Kültür Sanat

Mevlana'yı anma etkinleri yoğun ilgi görüyor

Mutasavvıf Mevlana Celaleddin-i Rumi, vefatının 745. yılında törenlerle anılıyor. Mevlana Müzesinde etkinliklere katılım yoğun oluyor.

Mevlanayı anma etkinleri yoğun ilgi görüyor

Her yıl 7-17 Aralık'ta düzenlenen anma törenlerine yurt içi ve dışından binlerce ziyaretçi katılıyor. Kente gelenler Mevlana Müzesi'ne akın ediyor.

Etkinlikler kapsamında Mevlana Kültür Merkezi Fuaye Alanı'nda açılan çeşitli kişi, kurum ve kuruluşların tanıtım stantları da ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi görüyor.

Atölye çalışmaları ve sergilerin yer aldığı alanda, cam üfleme, keçe, ebru, hat, tezhip ve geleneksel Türk el sanatları ustalarının eserleri sergileniyor.

Kalemin Bereketi Hüsnü Hat Sergisi ile İkinci Uluslararası İslam Sanatları Yarışması sergisi, en çok ilgi görenlerin başında geliyor.

Cam üfleme sanatı ustası Halil İbrahim Mert, hem standında bu ilginç sanatı icra ediyor hem de ürünlerini satışa sunuyor. Mert'in, yüksek ısıyı kullanarak ürettiği Mevlevilik temalı biblo ve takıları, yerli ve yabancı konukların ilgi odağı oluyor.

Öte yandan, Türkçe ve İngilizce Mesnevi dersleriyle konferans, söyleşi ve şiir dinletileri, ziyaretçilere manevi duygular yaşatıyor.

Ney ustası Ali Erol, standında hem sanatını icra ediyor hem de ürünlerini satışa sunuyor. Erol'un uzun emek harcayarak yaptığı neyler, yerli ve yabancı konukların ilgi odağı oldu.

Erol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 20 yıldır ney yaptığını, 35 yıldır da ney üflediğini söyledi.

Neyin, Akdeniz ikliminin olduğu yerlerde yetişen 'kamış' adı verilen bitki türünden elde edildiğini dile getiren Erol, şunları kaydetti:

"Yeşilken toplanır daha sonra kuruyunca işlemeye başlarız. Ancak ney yapılacak kamış, 9 boğum olması gerektiği için az bulunuyor. Bu ölçülere uyan kamışı tespit ettikten sonra içini boşaltıyoruz. Daha sonra deliklerini oluşturup koruyucu metallerini taktıktan sonra neyimiz hazır hale geliyor. Bugün burada da bu işlemi yapacağız. İnsanlar merak edip ilgi gösteriyor. Hazreti Pir'i anma etkinlikleri kapsamında da buraya çağrılmam gerçekten gurur verici."

Öte yandan, etkinlikler kapsamında Türkçe ve İngilizce Mesnevi dersleriyle konferans, söyleşi ve şiir dinletileri, ziyaretçilere manevi duygular yaşatıyor.

Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce düzenlenen Mevlana'nın 745. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri kapsamında, bu yıl ikincisi düzenlenen "Türbeönü Buluşmaları" etkinliğinde, Darb-ı Esma Musiki Topluluğu konser verdi.

Solistliğini Mehmet Emin Karataş'ın yaptığı topluluk, Türk tasavvuf müziğinin uşşak makamındaki eserlerini sohbet çadırını ziyaret eden yerli ve yabancı misafirlerin beğenisine sundu.

17 Aralık'a kadar devam edecek Türbeönü Buluşmaları etkinliğinde yarın Darb-ı Esma Musiki Topluluğu, 11 Aralık'ta İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu, 12-13 Aralık'ta Selçuk Üniversitesi Dilek Sabancı Devlet Konservatuarı Geleneksel Türk Müziği Bölümü, 14 Aralık'ta İran'dan Mevlana Dergah-ı Bend Topluluğu, Mevlana Vakfı Tasavvuf Müziği Topluluğu, 15-16 Aralık'ta Selçuk Üniversitesi Dilek Sabancı Devlet Konservatuarı Geleneksel Türk Müziği Bölümü ve 17 Aralık'ta ise misafir müzik toplulukları sahne alacak.

Anma günleri boyunca saat 20.00'de sema töreni eşliğinde Türk Tasavvuf Müziği Konseri verilecek.

Yorumlar