Kültür Sanat

Deli Neron'un sarayında gizli odası bulundu

Roma'yı da yakan Roma İmparatoru Neron'un 300 odalı olduğu tahmin edilen ünü sarayı Domus Aurea'da gizli bir oda keşfedildiği açıklandı.

Deli Neronun sarayında gizli odası bulundu

Arkeologlar, Antik Roma Sarayının yeni keşfedilen tonozlu gizli odasında renkleri hâlâ solmamış Kentaur, Pan, panter ve Sfenks olduğu tahmin edilen resimler buldu.

İtalya'nın başkenti Roma'nın ünlü antik Kolezyum'unun (Colosseum) yakınındaki tepelerin ardına yer alan Roma İmparatoru Neron'un Altın ev (Domus Aurea) olarak adlandırılan dev sarayının kalntılarında yapılan arkeolojik kazılarda gizli tonozlu bir bölme keşfedildi.

Kolezyum arkeoloji parkından yapılan açıklamaya göre sarayın kalıntılarınde yapılan kazılarda arkeologların keşfettiği bölme yaklaşık 2 bin yıllık ve muhtemelen M.S. 65 yılında inşa edilmiş.

Gizli bölme, restaratörler tarafından başka bir odada restorasyon çalışması yapılırken tesadüfen keşfedildi. Odanın kavisli tavanlarının yaklaşık 4.5 metre yüksekliğinde olduğu belirtildi. Odanın içi hayki kirli paslı ve molozla doluydu.

Arkeologların Sfenks Odası adını verdiği gizli bölmenin gerçek ve efsanevi yaratıkların duvar resimleri ile süslendiği belirtiliyor. 

Tonozlu odada sfenkslerin yanı sıra ve kılıç kullanan bir adama saldıran panter, Kentaur, keçi ayaklı tanrı Pan ile sayısız bitki resimleri ile süslemeler yer alıyor. İçinde onca kir pas bulunmasına rağmen Sfenks odasının duvarlarını renklerndiren kırmızı, yeşil ve sarı yoğunluğa sahip renkli boyaların aradan yaklaşık 2 bin yıl geçmesine rağmen solmaması dikkat çekiyor.

Neron'un Roma'nın ünlü yedi tepesinden dördünün üzerine yayılan ve en az 300 oda içerdiğine inanılan Domus Aurea (Altın ev) olarak bilinen devasa sarayı M.S 64 yılında inşa edildi ve 68 yılında Antik Roma'nın yarısından fazlasını kül eden yangında yanan binalar arasında yer aldı. Kalıntıları ilk kez 15. yüzyılda keşfedildi.

Araştırmacıların asırlardır süren arkeolojik kazılara rağmen Domus Aurea'da hâla yeni odalar keşfetmesi çok şaşırtıcı bulunmuyor.

arkeolojikhaber.com

Yorumlar