Kültür Sanat

Çin'de 2400 yıllık sifonlu tuvalet keşfedildi

Çinli arkeologlar 2.400 yıllık sifonlu tuvalet buldu

Çinde 2400 yıllık sifonlu tuvalet keşfedildi

Çin’deki Yueyang antik kentindeki arkeoloji kazılarında 2.400 yıllık olduğu tahmin edilen sifonlu tuvaletin alt kısımları ortaya çıkarıldı. Tuvalet, iç mekanda bulunan bir kaseden ve açık bir çukura yol açan bir borudan oluşuyor. Her kullanıldığında kaseye su döküldüğü tahmin ediliyor.

Bükülmüş bir boru da dahil olmak üzere kırık tuvalet parçaları, geçen yaz Shaanxi eyaleti, Xi’an’daki Yueyang arkeolojik alanında keşfedildi. Arkeologlar, bulgularını açıklamadan önce aylarca parçaları bir araya getirmeye çalıştılar.

Antik Yueyang’daki bir sarayın kalıntıları arasında keşfedilen tuvaletin, Qin Xiaogong (M.Ö. 381-338) veya babası Qin Xian’gong (MÖ 424-362) tarafından Savaşan Devletler Dönemi’nde (MÖ 475-221) veya Han Hanedanlığı’nın ilk imparatoru Liu Bang (MÖ 206-MS 220) tarafından kullanıldığı düşünülmektedir. Saray idari amaçlarla kullanılmış olabilir.

Çin Sosyal Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsü arkeologu Liu Riu, “Tuvalet, iç mekanda bulunan bir kaseden ve açık bir çukura yol açan bir borudan oluşuyor. Hizmetçiler, her kullanıldığında kaseye su döktüğü düşünülüyor” dedi.

 Liu Rui’ye göre, sifonlu tuvalet gibi “lüks bir nesne”, o dönemde toplumun çok üst düzey üyeleri tarafından kullanılıyordu.

Liu ve meslektaşları, tuvaletin üst yarısının neye benzediğinden veya kullanıcının üzerine oturup oturamadığından emin değiller. Batı Han Hanedanlığı’na (206 B.D.-A.D. 9) tarihlenen tuvaletlerin oyulmuş görüntüleri, kullanıcıların muhtemelen kabın üzerine çömeldiğini göstermektedir.

Liu, “Sifonlu tuvalet, eski Çinlilerin sanitasyona verdiği önemin somut kanıtıdır” dedi ve eski zamanlarda kapalı tuvaletlerin çok az kaydı olduğunu da sözlerine ekledi.

İlk manuel sifonlu tuvaletin, John Harington tarafından 16. yüzyılda Kraliçe I. Elizabeth için keşfedilmeden önce yaratıldığı düşünülüyordu.

Arkeologlar, bugün Xi’an’ın Yanliang bölgesinin bir parçası olan Yueyang’da 2012’den beri kazı yapıyorlar. Tuvalet 3 numaralı açmada bulundu.

China Daily - arkeonews.com

Yorumlar