Kültür Sanat

Güneş'in sesi Mercan Dede'nin eserine yansıdı

Mercan Dede, Nasa tarafındadan kayda alınan Güneş'in de yer aldığı video art çalışmasında ve eserin müziğinde güneşin sesinden esinlendiğini belirtti.

Güneşin sesi Mercan Dedenin eserine yansıdı

MERCAN DEDE RAMART PLATFORM'DA SANATSEVERLERLE BULUŞTU

22 ülkeden, farklı disiplin ve jenerasyondan 99 sanatçıyı 5-12 Mayıs 2019 tarihleri arasında İstanbul, Türk ve İslam Eserleri Müzesinde bir araya getiren Ramart Platformu, bu yılki ilk konuğu doğu ve batı sentezini müziklerine taşıyarak zihinlerde yer edinen Mercan Dede oldu.

Mercan Dede sergide Nasa tarafındadan kayda alınan Güneş'in de yer aldığı video art çalışmasında ve eserin müziğinde güneşin sesinden esinlendiğini belirtti. "Ya içindesin aşkın, merkezinde Ya da dışındasın, hasretinde" yazısının yer aldığı bu sanatının üç boyutlu ayna eseri ile tamamlandığını ve Ramart Platform'un Fecr teması ile tamamen bütünleştiğini söyledi. Sanatseverlerle uzun uzun sohbet eden Mercan Dede; "Her sesin bir rengi her rengin de bir sesi var... Aynı frekansta olan ses ve renklerin uyumunu hissetmeye ve yansıtmaya çalışıyorum. Gördüklerimi müziğime işittiklerimi ise tuvale aktarıyorum. Müziklerimde nasıl insandan ve doğadan gelen en saf ve doğal sesleri müziklerimde kullanıyorsam tuvallerime de bu seslerle aynı frekanstaki doğal renkleri işliyorum. Buradaki eserim "Güneş" gerçek güneşin resmidir aslında. Esinlendiğim yer de Nasa'nın çektiği güneş fotoğrafı ve kaydettiği güneş sesi. Dolayısıyla sanatta aslolanın insan ve doğa olduğuna inanıyorum" dedi.

Mercan Dede sergide eseri bulunan diğer sanatçılarla da uzun uzun sohbet edip hayranlarıyla fotoğraflar çektirdi.

Deneyim Aktarımları Platformu 7 Mayıs Salı, saat 17:00'de de Hikmet Barutçugil ile Reza Hemattirad ile devam ediyor. Barutçugil ve Hemattirad söyleşide Ebrunun Dinamizmini yorumlayacak.

Devrim Erbil de 8 Mayıs Çarşamba akşamı, saat 17:00'de, Türk ve İslam Eserleri Müzesi Hipodrom'da Deneyim Aktarımları Platformu'nun konuğu olarak izlerini sürdüğü kültürün ve sanatının üzerine deneyimlerini paylaşacak. Deneyim Aktarım Platformu, 9 Mayıs'ta Ahmet Nejat ve 10 Mayıs'ta da Kadir Akyol ile Toygun Tuncer'in katılımlarıyla sürecek.


Aynı zamanda 6-10 Mayıs tarihleri arasında açık alanda ziyaretçilerle buluşacak olan Performans Platformu da Lübnanlı sanatçıGhaleb Hawila, İranlı sanatçılar Seba Jaferi ve Bahman Panahi, Özbekistanlı sanatçı Jahongir Ashurov ve Türk sanatçı Abdulvahap Ertekin'i ağırlayacak.

Yorumlar