Kültür Sanat

42 Maslak'ta Hatay Fotoğrafları Sergisi

Hatay’ın günlük yaşamından insan portrelerini ve doğal güzelliklerini yansıtan “Hatay Fotoğrafları Sergisi”, 42 Maslak Türk Lezzet Müzesi’nde sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

 42 Maslakta Hatay Fotoğrafları Sergisi

Atlas fotoğrafçıları Bülent Özalp ve Hüseyin Alsancak’ın karelerinden oluşan Türk Lezzet Müzesi’ndeki “Hatay Fotoğrafları Sergisi”, hiç Hatay’a gitmemiş olanlara Hatay’ı yaşatmayı, daha önce şehirde bulunanlara ise güzelliklerini hatırlatmayı amaçlıyor. Bu amaç doğrultusunda serginin açılış gününde, 100 kişiden oluşan seçkin davetlilere Hatay’ın köklü restoranlarından Anadolu Restoran’ın 42 Maslak Türk Lezzet Müzesi’ndeki yerinde, Hatay’ın geleneksel lezzetlerinden oluşan yemek ikramında bulunuldu. Ayrıca Tarihi Bizim Künefeci, Hatay’ın geleneksel tatlısını sunarken tepside künefe çevirme gösterisi yaparak davetlilere keyifli anlar yaşattı.

Sergi açılış davetinde, Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Hatay Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Hatay’ın önde gelen iş adamları, Bay İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Erol Özmandıracı, İstanbul Çorap Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Gabi Doenyas, 42 Maslak Pazarlama ve Satış Direktörü Zeynep Salman, sanatçı Leman Sam, cemiyet hayatından isimler, Atlas Dergisi ekibi, çeşitli gazete ve TV kanallarından gazeteciler yer aldı.

Atlas Dergisi ve Hatay Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile Atlas Dergisi fotoğrafçılarının belgelediği özel seçki, 29 Haziran’a kadar 42 Maslak Türk Lezzet Müzesi’ndeki galeri alanında ziyaretçilerini kabul edecek.

Türk Lezzet Müzesi gastronomi dünyasına büyük bir yenilik getiriyor

Gastronomi dünyasına büyük bir yenilik getiren ve 42 Maslak’ta yer alan Türk Lezzet Müzesi 81 ilin binlerce çeşit yerel yiyecek ve içeceklerini bir araya geliyor, geçmişin tariflerini geleceğe taşıyarak ziyaretçilerini ağırlıyor.

Türkiye’nin en meşhur etli ekmekçisinden en köklü şekerlemecisine, Osmanlı meyhanesinden en iyi cağ kebapçısına kadar lezzet durakları ve Türkiye’nin en özgün, kaliteli ve lezzetli yemeklerinin tadılabileceği 6 bin 600 metrekare alana sahip Türk Lezzet Müzesi’nde, coğrafyamızın lezzetleri modern ve hijyenik bir anlayış ile tek bir çatı altında bir araya geldi.

Türk Lezzet Müzesi, 42 Maslak’ın sanat, eğlence, gastronomi ve alışverişin DNA’sını değiştiren vizyon er konsept anlayışı ile beraber dünyanın en eşsiz bölgesi olan Anadolu’nun yemeklerine ve Türk Mutfağına olan tutkusunu yansıtıyor.

Türk Lezzet Müzesi’nin fikri, 2015 yılında Solid Consulting sahibi Konsept Danışmanı Şef Tolga Atalay’ın katkılarıyla oluşmaya başladı.

2017 yılından itibaren Türkiye’nin en önemli yemek kültürü yazarlarından Mehmet Yaşin’in Türk yemekleri ve özgün yerel malzemeler konusundaki engin bilgisi, yerel Türk lokantalarına yakınlığı ve Türk yemek kültürü tecrübesi ile Türk Lezzet Müzesi başarılı bir anlayış ile geliştirildi. Devamında en meşhur Türk lezzet durağı lokanta ve malzeme satan markalar ile görüşmelere başlandı.

Türk Lezzet Müzesi’nin geleneksel olana göndermelerde bulunan çağdaş bir mimari tasarım ile yapılmış ortak alanları ise ABD+ Design Team’in sahibi İç Mimar Abdullah Burnaz’a ait.

İki yıl boyunca, 42 Maslak Pazarlama ve Satış Direktörü Zeynep Salman ve Tepe Emlak kiralama ekibi ile yürütülen araştırma ve planlama döneminin ardından 81 ilin en köklü ve en az çeyrek asırdır Türk lezzetlerine emek vermiş yöresel 600’den fazla lokanta markası tek tek yerinde ziyaret edildi, Türk Lezzet Müzesi anlatıldı, paylaşıldı.

