Kültür Sanat

Fatih'in fermanı Londra’da müzayedeye çıkıyor

114 santim uzunluğunda ve 20,5 santim genişliğindeki 21 katlı ferman 980 bin Lira başlangıç fiyatıyla açık artırmaya çıkarılacak.

Fatihin fermanı Londra’da müzayedeye çıkıyor

Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmed tarafından Vezir-i azam Zağanos Paşa’nın imaretleri için verdiği Hicri 1-10 Cemaziyelevvel 866 tarihli (10 Şubat 1462) ferman, İngiltere’nin başkenti Londra’da müzayedeye çıkıyor.

Londra'da 21 Ekim'de gerçekleştirilecek “Exceptional Islamic Ottoman Indian Art Sale” (Olağanüstü İslami Osmanlı mahalli sanat eserleri satışı) başlıklı müzayede satılacak fermanın 114 santim uzunluğunda ve 20,5 santim genişliğinde.

Üst ve alt kısmı kırmızı kumaşla güçendirilmiş 21 katlı fermanın açılış fiyatı  80 bin paund (980 bin TL) olarak belirlendi.

Ferman Zağanos Paşa’nın Balıkesir’de yaptırdığı imaret için Saruhan Sancağı’na bağlı Danişmendli, Süleymanlı Büyük Meder, Küçük Meder, Maracaviran, Numanlı köyleri ile Balıkesir’e bağlı At ve Türkeli köyleri ile yine Balıkesir’de Bakırcılar ve Mellahlar çarşısında vakfettiği dükkanların Fatih tarafından koruma altına alındığı ilan ediliyor.

Fermanda Kirmastı Kadısı, Beytülmal Müfettişi, Evkaf Nazırı, Mihaliç ve Balıkesir Kadıları’nın da onayları var.

Yorumlar