Kültür Sanat

BODRUMART Sanat Festivali 13 Haziranda başlıyor

BODRUMART Sanat Festivali, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Foça Belediyesi ve Bodrum Belediyesi’nin katkıları ile 13 Haziran-18 Haziran tarihleri arasında Ressam Ferruh Başağa ve Ressam Avni Arbaş anısına düzenlenecek.

BODRUMART Sanat Festivali  13 Haziranda başlıyor

Foça’da uzun yıllar yaşamış Türk Sanat Tarihi’'nin en önemli sanatçılarından Ressam Ferruh Başağa ve Ressam Avni Arbaş için İzmir Büyükşehir Belediyesi, Foça Belediyesi ve Bodrum Belediyesi’nin katkıları ile 13 Haziran-18 Haziran tarihleri arasında “Ressam Ferruh Başağa ve Ressam Avni Arbaş Anısına BODRUMART Sanat Festivali ” Foça Marsilya Meydanında düzenlenecek. Festivalin tüm etkinlikleri Foça Marsilya Meydanında gerçekleştirilecek.

Festivalin açılış gününde ünlü ressam Ferruh Başağa’nın yaşadığı, küçük kızı Oya Başağa Erol ile eşi Aykut Erol tarafından restore edilen İsmetpaşa Mahallesindeki ev-atölyesi “Ferruh Başağa Anı Evi’’nin açılışı yapılacak.

Sanat Festivali boyunca, Foça Marsilya Meydanında BODRUMART Derneği sanatçıları ve Foça’da yaşayan sanatçılar ile çalıştay düzenlenecek. Çalıştayda üretilen eserler, Foça’da bulunan galerilerde sergilenirken, Ferruh Başağa ve Avni Arbaş’ın yakın dostları Ressam Bedri Baykam, Ressam Prof. Devrim Erbil, Ressam Mustafa Altıntaş, Arthill kurucusu Ressam- Heykeltıraş Ressam Ender Güzey, Ressam Prof. Erol Eti, Doç. Dr. Seda Yavuz, Datça Ukksa kurucu ve yöneticisi Nevzat Metin, Ferruh Başağa’nın yeğeni yazar Ayşe Kulin ve Avni Arbaş’ın kızı Zerrin Arbaş, Türk sanatında Ferruh Başağa ve Avni Arbaş’ın önemini, Türk sanatına katkılarını ve hayatlarından kesitleri anlatacakları söyleşide bir araya gelecek. Sanat Festivali, 18 Haziran Cumartesi akşamı “Ayşe Gencer Quintet” ‘in sahne alacağı Jazz Konseri ile son bulacak.

Foça Belediyesi’nin imzasıyla Foça Büyükdeniz Limanında özgün heykelleri bulunan Ressam Ferruh Başağa ve Ressam Avni Arbaş’ın birçok eseri Foça’da bulunuyor. 1940’larda Akademi’de Leopold Levy’nin öğrencileri olan ve Yeniler grubunun içerisinde Türk sanatına yön veren Başağa ve Arbaş son yıllarını Foça’da geçirmiş ve sanatlarını Foça’nın verdiği huzur ve güven içinde sürdürmüştü.

Sanat Festivali, BodrumArt Derneği tarafından geleneksel hale getirilecek.

Ferruh Başağa’nın en büyük kızı Bodrumart Sanat Danışmanı İnci Başağa Yörükoğlu’nun organize ettiği Sanat Festivali içerisinde yer alan Çalıştay ve Söyleşi ise iki sanatçının Foça’ya olan sevgileri ve yaşanmışlıklarının gelecek nesile aktarılması için önem taşıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Foça Belediyesi ve Bodrum Belediyesi’nin katkıları ile düzenlenen Sanat Festivali, BodrumArt Derneği tarafından geleneksel hale getirilecek.

Ferruh Başağa’nın kızı İnci Yörükoğlu ve Oya Erol; “Tüm arzumuz Festivalin Uluslararası niteliğe kavuşarak, Sanata değer veren Foça’nın sanat merkezi olmasıdır. Foça’da uzun yıllar sanatlarını icra ederken, babamız Ferruh Başağa ve arkadaşı Avni Arbaş’a, her zaman destek veren ve vefatlarından sonra da heykelleri ile tüm aileyi onurlandıran Foça Belediye’sine müteşekkiriz. Foça Belediye Başkanı Sayın Fatih Gürbüz’e, ‘Ressam Ferruh Başağa - Ressam Avni Arbaş Anısına düzenlenen Bodrumart Sanat Festivali’ ve ‘Ferruh Başağa Anı Evi’ ne göstermiş olduğu ilgi ve desteği için çok teşekkür ediyoruz" dedi

FERRUH BAŞAĞA ANI EVİ

1999 Yılından beri Ressam Ferruh Başağa ve eşi bale eleştirmeni Nermin Başağa’nın yaşadığı ve atölye olarak kullandığı ‘ev atölyesi’ 2021 yılında Ferruh Başağa’nın kızı Oya Erol ve eşi Aykut Erol tarafından restore edilip ““Ferruh Başağa Anı Evi” olarak 13 Haziran’dan itibaren sanatseverlere açılacak.

Adres: İsmet Paşa Mahallesi Ferruh Başağa Sokağı No: 38 Foça / İzmir

BODRUMART DERNEĞİ

BODRUMART 18 senedir yurtiçi ve yurtdışı çalışmaları ile var olan Ressam Ferruh Başağa’nın kızı İnci Başağa Yörükoğlu’nun Sanat Danışmanlığını yaptığı Sanat ve Kültür Derneğidir.

Yorumlar