Kültür Sanat

Yağmalanan Türk miğferinin son durağı Metropolitan Müzesi olmuş

New York'ta, müzelerdeki eserlere 'Nazi Yağması' işareti koyma ve hakkında bilgi verme zorunluluğu yasalaşınca, Metropolitan Sanat Müzesi 53 eserinin Nazi kaynaklı olduğunu açıkladı. Nazilerin ağmaladığı eserler arasında bir de Türk İslam miğferi var.

Yağmalanan Türk miğferinin son durağı Metropolitan Müzesi olmuş

ABD'nin New York  Eyaletinde, Valisi Kathy Hochul'un geçen ay attığı imza ile yürülüğe giren yeni yasaya göre; 2. Dünya Savaşı sırasında Naziler tarafından yağmalanmış ve şu anda müzelerde sergilenen sanat eserlerin menşei hakkında bilgi vermek zorunlu hale geldi. 

Yasa Maddesi,  müzeler, sergiledikleri objeler arasında 1933'ten 1945'e dek Naziler tarafından yağmalanan tarihi eserler varsa, özel bir işaretle bunu belirtmek ve hakkında bilgi vermek zorundalar.

New York'un ünlü Metropolitan Sanat Müzesi, koleksiyonlarında  Nazi döneminde yağmalanmış 53 eser olduğunu açıkladı. Açıklanan tarihi eserler arasında bir de İslami dönem Türk miğferi var. ,

Türk miğferinin hangi yılda ve nerede imal edildiği hakkında bilgi yok, ancak, Nazilerin onu  Viyanalı ünlü koleksiyoner  Baron Alphonse Mayer Rothschild'den 1938'de yağmaladığı belirtiliyor. Miğferin 15. yüzyıla ait bir kaç eşya ile birlikte 1949'da Rothschild'in dul eşine iade edildiği ve 1950 yılında da müzeye satıldığı belirtiliyor.

Öte yandan diğer müzelerdeki kaç sanat eserinin "Nazi ganimeti" olarak etiketleneceği merak edilirken,  bazı sanat eserlerinin menşei tartışmalı olduğu için de nasıl etikenleneceği tartışmaya açık görünüyor.

Yorumlar