Kültür Sanat

2022 The Story Prize ödülü Brandon Taylor'a verildi

Amerikalı yazar Brandon Taylor, Filthy Animals kitabı ile 2022 The Story Prize ödülüne layık görüldü.

2022 The Story Prize ödülü Brandon Taylora verildi

2022 The Story Prize kazananı duyuruldu. Amerikalı yazar Brandon Taylor, Filthy Animals (Pis Hayvanlar) adını taşıyan öykü kitabı ile 20.000 dolarlık para ödülünün sahibi oldu.

2020’de yayımlanan ilk romanı Real Life ile Booker Ödülü kısa listesinde yer almış olan Taylor; Story Prize’da Lily King’in Five Tuesdays in Winter kitabı ve J. Robert Lennon’ın Think of Me eseri ile 3 finalistten biriydi.

Ödül jürisi Brandon Taylor hakkında şu ifadelerde bulundu:

“Taylor, karakterlerinin duygu durumlarındaki en ufak değişimlere bile muazzam bir şekilde uyum sağlamış. Onların isteklerini, kırgınlıklarını, hatalarını, sevinç ve özlemlerini saf bir hassasiyet ve anlayışla yazıya dökmüş.

“Onun bu özenli dikkati, gayet sıradan olan insanları sıra dışı bir hale bürümüş. Taylor’ın cümleleri birbirleriyle uyumlu; dili kullanma şekli ise oldukça ustaca.”

2004 yılından beri dağıtılan The Story Prize, İngilizce yazılmış ve ilk baskısını Amerika’da yapmış öykü kitaplarına veriliyor. 2020’nin kazanını Deesha Philyaw’nın The Secret Lives of Church Ladies kitabı olmuştu.

Brandon Taylor’ın Filthy Animals kitabının arka kapak yazısı şöyle:

“Booker finalisti Bradon Taylor’dan, arzu ve şiddetin ağında bir grup genç yetişkini konu alan yeni bir çalışma.

Filthy Animals’ın merkezinde yer alan birbiriyle bağlantılı hikayeler dizisi, Amerika Ortabatı Eyaletleri’nde bir grup genci konu alıyor. İntihar girişimi sebebiyle izne çıkan doktora adayı Genç bir adamın, açık ilişki yaşayan iki dansçı ile olan karşılaşması sonucu, kırgınlıklarını ve yalnızlığını karşılaştırmasını anlatıyor.

Diğer hikayeler ise, vücudunu güçsüzleştiren kanser ile savaşan bir kadını; bir kış gecesi, bir grup gencin arasında kötü sonuçlar doğuran tehditkar örtük duyguları; kasırga vâri bir evde bakıcısını çıldırtma noktasına getiren küçük bir kızı ve bağın, huzurun ve acımasızlığın kıyılarında birbirlerinin hislerini anlamaya çalışan çiftleri konu alıyor.

2020’de edebi kariyerinin önemli çıkış noktasında Taylor, Roxane Gay tarafından “hünerini unutulmaz yollarla, ustalıkla kullanan yazar,” olarak övüldü.

Filthy Animals ile yazar; arkadaş ve aile, aşıklar ve diğer insanlar arasındaki gerilimleri titiz ve gerçekçi bakış açısıyla sunarak, Real Life romanında verdiği sözü yeniledi.

Usulca ettiği tahrip ve psikolojik gerilimleriyle Filthy Animals; samimiyet adına duyulan şiddetli özlemin hassas bir portresi, acının ayrılmayan varlığı, dünyanın çoğu zaman esirger gözüktüğü sevgiye duyulan arzu.”

kayiprihtim.com

Yorumlar