Kültür Sanat

Halkevleri 87. kuruluş yıl dönümünü kutladı

Halkevleri Derneği, 87. kuruluş yıldönümünü yurt çapında, kitap okuma-paylaşma çağrıları, tiyatro ve dans gösterileri, konserler ve yazar şöyleşileriyle kutladı.

Halkevleri  87. kuruluş yıl dönümünü kutladı

Türkiye'nin sosyal ve kültürel kalkınmasına katkı sağlaması ve Cumhuriyet değerlerinin geniş halk kitlelerine ulaşması için 19 Şubat 1932'de kurulan Halkevleri Derneği, 87. kuruluş yıldönümünü yurt çapında, kitap okuma-paylaşma çağrıları, tiyatro ve dans gösterileri, konserler ve yazar şöyleşileriyle kutladı.

Halkevleri'nin kuruluş yıldönümü etkinliklerine, pek çok ilde; dünyanın ortak zenginliği edebiyat eserlerinin okunmasına ve paylaşılmasına teşvik amacıyla “Okumak Özgürleştirir” kampanyası ile başlandı.

Halkevleri kuruluşunun 87. yıl dönümünü Ankara’da Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde düzenleyeceği dört günlük etkinliklerle ve MEB Şura Salonu’nda “Adalet, Sizsiniz” tiyatro oyunu gösterimiyle kutlandı.

Çocuklara özel etkinlikler düzenlendi

Kuruluş yıldönümü kapsamında düzenlediği etkinliklerin ikinci gününü çocuklara ayırdı. “Çocuklar buluşuyor” başlığıyla düzenlenen buluşmada mimarlık, hayvan hakları ve türcülük ile evrim atölyelerinin yanı sıra Momo Çocuk Hikayeleri Atölyesi, “Haklarımı Yazıyorum, Gazetemi Tasarlıyorum” atölyeleri ile Ottavia animasyon gösterimi yer aldı.

Çocuklar için atölyeler sürerken diğer yandan da Türk Psikologlar Derneği Genel Sekreteri Ebru Ergin, Çocuk İçin Başka Bir Dünya Mümkün Girişimi’nden Ezgi Koman ve Ankara Barosu Çocuk Hakları Merkezi’nden Avukat Hasan Erdoğan’ın katılımıyla “Çocuk Hakları Forumu” gerçekleşti.

Forum ve atölyelerin ardından Şudabap Çocuk’un şarkıları ve Momo Masal Atölyesi’nin sahnelediği oyun ile sona erdi.

Emektarlar buluştu

Halkevleri’nin kuruluşunun 87’nci yılı kutlamaları kapsamında Halkevleri mücadelesinin emektarları Ankara’da Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde bir araya geldi. Halkevci gençler, buluşmaların genç kuşaklarla beraber devam edeceğini duyurdu.

Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde (ÇSM) düzenlenen Kuşaklar Buluşması’na, Halkevleri’nin eski genel başkanlarından Abdullah Aydın ve Oya Ersoy’un yanı sıra, KESK Merkez Yürütme Kurulu Üyesi İlhan Yiğit, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Eş Genel Başkanı İbrahim Kara, TMMOB Mimarlar Odası Ankara Başkanı Tezcan Candan Karakuş, CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya ve pek çok Halkevleri dostu katıldı.

Halkevleri eski Genel Sekreteri Mustafa Coşar’ın ve şair-fotoğrafçı Mehmet Özer’in moderatörlüğünde gerçekleşen buluşmada Halkevleri’nin emektarları, nasıl Halkevci olmaya karar verdiklerini, parçası oldukları mücadeleden kesitleri anlattı. Salonda oturacak yer kalmazken, bazı dinleyiciler buluşmayı ayakta takip etti.

