Kültür Sanat

Göbeklitepe'deki 'din adamı' Birleşmiş Milletler'e gidiyor

Göbeklitepe'de D Yapısında bulunan ve din adamı olduğu tahmin edilen bir insanı betimleyen 18 numaralı dikilitaşın imitasyonu Birleşmiş Milletler Genel Merkezi'nde sergilenecek.

Göbeklitepedeki din adamı Birleşmiş Milletlere gidiyor

Kültür ve Turzm Bakanlığından yapılan açıklamaya göre; Dünyanın bilinen en eski tapınaklarının bulunduğu Göbeklitepe'de yer alan 5,5 metrelik "P18" numaralı dikili taşın kopyası Birleşmiş Milletler (BM) Genel Merkezi'nde sergilenecek.

Resmi sanat hediyesi olarak BM Genel Merkezi'nde kalıcı şekilde sergilenecek eser, Göbeklitepe’nin evrensel kültür mirası özelliğinin dünyaya tanıtılmasına katkı sağlayacak.

Şanlıurfa il merkezinin yaklaşık olarak 22 kilometre kuzeydoğusunda, Örencik köyü yakınlarında yer alan dünyanın bilinen en eski tapınak yapılarını barındıran Göbeklitepe'nin "D yapısı" olarak adlandırılan bölümündeki "P18" numaralı dikili taşın (stel) sert kireç taşından yapılacak kopyası, New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Merkezi'nde sergilenen ikinci Anadolu eseri olacak.

Türkiye'de bulunan Dünya'nın en eski barış anlaşması metni de BM'de sergileniyor

Hititler ile Mısır arasında milattan önce 1280’li yıllarda yaşanan Kadeş Savaşı sonrası imzalanan ve İstanbul Arkeoloji Müzeleri'nde sergilenen, diplomatik metinlerin en eski örneklerinden Kadeş Barış Antlaşması metninin büyütülmüş bakır kopyası, 1970'te dönemin BM Genel Sekreteri U Thant'a sunulmuştu.

Göbeklitepe'ye ait bir eserin kopyasının BM'de Türkiye'den ikinci eser olarak sergiye sunulması için de Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı yetkililerince 2019'da ön temaslarda bulunulmuştu.

Göbeklitepe bulunan P-18 Dikilitaşı'nın özellikleri

18 numaralı dikilitaş; Göbeklitepe'deki Tapınaklardan D-Yapısında bulunan iki merkezi sütunun doğuda olanı. Yandaki kolları ve karnı üzerinde birleştirilmiş elleri ile üzerinde tilki postu bulunan bir insanı andıran Dikilitaş P-18'in ön tarafında bir kemer var.

D Yapısı olarak adlandırılan tapınağın yapısı elips şeklindedir. 18, 19, 20, 21, 22, 30, 31, 32, 33 ve 38 nolu dikilitaşlar bu yapıya aittir. Bu dikilitaşlarda çok sayıda hayvan türüne ait figür yer almaktadır. Grup olarak betimlenmiş sahneler baskındır. A, B, C, D ve E tapınaklarının merkezi dikilitaşları hemen hemen kuzey-güney doğrultusunda dikilmişken F yapısının merkezi dikilitaşları güneybatı-kuzeydoğu doğrultusunu göstermektedir.

Yorumlar