Mitoloji

Yunan Mitolojisinde bir anne titan: Leto

Leto, Yunan mitolojisi ye göre; ikizlerini, sürekli olarak kocasının âşıklarından intikam almaya çalışan tanrıça Hera’nın gönderdiği dev yılandan korumaya çalışan talihsiz anne titandır.

Yunan Mitolojisinde bir anne titan: Leto

Roma mitolojisinde Latona adıyla bilinen Leto; gök titanları Koios ve Phoebe'nin kızıdır. Işık, bilgi ve şifa tanrısı Apollo ile ikiz kardeşi avcılık, bakirelik, doğum, okculuk ve ay tanrıçası artemis'in annesidir.

Leto; titan Koeus ve titan Phoebe’nin kızları ve Antik Yunan’da tapılan az sayıda dişi Titan’dan biridir. Ancak kültü sıklıkla, babalan gökyüzü tannsı Zeus olan ünlü kızı ve oğlu Apollon ve Artemis’le özdeşleştirilir.

Mitolojik efsanelere göre; Leto iki kutsal çocuğunu kutsal ada Delos’ta doğurmuştur. Bu doğumun öyküsü de şöyledir:

Leto, Zeus tarafından hamile bırakılır. Zeus’un karısı Hera da Zeus'la birlikte olan kadınlara yönelik öfkesini Leto’ya yöneltir.

Leto ile Zeus’un ilişkisini kıskanan Hera, hem Leto’yu her yerde takip etmesi için Phthon’u görevlendirir hem de ”Güneşin doğduğu bütün yerlerde doğuramasın” diyerek Leto’nun doğum yapmasını engellemek ister. Hera’nın gazabından korkan tüm yeryüzü ona kucak açmayı reddeder.

Fakat Zeus Leto’yu bir bıldırcına çevirerek onun kaçmasını sağlar.

Doğum yapabilmek için tüm dünyayı dolaşan Leto’ya Poseidon yardımcı olur. Poseidon üç uçlu yabasını denize vurarak denizden yükselttiği ve dalgadan bir kubbeyle Delos Adasını ve Leto’yu koruma altına alır.

Leto bebeğini güvenli bir yerde dünyaya getirebilmek için Ortygia (Bıldırcınlı ada) adasında Apollo’nun ikiz kız kardeşi Artemis’i, Ay tanrıçasını, doğurur. Aradan dokuz gün geçtikten sonra kardeşi Apollo’nun doğumuna yardım eder. Apollo doğduktan sonra tanrı adaya parlak anlamına gelen Delos adını verir. Bu adada hiçbir ölümlünün doğumuna ya da ölümüne izin verilmezdi. Delos, Cyclades adalarının merkezindedir. Tıpkı güneşin sistemin merkezinde yer alması gibi.

Delos, deniz tannsı Poseidon'un denizin dibindeki büyük bir sütuna ebediyen bağlandığına inanılan yerdir. Apollon’un önemli tapmaklanndan birisi bu adaya inşa edilmiştir.

MÖ 490 yılında Anadolu’daki Perslerle savaşan Yunan asilere yardım ettikleri için Eretrialılan ve Atinalılan cezalandırmak üzere donanmalany- la oradan geçerlerken işgalci Persler bile bu tapmağa saygı göstermiştir.

 Erkek olan Apollon, sanat tannsı olarak bir kitaraya asılırken kız olan Artemis de vahşi hayvanlar tannçası rolüne uygun olarak elinde küçük bir yay tutmaktadır.

Zülfikar Emin - Mistikalem.com

Yorumlar