Kültür Sanat

Adana Lezzet Festivali ikinci kez şefleri buluşturdu

Gelenekselin Gücü Adına temasıyla Adana Valiliği’nin ev sahipliğinde düzenlenen 2. Adana Lezzet Festivali bando eşliğinde Fuzuli Caddesi”nde yapılan başlangıç yürüyüşü ile başladı.

Adana Lezzet Festivali ikinci kez şefleri buluşturdu

Şenlik havasında geçen yürüyüş, halkın ve festival için kente gelen ziyaretçilerin yoğun katılımıyla gerçekleşti. Yürüyüş Merkez Park’taki festival alanında son buldu. Festival alanı kent ve çevresindeki ilçelerden gelen katılımcıların renkli stantlarıyla adeta bir “lezzet müzesine” dönüştü.

“ADANA’MIZIN EN YEREL VE GELENEKSEL MUTFAK KÜLTÜRÜNÜ DÜNYAYA TANITACAĞIZ”

Festivalin açılış konuşmasını Adana Valisi Sayın Mahmut Demirtaş yaptı. Demirtaş, bu yıl ikincisi gerçekleştirilen Adana Lezzet Festivali”nin açılış konuşmasında şunları söyledi: “Geleneksel mutfağımıza ait değerlerin dünyada hak ettiği yeri alması ve gastronominin ülkemizin ekonomik açıdan getiri sağlayan en önemli sektörlerden biri haline dönüşebilmesi gerekiyor. Bunun için yerel değerlerimizin yozlaşmadan öne çıkarılması, mevcut geleneksel mutfak bilgimizin günümüz şartlarına adapte edilirken özü korunarak geleceğe aktarılması gerektiğine inanıyoruz. Bu bakış açısından hareketle, geçtiğimiz yıl "Lezzet Kenti Adana" ve "Lezzetin Peşinde Koşanlar Adana'da buluşuyor" sloganları ile düzenlediğimiz festivalimizin bu yılki temasını, "Gelenekselin Gücü Adına!" olarak belirledik. Biliyorsunuz; bugünün dünyasında artık geleneksel mutfaklar ön plana çıkmış durumda. İsim yapmış şefler, geleneksel mutfaklara ve pişirme tekniklerine yönelmekte. Bizler de "Gelenekselin Gücü Adına!" olarak belirlediğimiz festival konseptimize uygun olarak festival süresince Adana'mızın en "yerel" ve en "geleneksel" mutfak kültürünü ülkemize ve tüm dünyaya tanıtacağız.” Vali Demirtaş konuşmasını, festival katılan konuklara ve Adanalı hemşerilerine teşekkür ederek bitirdi.

DÜNYACA ÜNLÜ 2 MICHELIN YILDIZLI ŞEF MANGAL BAŞINDA

Adana Valisi Demirtaş konuşmasının ardından Büyükşehir Belediye Başkanını, ünlü 2 Michelin yıldızlı şef Alexandre Dionisio ve Fransa Le Bureau D'étude Gastronomique Direktörü Sebastien Ripari’yi mangalın başına davet etti. Adana Valisi Mahmut Demirtaş, konuklar ve yerel kebap ustaları ile birlikte festival mangalını yaktı.

İLHAMINI MUTFAKTAN ALAN SANAT

Festival mangalı yandıktan sonra sahneye açılış şovu için 2 Michelin Yıldızlı Belçikalı Şef Alexandre Dionisio ve Sebastien Ripari çıktı. Michelin yıldızlı şefin Sebastien Ripari’nin sunumyla Adana kebabı yorumladığı gastroshowu çok sayıda lezzet tutkunu izledi. Festival alanında yer alan farklı mekanlarda pek çok etkinliğe sahne olan 2. Adana Lezzet Festivali’nde sadece yemek değil ilhamını mutfaktan alan sanatsal işler de yer alıyor. (Gönül Paksoy “Atıksız Tasarımlar Sergisi” ve Lalehan Uysal “Hayatın Mücevherleri Tohumlar” fotoğraf sergisi.)

FESTİVAL TAKVİMİ

2. Adana Lezzet Festivali’nde ünlü şefler Sahrap Soysal, Eyüp Kemal Sevinç ve Bruno Santa Cruz’un yer alacağı “Gelenek ve Gelecek”, “Yunus Emre Akkor ile Kınalı Eller”, Hazer Amani ile “Adana Sokak Lezzetleri”, Danilo Zanna ila Adana, Ebru Erke ve Adanalı şef Türev Uludağ ile “Adana’nın Saklı Kalmış Vejetaryen Hazinesi” başlıklı gastroşovlar; İlhan Koçulu ile “Peynir Tadımı” ve İtalyan uzman Massimo DeRienzo ile “Zeytinyağı Tadımı” gibi etkinlikler festivalin yıldızı olacak. Birbirinden özgün yerel yemek ustalarının Adana mutfağından en geleneksel lezzetleri sunacağı atölye ve şovların yanı sıra, ünlü Adanalı diyetisyen Dilara Koçak ile “Sağlıklı Adana Mutfağı”, “Adana’nın En Eski Kebap Ustaları ile Duayenler Buluşması”, ünlü şef Somer Sivrioğlu ile “Yurtdışında Türk Mutfağı: Dönerciden Restorana Bir Yolculuk”, Ahmet Örs ile “Geleneksel Mutfak Mı Modern Mutfak Mı?” başlıklı söyleşiler ve alanında uzman isimlerin yer alacağı “Marka Yaratanlar”,”Festivaller Şehri Adana” ve “Yerel Mutfağın Gücü – Adana Bir Gastronomi Markası Oluyor” başlıklı paneller de festival programında yer alacak.

Yorumlar