Kültür Sanat

Mimari bloklar taşıyan 2 Bin yıllık batık gemi keşfedildi

Marmara Denizi'nde süren arkeolojik araştırmalarda yaklaşık 3,5 metre derinliğinde mimari bloklarla yüklü batık gemi keşfetti.

Mimari bloklar taşıyan 2 Bin yıllık batık gemi keşfedildi

Yalova'nın Altınova ilçesi kıyılarında dalış yapan arkeolojik araştırma ekipleri, Marmara Denizi'nin yaklaşık 3,5 metre derinliğinde yükünü mimari blokların oluşturduğu batık gemi keşfetti.

Batık geminin kime ait olduğu ve yükünü nereden alıp nereye götürdüğünü belirlemeye yöenlik çalışmalar başlatıldı.

Yalova Kıyıları Antik Liman ve Sualtı Yüzey Araştırması Projesi kapsamında gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında Yalova Müze Müdürlüğü başkanlığında 2021 yılında Limnae-Kibatos Su Altı Kazılarını başlatılmıştı.  

Cluny Tarikatına ait önemli bir alan olabilir

Kibotos'un dünya tarihi için çok önemli bir yer olduğuna belirten arkeolog Işıl Akalan Gündüz Birinci Haçlı Seferinden sonra Kibotos Kalesi'nin, merkezi Fransa'da bulunan Cluny cemaati tarafından Cluny Manastırı'na dönüştürüldüğüne dikkati çekerek, "Geçen yıl Fransa'da Cluny yılı olarak ilan edildi. Cluny'nin dünyada 1600'den fazla mimari kalıntıları bulunmakta. Cluny bu kalıntıları UNESCO kapsamına alma çalışmaları başlattı. Kazılarda su altında bulduğumuz kalıntıların Cluny Manastırı'na ait olduğunu kanıtlayabilirsek ileride UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde kendine yer bulması olası gözükmekte. Dünya üzerinde Cluny alanlarının dağılımı Avrupa'da çok var ama Balkanlar ve Türkiye'de tek bir yer mevcut. Onun da burası olduğunu düşünüyoruz." dedi.
 

Yorumlar