“Bir Dokuz Üç İki… Bir Sofra Kuruldu”

Halkevleri, kuruluşunun 87. yılını Ankara’da Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde, Füsun Kavalcı’nın küratörlüğünü yaptığı “Bir Dokuz Üç İki… Bir Sofra Kuruldu” sergisiyle başlayan etkinliklerle kutluyor.
Halkevleri’nin “Geleceğe Yürüyoruz” sloganıyla 87. yaşını kutladığı etkinlikler, dün Ankara’da Çağdaş Sanatlar Merkezi (ÇSM) Osman Hamdi Bey Sergi Salonu’nda yapılan kokteyl ve küratörlüğünü Füsan Kavalcı’nın yaptığı “Bir Dokuz Üç İki… Bir Sofra Kuruldu” sergi açılışıyla birlikte başladı. Açılışa HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eş Genel Başkanı İbrahim Kara, HDP Ankara İl Örgütü Eş Başkanı Zeyno Bayramoğlu ve HKMO Ankara Şubesi Başkanı Hüseyin Arkan da katıldı. Açılış kokteylinde Evrensel Sahne Sanat tarafından piyano eşliğinde tango dans gösterimi ve piyano dinletisi yapıldı.

Yazarlar buluşması

Halkevleri’nin kuruluşunun 87. yıldönümü kapsamında Ayizi Kadınları ve Erendiz Atasü ile “Kadınlar neden yazar” başlıklı söyleşi yapıldı ve yazarlar sevilen kitaplarını okuyucuları için imzaladı.

Söyleşinin ardından ÇSM fuayesinde Ahmet Telli, Elif Çongur, Hamide Yiğit, Erendiz Atasü, Nagehan Tokdoğan’ın da aralarında bulunduğu pek çok yazar kitaplarını Halkevleri’nin kuruluşunun 87. yıldönümü anısına imzaladı. Kitaplarını imzalayan yazarlar; Ahmet Telli, Aksu Bora, Banu Bülbül, Elif Çongur, Erhan Karadağ, Erendiz Atasü, Gökçer Tahincioğlu, İlknur Üstün, İsmail Saymaz, Mehmet Özer, Nagehan Tokdoğan, Aysun Kara, Reyhan Saygın, Aysu Arslantürk, Aynur Demirdirek, Ayten Kaya, Fulya Bayraktar, Pamuk Yıldız, Senem Tepe, Sofya Kurban ve Tekgül Arı oldu.

İstanbul'da kuşaklar buluştu

Halkevleri’nin 87. kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında İstanbul’da düzenlenen Kuşaklar Buluşması yüzlerce kişinin katılımıyla gerçekleşti. Halkevleri’nin 87. kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında İstanbul’da düzenlenen Kuşaklar Buluşması yüzlerce kişinin katılımıyla gerçekleşti.

Halkevleri 87. Kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında Beşiktaş sokaklarında, "Okumak Özgürleştirir" kampanyasına çağrı yapıldı, çocuklara balon dağıtıldı.

İstanbul’un pek çok şubesinde "En sevdiğin kitabı al gel okuma seferberliğine katıl" diyerek kitap toplama ve okuma buluşmaları düzenlendi.

Kocaeli
Halkevleri’nin 87. kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında Kocaeli’de düzenlenen Kuşaklar Buluşması geniş katılımla gerçekleşti.

Bartın
Bartın Halkevi 87. kuruluş yıl dönümümüzde çocuklara balonlar dağıttı. Halkevleri çocukların yüzünü güldürme çabasıdır.

Eskişehir
Eskişehir Halkevi 87. kuruluş yıl dönümümüzde müzik ve şiir dinletisinde buluştu.

Trabzon
87. Kuruluş yıl dönümümünde Trabzon Halkevi üye ve dostlarıyla dayanışma kahvaltısında buluştu.
Trabzon Halk Tiyatrosu şehirde, Turgut Uyar`ın Dünyanın En Güzel Arabistanı isimli kitabından uyarlama "Hep Bir Hikayeye Girmek İnsan Yönümüz Mü?" İsimli oyunu da sergiledi.

Yorumlar