Ruhsal

Hastalıkların gizli nedenlerini bulduracak test

Eğer kronik zihinsel ya da bedensel sağlık sorunları yaşıyorsanız, alttaki soruları dikkatle okuyun ve üzerine düşünün!

Hastalıkların gizli nedenlerini bulduracak test

HATSTALIKLARIN GİZLİ NEDENLERİ

İnsan; duyguları, düşünceleri, bedeni ve sosyal çevresiyle bir bütündür.

Bu unsurlardan birisinde ortaya çıkan sorun, sağlığı tümden etkiler.

Yaşam koşullarımız, ekonomimiz, kendimizle ve başkalarıyla olan ilişkilerimiz kötü gidip de korktuğumuz, öfkelendiğimiz ya da üzüldüğümüz zaman, vücudumuz alarm moduna geçer.

Özellikle çok zorlayıcı veya bastırılmış duygular fiziksel sağlığa zararlıdır. Birbirini tetikleyen fizyolojik değişimler geçiririz.

Sorunlar uzun süre devam ederse kan basıncımız, kan şekerimiz yükselir, kalp atışlarımız ve nefes düzenimiz bozulur, sindirim sistemimiz altüst olur. Uykusuzluk sorunu yaşarız.Bağışıklığımız zayıf düşer ve daha sık hastalanırız. Yaralarımız zor kapanır. Alerjik yakınmalarımız artar. Hormonlarımızın dengesi bozulduğu için diyabetten kısırlığa sayısız sorunla karşılaşırız. Hızla yaşlanırız.

Stresin nedeniyle, savunma sistemi hücrelerimiz kendi bedenimize saldırabilir

Saygın tıp dergisi JAMA’da yakın zamanda yayınlanan geniş çaplı bir araştırmaya göre, yönetemediğimiz stresin etkisiyle, savunma sistemi hücrelerimiz kendi bedenimize saldırarak, otoimmün hastalıklara yol açabilir.

Klinikte çok sık karşılaştığım kronik yorgunluk, yaygın kas ve eklem ağrıları, saç dökülmesi, baş dönmesi, düşük dereceli ateş, el ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma, deri döküntüleri gibi erken belirtiler verebilen bu hastalıklar arasında, Hashimoto tiroiditi, Tip 2 Diyabet, Multipl Skleroz (MS), Romatoid Artrit, Lupus, Sedef Hastalığı bulunur.

Yaşadığımız zihinsel ve sosyal sorunlar ayrıca, sigara, alkol, madde gibi sağlığımızı daha da ciddi boyutlarda riske atan alışkanlıkları tetikler.

Bu alışkanlıkların bazıları dikkati bozarak kazaya veya öfke kontrolünü zorlaştırarak yasal sıkıntılar yaşanmasına yol açabilir.

Sağlık sorunlarına bütüncül yaklaşmayıp yalnızca hastalık belirtilerinin bastırılmasına yönelik bir ''tedavi'' programı uygulanırsa, kalıcı ve gerçek çözümler elde etmek çoğu kez imkânsızdır.

Hastanın duygu, düşünce ve sosyal dünyasını dikkate almadığımızda, stres kaynaklı sağlık sorunları sürekli tekrar eder veya başka hastalıklar şeklinde karşımıza çıkar.

O nedenle hekimin, yaşamını gözden geçirmesi için hastasına ışık tutması, tedavinin ayrılmaz bir parçası olmalıdır!

Eğer siz de kronik zihinsel ya da bedensel sağlık sorunları yaşıyorsanız, alttaki soruları dikkatle okuyun ve üzerine düşünün! 

  • Başkalarına ifade etmekte zorlandığınız bastırılmış duygularınız var mı?
  • Değer görmediğinize, istismar edildiğinize inanıyor musunuz?
  • Geçmişinizle ilgili duygusal yükler taşıyor; yaptığınız / yapmadığınız, söylediğiniz / söylemediğiniz bir şeyden dolayı derin bir suçluluk ya da pişmanlık duyuyor musunuz?
  • Yaşadığınız sorunların nedenlerini anlamakta zorlanıyor, kendinizi olumsuz olan her şeyden tek başına sorumlu tutuyor veya tüm sorumluluğu başkalarına mı yüklüyorsunuz? 
  • Hayatınızın bir amacı ya da yönü olmadığını mı düşünüyorsunuz? 
  • Kendinizi motivasyonunu yitirmiş, kaybolmuş, kapana sıkışmış ve çaresiz mi hissediyorsunuz?

Verdiğiniz cevaplar, sürekli stres kaynağı olarak sağlık sorunlarınıza yol açan, iyileşmenizi engelleyen bazı önemli nedenleri keşfetmenize yardımcı olacaktır!

Doç. Dr. Şafak Nakajima - mistikalem

www.safaknakajima.com
0212 570 80 20

Yorumlar