olduğu çocuklarda ve ergenlerde yeme bozukluğuna yol açan etkenler.

Yeme bozukluğunu anlatan ipuçları

Üsküdar Üniversitesi NP Etiler Tıp Merkezi’nden Uzman Klinik Psikolog Saadet Aybeniz Yıldırım, çocuklarda ve ergenlerde yeme bozukluğuna yol açan etkenler hakkında değerlendirmelerde bulundu.  

Çocuk ve ergenlerde yeme bozukluğu olduğu birtakım ipuçlarından anlaşılabilir.

Örneğin kişinin yeme hakkında takıntılı davranışlarının olması ya da takıntılı düşünce ve duygulara sahip olması ipuçları olarak değerlendirilebilir. Örneğin kalori hesaplarının çok sık yapılması, bedenleriyle ilgili uğraşların olması, aşırı egzersizlerin yapılması, fazla yenildikten sonra kendini aç bırakmak davranışlarının sıklıkla tekrar etmesi ve yoğun diyetlerin yapılması sonucunda da yeme bozukluğu olduğunu anlayabiliyoruz. 

Uzmanlar kişilerin yeme hakkındaki duygularına, düşüncelerine, davranışlarına ve yemek ile ilgili ilişkisinin daha iyi bir noktaya gelmesine odaklanır.  Kişinin algısında bulunan otomatik olumsuz düşüncelere ve davranışlara yoğunlaşarak bir tedavi uyguluyoruz. Kişinin zihninde oluşturmuş olduğu olumsuz beden algısına yönelik çalışmalarda bulunuyoruz. Yeme bozukluğunda aslında çevresel faktörlerin oldukça büyük bir etkisi var. Özellikle sosyal medyada gençlerin, daha çok fenomenlerin sıfır beden olmaları, kişilerin güzellik algısı olarak onları rol model almalarından dolayı onlar gibi olmak istedikleri için bu durumdan kötü etkilenebiliyor, onlar gibi olmak için yoğun bir uğraş  içine girebiliyorlar.

Ailenin tutumu da yeme bozukluğunda etkili olabilir

Bir diğer etken de aile tutumu. Ailelerin zayıflığı güzellikle beraber algılamalarıyla birlikte özellikle ergenlik döneminde gençlerin zihninde zayıflık eşittir güzellik gibi algı oluşabiliyor. Bu yüzden yeme bozukluklarında aile tutumları ve söylemleri da önemli bir yere sahiptir.

Yorumlar