Her yörenin kaliteli ve lezzet garantili ürünlerini satan mekanlar, bir sene boyunca aşçısından lezzetine, yemek aşkı ve heyecanından hijyen anlayışına kadar incelendi. Özenle seçilen bu lezzet markaları bir Lezzet Müzesi çatısı altında bir araya getirildi ve 2018 yılının başında 42 Maslak’ta açıldı.

Yöresel ev yemekleri, kebaplar, baharatlar, peynirler, zeytinyağlılar ve hamur işleri de dahil olmak üzere geleneksel mutfağımızı oluşturan lezzetlerin tamamının merkezi olmayı hedefleyen Türk Lezzet Müzesi, Türk gastronomisi üzerine uluslararası bir algı oluşturmayı hedefliyor.

Türk Lezzet Müzesi’nde açılmış olan 25 lezzet durağı; Ali Muhiddin Hacı Bekir Şekerleme-1777, Dede Bursa Kebapçısı-1905, Dondurmacci-doğal dondurmacı, Fer Bal-Ankara, Fıstıkzade-Gaziantep baklavacısı, Tahtakale Filibe Köfte-1993, Hacı Ahmet Malatya Sofrası-1942, Hayfene-1886-kuruyemiş baharat (Ucuzcular mısır çarşısı), Hünkar-1950-esnaf lokantası, Konya’dan Ustalar-etli ekmekçi, Lazika-çay, Mixim Gurme-büfe, Kuzucu Ali-Konya tandır kebap, Rosense-gül ürünleri, Sadabad Cağ Kebap-1972, Şirane-1871 Osmanlı Meyhanesi, Taksim Tarihi Bey Kurukahvecisi-1962, Tarihi Çinili Fırın Börekçisi-1959, yurdun dört bir yanından gelen 90 çeşit gazoz ile Gazozcu, ve Tarihi Bizim Künefeci-1949-Antakya, Midye dolmacı & Unkapanı pilavcısı Barakam, Adana kebabının Hasan Usta’sı “Adanuna”, lahmacun, pide ve çiğ köftede meşhur “Fevkinde Lahmacun &Pide”, Antakya’nın en iyisi ”Anadolu Restaurant-1970”, çilingir soframız “Peyderpey”.

Türk Lezzet Müzesi haftanın her günü sabah 10:00’dan gece 24:00’e kadar ziyaretçileri ağırlıyor. Osmanlı meyhanesi ‘Şirane 1871’ her gece 02:00’ye kadar açık.

Türk Lezzet Müzesi’nde 2018 Haziran’da açılacak 5 yeni lezzet durağı ise:

Zengin bir Karadeniz, Ege ve çorba menüsü ile Varan Lezzet Durağı, 150 Türk peynir çeşidi ile Deli Dane Peynir, yine şarap ve zeytinyağında Türk çeşit ve lezzetlerini satışa sunacak Deli Dane Zeytinyağı ve Şarap, mantı ve çibörek çeşitleri ile ‘Makule Mantı ve Çibörek.

Türk Lezzet Müzesi’ndeki Mutfak Atölyesi bir denetim ve eğitim merkezi olacak.

Dünyaca meşhur Türk/Osmanlı mutfağı şefi ve yazarı Vedat Başaran yönetimindeki Türk Lezzet Müzesi Mutfak Atölyesi Ağustos ayında açılıyor.

Peki, Türk Lezzet Müzesi Mutfak Atölyesi’nde neler olacak? Genç aşçıların Türk lezzetlerine ve orijinal tariflere odaklanmalarını ve deneyimli aşçılarımıza, unutulmaya yüz tutmuş tariflerini ve tecrübelerini genç kuşak aşçılara aktarmalarının önemi vurgulanıyor olacak. Doğru tariflere sadık kalarak yöresel lezzetlerin korunması ve tanıtılması kadar, menülerin geliştirilmesi için özel eğitim ve seminerler düzenlenecek olan Mutfak Atölyesi, özgün lezzetlerin menülere eklenmesini destekleyecek.

Türk Lezzet Müzesi Mutfak Atölyesi’nde düzenlenecek Türk ve uluslararası üst düzey aşçı seminerleri, lezzet yarışmaları ve Türk lezzetlerinin gelişimini sağlayacak yenilikçi eğitim programları ile doğru data ve etkin bir bilgi merkezi oluşturarak Türk Mutfağı’nın gelişimini desteklemeyi hedefliyor.

Yorumlar