Kültür Sanat

Beşir Ayvazoğlu: Basılı kitaplar daha uzun süre hayatımızda olacak

İstinye Üniversitesi’nin İstinyeli-Yazar Buluşmaları, edebiyatçı, şair ve yazar Beşir Ayvazoğlu söyleşisi ve şiir, müzik dinletileriyle gerçekleştirildi.

Beşir Ayvazoğlu: Basılı kitaplar daha uzun süre hayatımızda olacak

İstinyeli-Yazar Buluşmaları etkinliğinindeki söyleşisinde, okuma, okuma seviyesi, okuma niteliği ve okuma-internet ilişkisine değinen Beşir Ayvazoğlu, internetin doğru kullanılması durumunda, okumaya katkı sağlayacağını vurguladı.

İnternet basılı kitaplara engel değil

İnternet kullanımının, basılı kitaplara engel oluşturmayacağını da ifade eden Ayvazoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Günümüzde birçok insan, satın almak istediği kitabı almak için de interneti kullanıyor. Ayrıca, internetten çok enteresan kitaplara, makalelere hatta dünya ölçeğinde kütüphanelere ulaşmak mümkün… Ama basılı kitapların daha uzun süre hayatımızda olacağını düşünüyorum. Türkiye'de hem çok sayıda kitap basılıyor hem de kitap okuma oranı yükseliyor. Ama yine de, bu kitaplar satılmadan yayınevlerinin yaşaması çok zor. Bu nedenle toplum olarak okuma oranımızı daha da yukarılara çıkarmalıyız.’’

Okuma seviyesi arttıkça okumanın niteliği de yükselecektir

Nitelikli okumanın zaman içerisinde kazanılacak bir meziyet olduğunun da altını çizen Beşir Ayvazoğlu, söyleşisini, öğrencilere seslendiği şu sözleriyle tamamladı: "Okuma seviyesi arttıkça niteliği de yükselecektir. Bu noktada önemli olan, devamlı ve düzenli okuma alışkanlığını kazanmanız. Kitaptan kopmamanızı, kitapla devamlı bir ilişki kurmanızı, Türk ve Dünya klasiklerinin belli başlılarını mutlaka okumanızı öneriyorum. Dünyaya çok daha geniş bir pencereden bakabilmenizin etkili bir yoludur.”

Öğrencilerimizin, edebiyatçılarla bir araya gelmesini çok önemsiyoruz

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan İSÜ Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Feyzi Çimen ise, okumanın üniversiteli olmanın bir özelliği olması gerektiğini vurgulayarak; “Öğrencilerimizin edebiyatçılarla bir araya gelmesinin çok önemli olduğuna inanıyoruz. Öğrenciler kitap yazma konusunda veya entelektüel uğraş konusunda bu insanların kendilerine rol model olabileceklerini düşünüp, edebiyat ve okumakla çok daha yakından ilgileniyorlar.’’ dedi.

“İSTİNYELİ-Yazar Buluşmaları” etkinliğinde ayrıca, şiir ve müzik dinletileri gerçekleştirildi ve yapılan bir çekilişle, talihli öğrencilere kitap hediye edildi.

Yorumlar