Kültür Sanat

Cambridge Sözlüğüne göre yılın kelimesi: Perseverance

Oxford İngilizce Sözlüğü’nden sonra Cambridge Sözlüğü yılın kelimesini perseverance (azim) olarak açıkladı. NASA’nın Mars keşif aracının adı Perseverance bu yıl dünya çapında yaklaşık 250 bin kez arandı.

Cambridge Sözlüğüne göre yılın kelimesi: Perseverance

NASA'nın Mars misyonuna artan küresel ilgiye dikkat çeken Cambridge Sözlüğü editörleri 2021 yılının sözcüğünü, Türkçe'de azim anlamına gelen “perseverance” olarak duyurdu. 

Cambridge'den yapılan açıklmaya göre; Perseverance’ın 18 Şubat'ta Kızıl Gezegen'e son inişinden sonra kelime aramaları arttı. Bu yıl 19 Şubat ile 25 Şubat arasında 30 bin 487  “perseverance” araması yapıldı. Ayrıca, sözcüğün sözlüğün web sitesinde 2021 boyunca dünya çapında 243 binden fazla kez arandığı belirtildi.

Perseverance ne demek?

 “Perseverance” (azim) Cambridge Sözlüğü tarafından "zor veya uzun sürse bile bir şeyi yapmak veya başarmak için gösterilen sürekli çaba" olarak tanımlanıyor.

2021 yılının kelimesi: Vaxİngilizce'de aşı anlamına gelen vaccine kelimesinin kısaltılmış kullanımı vax, Oxford tarafından yılın kelimesi seçildi.

 Cambridge Sözlüğü’nün yayın müdürü Wendalyn Nichols, editörlerin 2021'in zorlukları göz önüne alındığında bunun uygun bir kelime olduğunu düşündüklerini söyledi:

"Mars'a bir araç indirmek için azim gerektiği gibi, Covid-19, iklim felaketleri, siyasi istikrarsızlık ve çatışmalardan kaynaklanan zorluklarla ve hayatımızdaki aksamalarla yüzleşmek de azim gerektirir. Bu bağlantıyı takdir ettik ve Cambridge Sözlüğü kullanıcılarının da beğeneceğini düşünüyoruz.'

Diğer taraftan, bu yılın Ocak ayında, ABD başkanlık seçimleri dünyanın dikkatini çekerken, Cambridge Sözlüğü’nün web sitesinde "isyan", "görevden alma", "görev töreni" ve "beraat" aramaları da arttı. Editörler, bu durumun  Cambridge Sözlüğü’nde aranan kelimelerin genellikle güncel dünya olaylarını yansıttığına dair daha fazla kanıt sağladığını söyledi.

ntv

Yorumlar