Kültür Sanat

Özbekistan Milli Dansı Lazgi bale yorumu ile Türkiye'de

Özbekistan Cumhuriyeti Sanat ve Kültür Geliştirme Vakfı'nın dsesteği ile sahnelenen Lazgi: Ruhun ve Aşkın Dansı balesi, önce İstanbul AKM’de sonra da Bursa'da sahnelenecek.

Özbekistan Milli Dansı Lazgi bale yorumu ile Türkiyede

UNESCO Hükümetlerarası Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Komitesi'nce 12 Aralık 2019' tarihinde  ‘İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi’ne dahil edilen Özbekistan Milli Dansı Lazgi'nin bale yorumu Lazgi: Ruhun ve Aşkın Dansı Türkiye'de üç gösteri ile seyirciyle buluşacak:

İlk gösteri 21 Haziran'daİstanbul Atatürk Kültür Merkezi'nin AKM’nin yeni sahnesinde gerçekleşecek. Ardından 60. Uluslararası Bursa Festivali programı kapsamında 28-29 Haziran tarihlerinde Bursa, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde iki gösteri yapılacak.

Koreograf Raimondo Rebeck'in yönettiği 'Lazgi, Ruhun ve Aşkın Dansı', UNESCO himayesindeki Alisher Navoi Devlet Akademik Bolşoy Tiyatrosu'nun bale topluluğu tarafından icra ediliyor.

Gösteri Özbekistan Halk Sanatçısı Gavkhar Matyakubova liderliğindeki dans akademisyenleri ve tarihçilerle, Özbekistan Halk Sanatçıları Topluluğu ile ve koreograf Gulnora Musaeva ile işbirliği içinde hazırlandı. Prodüksiyon ve turne organizasyonu ise Sanat ve Kültür Geliştirme Vakfı tarafından yapılıyor ve destekleniyor.  Lazgi, Ruhun ve Aşkın Dansı' prömiyerini 5 Eylül 2021'de Taşkent'te yaptı. Büyük bir izleyici topluluğu ve sanat çevreleri tarafından övgüyle karşılandı. 27 Kasım 2021 tarihinde Dubai Operası'nda gösterinin uluslararası galası gerçekleşti. 

Lazgi dansının tarihi üç bin yıl öncesine dayanır ve gizemlerle, mitlerle çevrilidir. Dans, kadim halk bilgeliğini temsil eder ve 'Lazgi', 'Ruh ve Sevgi' anlamına gelir. Harezm ülkesinde doğan Lazgi dansı, insanın yaratıcılığını doğa olaylarıyla, hareket ve sesler aracılığıyla, sevgi ve mutluluk duygularını yansıtarak hayata geçirir. Berlin Ulusal Opera Bale Okulu mezunu olan koreograf Raimondo Rebeck tasarladığı gösteride, bu geleneksel dansın doğasında bulunan tüm özellikleri korumaya çalıştı. Bugün Lazgi, Harezm dışında Özbekistan'da da popüler. Harezm Lazgi’si, halkın kendini ifade etme biçimlerinden biridir ve dansın yeni versiyonları yaratılarak nesilden nesile aktarılır.

 

Yorumlar